Doorgaan naar hoofdcontent

Cordyceps

Cordyceps verbetert lichamelijk prestaties, vitaliteit, libido en vruchtbaarheid, ondersteuning van de luchtwegen, nieren, longen en het hart- en vaatstelsel.
Latijnse naam: Cordyceps sinensis
Andere namen: Chinese rupsendoder, rupsenzwam

Mogelijk helpt cordyceps bij:
  • Hartritmestoornissen: cordiceps heeft gunstige effecten op hart en bloedvaten, het houdt de meeste hartritmestoornissen onder controle, vermindert symptomen die horen bij ischemische hartklachten en chronisch hartfalen, verbetert de zuurstoftoevoer in het hart, vermindert de klontering van bloedplaatjes en voorkomt trombose.
  • Impotentie/erectiestoornissen: cordyceps is libido bevorderend, verbetert de kwantiteit van de mannelijke geslachtshormonen en het sperma.
  • Onvruchtbaarheid: cordyceps bevordert de aanmaak van testosteron (in de cellen van Leydig in de testikels bij de man). Bevordert het libido, verbetert de functie van de geslachtsorganen. Hierdoor kan cordyceps ondersteunend werken bij verlies van libido bij man en vrouw, verminderde seksuele potentie, impotentie en infertiliteit (onvruchtbaarheid).
  • Potentie/libido: cordyceps verhoogt de kwaniteit van de mannelijke geslachtshormonen en sperma, dit komt door de stimulering van de aanmaak van steroïde-hormonen. Cordyceps zou de vrouwelijke vruchtbaarheid vergroten, dit komt door het oestrogeenverhogende effect van cordyceps. 
  • Testosteron (te weinig): cordyceps bevordert de aanmaak van testosteron (in de cellen van Leydig in de testikels bij de man), bevordert het libido, verbetert de functie van de geslachtsorganen.
  • Trombose (bloedvatverstopping): de verschillende gunstige effecten van cordyceps op hart en bloedvaten komen in veel onderzoeken naar voren: het houdt de meeste hartritmestoornissen onder controle, geeft grote verbeteringen van de ECG te zien en vermindert de klinische symptomen bij patiënten met gebrekkige bloedtoevoer naar het hart en chronisch hartfalen. Ook verlaagt het de mate van anoxie (zuurstoftekort) in het hart. Cordyceps verbetert verder de bloedtoevoer naar vitale organen zoals het hart en de hersenen, vermindert de klontering van bloedplaatjes en voorkomt trombose.

Dosering:
  • In de meeste humane studies worden met succes doseringen gebruikt die overeenkomen met doseringen tussen 2 en 9 gram cordyceps (mycelium) per dag.
Cordyceps heeft een versterkende en opwekkende werking op lichaam en geest.

Waarschuwingen:
  • Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor cordyceps of bij vormen van myeloïde leukemie. Er is niet voldoende onderzoek gedaan naar het gebruik van cordyceps tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding om daar een advies over te kunnen geven. Vermindert mogelijk de werking van immunosuppressieve medicijnen, zoals corticosteroïden. Kan de werking van bloedverdunners versterken, alsmede van medicijnen voor hoge bloeddruk. Kan het effect van astmamedicatie versterken. Hoge doseringen kunnen eventueel buikklachten veroorzaken zoals diarree.