Doorgaan naar hoofdcontent

Spilanthes (ABC-kruid)


In de bloem van spilanthes (ABC-kruid) zitten de meeste werkzame stoffen. Als medicijn kan de gehele plant worden gebruikt, inclusief de wortel.
Latijnse naam: Spilanthes oleracea
Andere namen: ABC-kruid, huzarenknoop, paratuinkers, Braziliaanse kers, para cress.
Spilanthes wordt veel gebruikt bij schimmelinfecties
Mogelijk helpt spilanthes bij:
  • Aften: spilanthes werkt infectieremmend, verhoogt de bloeddoorstroming, is lokaal verdovend en pijnstillend: houdt het mondslijmvlies gezond, helpt bij aften (mondblaasjes).
  • Huidinfecties (schimmelinfecties): spilanthes werkt infectieremmend, lokaal verdovend en pijnstillend. Goed hulpmiddel bij voetschimmels en huidschimmels.

Dosering:
  • Tinctuur: 2 x per dag 20 druppels.
Spilanthes (ABC-kruid)
Waarschuwingen:
  • Bij zwangerschap: alleen op voorschrift.
  • Bij auto-immuunziekten alleen onder begeleiding van een deskundige.
Naast Spilanthes oleracea kan ook spilanthes acmella gebruikt worden Zowel in Afrika als in Amerika werd de plant gebruikt bij tandpijn, ontstekingen aan de urinewegen en ter voorkoming van malaria. Nu wordt de plant ook veel gebruikt bij schimmelinfecties. In de bloemknoppen zit de hoogste concentratie aan inhoudstoffen, maar als je de hele plant gebruikt heb je een betere werking door het samenwerken van de verschillende stoffen. Het verhoogt de bloeddoorstroming van het mondslijmvlies en het tandvlees waardoor het een versterkende werking heeft op het tandvlees en het slijmvlies. Spilanthes wordt ook gebruikt ter bestrijding van de ziekte van Lyme die veroorzaakt wordt door een tekenbeet. De plant wordt voornamelijk als tinctuur gebruikt.

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar en worden meestal rauw gebruikt als garnering op aperitiefhapjes, cocktails en salades. Tegen tandpijn kan je op een (deel) van de bloem kauwen. Dit zou ook helpen tegen droge ogen. De smaak is zeer verrassend, eerst ervaar je een jong groene slasmaak, die gevolgd word door een peperachtige pittige smaak om vervolgens over te gaan is een tintelende bruis in je mond, zoals bij het drinken van een glas champagne.