Doorgaan naar hoofdcontent

Spilanthes (ABC-kruid)


De gehele plant worden gebruikt, inclusief de wortel, maar vooral de bloemen van spilanthes (ABC-kruid) bevatten de meest werkzame stoffen: osobutylmine spilanthol en alkylamides. Spilanthes kan toegepast worden bij tandpijn, is een krachtige ontsmetter van de urinewegen, zou malaria kunnen voorkomen en wordt toegepast om schimmelinfecties van de huid te bestrijden. De bladeren van spilanthes kunnen culinair toegepast worden, om bijvoorbeeld salades op smaak te brengen. De bloemen en bladeren smaken eerst aangenaam warm en zoutachtig, dat snel verandert in een pittige, scherpe, aromatische, prikkelende, peperachtige smaak met een metaaltoets die de tong en lippen even doet tintelen en gevoelloos maakt.
Latijnse naam: Spilanthes oleracea
Andere namen: ABC-kruid, huzarenknoop, paratuinkers, Braziliaanse kers, para cress.

Mogelijk helpt spilanthes bij:
  • Aften: spilanthes werkt infectieremmend, verhoogt de bloeddoorstroming, is lokaal verdovend en pijnstillend: houdt het mondslijmvlies gezond, helpt bij aften (mondblaasjes).
  • Huidinfecties (schimmelinfecties): spilanthes werkt infectieremmend, lokaal verdovend en pijnstillend. Goed hulpmiddel bij voetschimmels en huidschimmels.

Dosering:
  • Tinctuur: 2 x per dag 20 druppels.
Spilanthes wordt veel gebruikt bij schimmelinfecties.
Waarschuwingen:
  • Bij zwangerschap: alleen op voorschrift.
  • Bij auto-immuunziekten alleen onder begeleiding van een deskundige.
Naast Spilanthes oleracea kan ook spilanthes acmella gebruikt worden Zowel in Afrika als in Amerika werd de plant gebruikt bij tandpijn, ontstekingen aan de urinewegen en ter voorkoming van malaria. Nu wordt de plant ook veel gebruikt bij schimmelinfecties. In de bloemknoppen zit de hoogste concentratie aan inhoudstoffen, maar als je de hele plant gebruikt heb je een betere werking door het samenwerken van de verschillende stoffen. Het verhoogt de bloeddoorstroming van het mondslijmvlies en het tandvlees waardoor het een versterkende werking heeft op het tandvlees en het slijmvlies. Spilanthes wordt ook gebruikt ter bestrijding van de ziekte van Lyme die veroorzaakt wordt door een tekenbeet. De plant wordt voornamelijk als tinctuur gebruikt.

Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar en worden meestal rauw gebruikt als garnering op aperitiefhapjes, cocktails en salades. Tegen tandpijn kan je op een (deel) van de bloem kauwen. Dit zou ook helpen tegen droge ogen. De smaak is zeer verrassend, eerst ervaar je een jong groene slasmaak, die gevolgd word door een peperachtige pittige smaak om vervolgens over te gaan is een tintelende bruis in je mond, zoals bij het drinken van een glas champagne.
Dit e-book biedt een inleiding, verdieping en toepassing voor een natuurlijke geneeswijze en gezonde levensstijl