Broccoli

Sulforafaan (broccoli) is één van de krachtigste detoxificerende (ontgiftende) stof, dat cellen beschermen tegen diverse ziekten. Het gehalte glucorafanine (sulforafaanglucosinolaten) in klaargemaakte broccoli kan sterk variëren. Hoge temperaturen tijdens het koken van broccoli doet vorming van het geneeskrachtige sulforafaan teniet. Het broccoli extract in een suplementenvorm kan een oplossing zijn.
Latijnse naam: Brassica oleracea
Ondersteunende werking van sulforafaan bij volgende aandoeningen:
  • Autisme: sulforafaan verbetert het gedrag en de communicatie van autisten. Sulforafaan heeft een positief effect op diverse afwijkingen die in verband zijn gebracht met autisme. Het betreft oxidatieve stress en een verminderde antioxidatie capaciteit, een afgenomen glutathionsynthese, verminderde functie van de mitochondriën, een verhoogde vetzuurperoxidatie en een verhoogde mate van neuroinflammatie.
  • Bronchitis: sulforafaan ondersteunt de macrofagen (cellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen) van het immuunsysteem in het longweefsel bij het doden van schadelijke bacteriën. Bij COPD-patiënten werken deze cellen minder goed. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
  • Helicobacter pylori: Sulforafaan heeft een sterk antibacterieel effect tegen helicobacter pylori, beschermt de maagwand tegen de door helicobacter pylori veroorzaakte oxidatieve stress.
  • Longemfyseem: sulforafaan ondersteunt de macrofagen (cellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen) van het immuunsysteem in het longweefsel bij het doden van schadelijke bacteriën. Bij COPD-patiënten werken deze cellen minder goed. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
  • Maagzweer: sulforafaan is één van de krachtigste stoffen die het vermogen hebben te ontgiften. Sulforafaan beschermt cellen tegen diverse ziekten, tegen het ontstaan van maagzweren en duodenumzweren en remt helicobacter pylori af.

Gebruikte delen:
  • De ongeopende bloemhoofdjes met de stengels
  • De jonge kiemen: de 3 dagen oude spruiten van broccolizaden
Waarschuwingen:
  • Extracten van broccoli en broccolikiemen niet geven bij verlaagde schildklierfunctie, tenzij deze gecorrigeerd wordt door medicijnen.