Zwarte netel

Zwarte netel (perilla olie) bevat meer omega-3 vetzuren onder de vorm van alfalinoleenzuur dan lijnzaad, samen met de inhoudsstoffen polyfenolen en triterpeenzuren geeft perilla extract ontstekingsremmende, immuunversterkende eigenschappen.
Latijnse naam: Perilla frutescens
Andere namen: Perilla, shiso
Mogelijk helpt perilla bij:
  • Depressie: perilla heeft een anti-depressieve werking, bevordert het geestelijk prestatievermogen (leervermogen, analystisch denken, geheugen, concentratie), werkt kalmerend en bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel en netvlies. Ontstekingen spelen een rol bij ernstige depressies. Niet alleen leidt (over)activatie van het immuunsysteem tot klachten die overeenkomen met depressieve symptomen. Bij ernstige depressies worden er verhoogde concentraties van ontstekingsdeeltjes aangetroffen in het bloed en een toename van ontstekingsdeeltjes in de hersenen.
  • Hooikoorts: perilla werkt ontstekingsremmend, anti-allergisch en verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem. Helpt ondersteunend bij hooikoorts.
  • Netelroos: perilla werkt ontstekingsremmend, anti-allergisch, is een antioxidant en verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem. Helpt ondersteunend bij allergie├źn zoals netelroos.

Dosering:
  • De juiste dosis hangt van verschillende factoren af, zoals leeftijd, gezondheid en voor welke aandoening perilla wordt gebruikt. Op dit moment is er niet voldoende wetenschappelijke informatie om een geschikt dosering voor perilla te bepalen.
  • Bij het gebruik van perilla-olie is de absolute vereiste dat het gaat om olie, verkregen door eerste, koude persing en die niet geraffineerd is.
Waarschuwingen:
  • Zaad, olie: vanwege het grote gebruik van perilla-olie in Aziatische voeding en dit zonder neveneffecten, is het innemen van perilla-olie als volkomen veilig te beschouwen.
  • Kruid: het gebruik in bescheiden mate van het blad in de keuken is veilig; het gebruik van bladextracten enkel op voorschrift; niet geven aan zwangere vrouwen, tenzij op voorschrift.