Tea tree

Tea tree-olie moet de inhoudsstof terpinen-4-ol bevatten. Tea tree olie dat 1,8-cineol bevat heeft geen antiseptische eigenschappen.

Latijnse naam: Melaleuca alternifolia
Andere namen: Theeboom, ti tree 
Ondersteunende werking van tea tree bij volgende aandoeningen:
  • Acne: tea tree heeft ontstekingswerende eigenschappen tegen schimmels en bacteriën. Tea tree kan worden gebruikt bij de uitwendige behandelingen van acne.
  • Huidinfecties (huidontstekingen): tea tree heeft heel goede antiseptische eigenschappen tegen schimmels en bacteriën. Tea tree zou werken tegen de bacterie staphylococcus aureus. Tea tree olie kan worden gebruikt voor uitwendige behandeling van allerlei infectieziekten.
  • Wratten:
Dosering:
  • Tea tree olie voor uitwendig gebruik 3 x per dag 3 tot 5 druppels op een geschikte drager (draagolie, mondband, voetbad, shampoo).
    Gebruikte delen:
    • Blad.
      Waarschuwingen:
      • Etherische oliën enkel inwendig gebruiken op voorschrift van een deskundige
      • Bij uitwendig en inwendig gebruik van therapeutische doses zijn er geen nevenwerkingen te vrezen
      • Zorg dat je beschikt over tea tree-olie met het antiseptische terpinen-4-ol. Sommige variëteiten bevatten er nauwelijks en hebben als belangrijkste werkzame substantie enkel 1,8 cineol, dat veel minder infectiewerend werkt.