Doorgaan naar hoofdcontent

Acrocyanose

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij acrocyanose
 • Druivenpit-extracten (grape seed extract) werken versterkend op haarvaten en vaatwanden.
 • Ginkgo biloba verbetert de bloedcirculatie door de verlaging van de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed), remming van bloedklonters. Beschermt de vaatwanden tegen beschadiging, remt aderverkalking, werkt vaatverwijdend en bloeddrukverlagend. Ginkgo kent daarom mogelijke toepassingen bij de ziekte van Raynaud en acrocyanose.
 • Muizendoorn (butcher's broom) versterkt de aderwanden, beschermt en stabiliseert de haarvaten, vermindert oedeem. Werkt ondersteunend bij acrocyanose.
 • Omega 3 met EPA/DHA verbeteren de conditie van de bloedvaten: remmen atherosclerose, verbeteren de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloed- en lymfevaten), verminderen arteriële stijfheid, verlagen de bloeddruk, verlagen de hartslag, gaan trombose tegen, verlagen de triglyceriden- en atherogeen LDL-cholesterolspiegel en verhogen de HDL-cholesterolspiegel.
 • Paardenkastanje (horse chestnut) stabiliseert de haarvatwand, vermindert de doorlaatbaarheid van haarvaten, vermindert vorming van oedeem bij overdruk in de aderen, verhoogt de veneuze tonus, versterkt de samentrekking van de aders, vermindert ophoping van vocht in ledematen en van bekkenorganen. Helpt ondersteunend bij acrocyanose.
 • Policosanol beïnvloedt gunstig hart- en vaatziekten, policosanol verlaagt het schadelijke LDL-cholesterol met 25-30% en verhoogt het goede HDL-cholesterol met 15-25%. Policosanol voorkomt oxidatie van LDL-cholesterol, vermindert het de bloedplaatjesaggregatie (samenklonteren van bloedplaatjes), bevordert de bloedcirculatie en vermindert de ontsteking van de slagaderwanden.
 • Toverhazelaar (hamamelis) stabiliseert de haarvaten, verhoogt de weerstand en vermindert de doorlaatbaarheid ervan.
 • Vitamine E is zeer belangrijk voor de conditie van het cardiovasculair systeem, waar het de bloedvetten modificeert en stabiliseert. Het gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen omdat het een bloedverdunnende werking heeft (het is een anti-stollingsfactor) en het de bloedcirculatie verbetert. Het gaat oxidatie van LDL-cholesterol tegen, versterkt de capillaire wanden en remt de vorming van atherosclerotische plaques. Daarnaast speelt vitamine E een rol bij de vorming en bescherming van rode bloedlichaampjes tegen toxinen in het bloed.
Acrocyanose is een veel voorkomende en pijnlijke aandoening, is het blauw verkleuren van uitstekende lichaamsdelen, waarbij de vingers of de tenen verkleuren naar wit, blauw en dan rood, gewoonlijk als gevolg van. blootstelling aan koude.

Perifere doorbloedingsstoornissen komen voor op de volgende lichaamsdelen:

 • Handen (vingers)
 • Voeten (tenen)
 • Neus
 • Oren
 • Onderkaak
De waarschijnlijke oorzaak van het ontstaan van acrocyanose, is dat door samentrekken van kleine bloedvaatjes, de uitstekende delen minder goed worden doorbloed. Acrocyanose wordt gezien bij de ziekte van Raynaud, waarbij de uitstekende lichaamsdelen minder bloed krijgen door een vertraagde bloedstroom. De term ziekte van Raynaud wordt wel gebruikt als synoniem voor primaire acrocyanose. Dit is niet juist: onderscheid is te maken doordat bij ziekte van Raynaud (fenomeen van Raynaud) de blauwverkleuring slechts kort aanhoudt en deel uitmaakt van een proces van vasoconstrictie en vasodilatatie.

Zie ook:
Angina pectoris
Beroerte
Bloedsomloop (problemen met)
Cholesterol
Depressie
Duizeligheid
Echte oorzaken hart- en vaatziekten
Etalagebenen
Hart- en vaatziekten
Hartritmestoornissen
Hartzwakte
Hoge bloeddruk
Impotentie
Jeuk

Lage bloeddruk
Oedeem
Slaapproblemen
Spataders

Spierkrampen
Syndroom van Raynaud
Trombose
Vermoeidheid
Vrieswonden
Winterhanden/wintervoeten

Het gezonde hartboek - Hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan? - Auteur: Joel Kahn