Zwakke maag

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een zwakke maag: 
  • Gember heeft een maagversterkende en spijsverteringsbevorderende werking, de voedselabsorptie neemt toe, dat betekent dat de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen toeneemt. Gemberextracten extraheert met water/alcoholbasis waar men gemberpoeder en vers gembersap combineert, verhoogt de concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergetische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder.
  • Grote engelwortel (Angelica) ondersteunt de gehele spijsvertering. Helpt zeer goed bij een vol gevoel in de maag.
  • Kamille spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, zuurbranden, gasvorming, opgeblazen gevoel, gebrekkige spijsvertering.
  • Probiotica en prebiotica bevorderen maag- en darmfunctie, bevorderen goede bacteriën en helpen zo vitaminen en mineralen beter op te nemen.
Achloorhydrie (onvoldoende maagsapafscheiding, zwakke maag) is een aandoening waarbij de maag niet genoeg maagzuur produceert. Vaak is het een onderliggende oorzaak, zoals een bacteriële infectie, pernicieuze anemie, aanwezigheid van risicofactoren zoals diabetes, schildklierziekte, chronische maagzweren.

Maagzuur wordt geproduceerd door pariëtale cellen, die het zuur afscheiden in de maag. Er zijn verschillende ziekten, medicijnen (met inbegrip van protonpompremmers) die de maagzuurproductie kunnen verstoren. Ook maagoperaties kunnen de productie van het maagzuur verstoren. Infectie met helicobacter pylori kan de maagzuurproductie verstoren. Deze bacteriesoort veroorzaakt maagzweren en produceert stoffen die interfereren met maagzuurafscheiding om het eigen bestaan te bevorderen. Pernicieuze anemie (veroorzaakt door vitamine B12 deficiëntie) en mucolipidosis type IV (zeldzame genetische aandoening) verstoren de maagzuurproductie.

De meest voorkomende symptomen van achloorhydrie is ondervoeding, die wordt veroorzaakt door een verminderd vermogen om vitaminen en mineralen te absorberen. De maag heeft ook een verminderd vermogen om eiwitten te verteren. Gestoorde spijsvertering veroorzaakt meestal maagpijn, de maag probeert voedsel te verteren zonder hulp van maagzuur. De symptomen lijken op die van gastro-oesofageale refluxziekte, onder meer te weinig maagzuur, misselijkheid, moeite met slikken, en oprispingen.

Supplementen voor de maag

Zie ook: