Doorgaan naar hoofdcontent

Waterkers

Waterkers wordt het best vers gegeten of als tinctuur ingenomen waarbij de medicinale stoffen bewaard blijven. Bij het verhitten van waterkers worden belangrijke stoffen vernietigd.
Latijnse naam: Nasturtium officinale
Andere namen: Waterporselein, beeksalade, kersoene, water cress
Ondersteunende werking van waterkers bij volgende aandoeningen:
Inwendig gebruik:
  • Voorjaarskuren, reinigingskuren.
  • Zwakke leverfunctie.
  • Vochtophopingen (oedemen), verminderde nierfunctie.
  • Huiduitslag, eczeem, acne.
Dosering:
  • Waterkers tinctuur: 3 x per dag 20 druppels.
Gebruikte delen:
  • Het kruid (voor de bloei, van april tot juni.
  • De jonge verse blaadjes (zonder wortel of bloemen).
Waarschuwingen:
  • Niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap (baarmoederstimulerend), wel in bescheiden porties als keukengroente.
  • Niet gebruiken (vooral het sap) bij maagdarmontstekingen, maag- of duodenumzweren (kan de ontsteking verhogen).
  • Niet gebruiken bij ontsteking van de nieren (hoge doses of langdurig gebruik prikkelen de nieren).
  • Niet geven aan kinderen onder de 4 jaar (mogelijke maagdarmirritatie).