Waterkers

Waterkers wordt het best vers gegeten of als tinctuur ingenomen waarbij de medicinale stoffen bewaard blijven. Bij het verhitten van waterkers worden belangrijke stoffen vernietigd.
Latijnse naam: Nasturtium officinale
Andere namen: Waterporselein, beeksalade, kersoene, water cress
Ondersteunende werking van waterkers bij volgende aandoeningen:
Inwendig gebruik:
  • Voorjaarskuren, reinigingskuren.
  • Zwakke leverfunctie.
  • Vochtophopingen (oedemen), verminderde nierfunctie.
  • Huiduitslag, eczeem, acne.
Dosering:
  • Waterkers tinctuur: 3 x per dag 20 druppels.
Gebruikte delen:
  • Het kruid (voor de bloei, van april tot juni.
  • De jonge verse blaadjes (zonder wortel of bloemen).
Waarschuwingen:
  • Niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap (baarmoederstimulerend), wel in bescheiden porties als keukengroente.
  • Niet gebruiken (vooral het sap) bij maagdarmontstekingen, maag- of duodenumzweren (kan de ontsteking verhogen).
  • Niet gebruiken bij ontsteking van de nieren (hoge doses of langdurig gebruik prikkelen de nieren).
  • Niet geven aan kinderen onder de 4 jaar (mogelijke maagdarmirritatie).