Oorzaken van vermoeidheid

Iedereen is wel eens moe. Na een lange of inspannende dag, heb je nog maar weinig energie over. Zowel lichamelijke als geestelijke inspanning kan voor vermoeidheid zorgen. Meestal is een nachtje goed slapen voldoende om je weer fit te voelen. Pas wanneer je langere tijd vermoeid bent en je er niet goed meer door kunt functioneren, is er sprake van een probleem.

Stress:
Stress en een hoge werkdruk putten het lichaam uit. We worden heen en weer geslingerd door de combinatie van een voltijdse job, een relatie, huishouden, kinderen en naschoolse activiteiten. Er is nauwelijks een evenwicht tussen al deze activiteiten en de ontspanning die ons lichaam nodig heeft.

Lichaamsbeweging:
Voldoende beweging is nodig om je mentaal te ontspannen. Na een avondje fitnessen heb je het gevoel weer helemaal opgeladen te zijn en weer nieuwe energie te hebben.

Nachtrust:
Onvoldoende slapen, te laat gaan slapen en nachtelijk lawaai zijn eveneens factoren die ervoor zorgen dat we oververmoeid geraken. Een goede en gezonde nachtrust is nodig om weer fit de dag te beginnen. Mensen die in de buurt van een luchthaven wonen of een drukke autobaan, raken na een tijdje helemaal uit hun evenwicht.

Voeding:
Een onvolwaardige voeding met te weinig vitaminen en mineralen. Teveel zout, suikers en toxische stoffen zijn allemaal factoren die je futloos maken. Ons lichaam heeft een goed uitgebalanceerde voeding nodig die je alle nodige vitaminen en mineralen biedt die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Snel werkende suikers geven je even een korte energie opstoot om daarna een bloedsuikerdaling te veroorzaken die je futloos maakt.

Drinken:
Om alle organen goed te laten functioneren hebben we een volwaardige voeding nodig en maar moeten we ook voldoende drinken. Uitdrogingsverschijnselen gaan het lichaam afmatten en vermoeidheid is dan ook het eerste teken van uitdroging. Duursporters gebruiken dan ook sportdranken waarvan het vocht lang in het lichaam blijft hangen. Hierdoor blijven ze langer fit en energiek.

Stimulerende middelen:
Cafeïne in koffie zorgt er voor dat we een extra energie opstoot krijgen. Meestal is dit niet van lange duur en krijgen we nadien een bloedsuikerdaling waardoor de vermoeidheid nog sterker wordt. Alcohol onderdrukt het centrale zenuwstelsel en verlaagt de bloedsuiker. Roken heeft een vermoeidheidseffect op lange termijn en door de afhankelijkheid van nicotine ga je na een tijd ook ’s nachts wakker worden om een sigaret op te steken.

Onregelmatig leven:
Mensen met een onregelmatige levenswijze. Werken in ploegen of nachtarbeid zijn heel erg ongezond. Ons lichaam heeft een goede nachtrust nodig en overdag slapen helpt ons niet om voldoende te recupereren. Na een tijdje wordt de vermoeidheid zo sterk dat we een recuperatie periode moeten inlassen.

Oververmoeid:
Wanneer geen enkele van bovenstaande oorzaken van toepassing is moeten we denken aan een onderliggende ziekte of het gebruik van toxische stoffen. Infectie ziekten, het chronisch vermoeidheidssyndroom, reuma, zwangerschap, medicatie gebruik zoals cortisone en amfetamines, drugs, pepmiddelen en in laatste instantie kanker kunnen voor extreme vermoeidheid zorgen.

Doctor's Best, Best D-Ribose, 850 mg, 120 Veggie Caps
D-ribose wordt in de cellen omgezet in energie door het aanzetten en stimuleren van ATP-productie. ATP-moleculen vormen als het ware de accu van onze cellen zodat de benodigde energie voor al onze lichaamsfuncties en dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk gegarandeerd is.
iHerb

Adaptogenen
Andropauze
Bloedsomloop (problemen met)
Burnout
Cafeïne
Chronisch vermoeidheidssyndroom
Depressie
Dopamine
Fibromyalgie
Metabool syndroom
Ontgiften
Premenstrueel syndroom
Slaapproblemen
Testosteron (te weinig)
Uithoudingsvermogen (betere prestaties)
Vermoeidheid