Wilde cichorei

Inuline is een soort vezel (prebiotica) dat voorkomt in cichorei, tarwe, uien, bananen, prei, artisjokken en asperges. De inuline uit cichoreiwortels wordt het meest gebruikt. Inuline wordt niet verteerd of geabsorbeerd in de maag en is belangrijk voor de opname van mineralen. Inuline stimuleert een betere darmflora, met name de bifidobacteriën in de dikke darm.

Latijnse naam: Cichorium intybus
Andere namen: Suikerij, bitterpeen, bittere pee, witte poot, wild chicory
Ondersteunende werking van inuline bij volgende aandoeningen:
  • Astma: inuline heeft een direct ontstekingsremmend effect in de luchtwegen, zo blijkt uit de resultaten. In vervolgstudies moet de rol van voedingsvezels bij astma verder onderzocht worden.
  • Darmflora (verstoorde): inuline bevordert de darmflora, in het bijzonder de bifidobacteriën.
  • Metabool syndroom: inuline zorgt voor positieve veranderingen van de darmflora. Dit leidt tot een toename van specifieke peptiden die betrokken zijn bij het hongergevoel, het glucose-metabolisme, de barrière functie van de darm en het energie-metabolisme. Onderzoeken bevestigen dat de vezel inuline positieve effecten heeft bij het metabool syndroom.

Gebruikte delen:
  • Vooral de wortel, geoogst in de herfst, vooral fytotherapeutisch aangewend.
Waarschuwingen:
  • Te vermijden bij allergie op cichorei (in zeldzame gevallen kan een allergische huidreactie optreden).
  • Bij galstenen, enkel innemen op voorschrift.
  • Geen grote hoeveelheden gebruiken tijdens de zwangerschap door een baarmoederstimulerend vermogen.