Doorgaan naar hoofdcontent

Maagdenpalm

Vinpocetine is een inhoudsstof uit maagdenpalm, het kan de bloedtoevoer naar de hersenen verhogen en geeft de hersencellen enige bescherming tegen letsel.
Latijnse naam: Vinca minor
Andere namen: wilde palm, palmbloempje, maagdenkruid, common periwinkle

Mogelijk helpt maagdenpalm bij:
  • Beroerte: vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten, verhoogt de hersendoorbloeding, verbetert de functie van de hersencellen, verbetert de werking van de neurotransmitters, vermindert samenklontering en samenkleven van bloedplaatjes en werkt bloedverdunnend. Maagdenpalm kan preventief ingezet worden bij het voorkomen van en aanpak van een beroerte.
  • Bijziendheid: vinpocetine verbetert de ogen door de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren.
  • Bloedsomloop (problemen met): vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten en verhoogt de hersendoorbloeding, daardoor verbetert de functie van de hersencellen, de werking van de neurotransmitters. Vinpocetine vermindert samenklontering en samenkleven van bloedplaatjes en werkt bloedverdunnend.
  • Concentratiestoornissen: vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten en verhoogt de doorbloeding van de hersenen, betere functie van de hersencellen, betere werking van de neurotransmitters, vermindert samenklontering en samenkleven van bloedplaatjes, werkt bloedverdunnend. Gaat de gevolgen van verminderde doorbloeding van de hersenen tegen zoals: concentratiestoornissen, geheugenzwakte, verminderde alertheid en verminderd denkvermogen. 
  • Geheugenproblemen (vergeetachtigheid): vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten en verhoogt de doorbloeding van de hersenen, betere functie van de hersencellen, betere werking van de neurotransmitters, vermindert samenklontering en samenkleven van bloedplaatjes, werkt bloedverdunnend. Gaat de gevolgen van verminderde doorbloeding van de hersenen tegen zoals: concentratiestoornissen, geheugenzwakte, verminderde alertheid, verminderd denkvermogen.
  • Ziekte van Alzheimer: vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten, verhoogt de hersendoorbloeding, verbetert de functie van hersencellen en verbetert de werking van neurotransmitters. Maagdenpalm kan hierdoor de ziekte van Alzheimer afremmen en helpen te voorkomen.

Dosering:
  • Vinpocetine uit maagdenpalm gestandaardiseerd op 10 mg: tussen de 10 en 25 mg per dag.
Vinpocetine verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen.

Waarschuwingen:
  • Niet geven aan zwangere en zogende vrouwen
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Planten, levenskracht en DNA - Een moderne kijk op kruidengeneeskunde, gemmotherapie en gezondheid - Auteur: Nancy Popieul