Doorgaan naar hoofdcontent

Beroerte

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een beroerte:
 • Acetyl-L-carnitine een groep van 160 patiënten die minimaal een jaar geleden een beroerte hebben gehad, kregen 8 weken lang, 1,5 gram ALC per dag. Dit leidde tot een beter herstel, verbeterde stemming en aandachtsvermogen. ALC verbetert de bloedtoevoer naar de aangedane gebieden.
 • Antioxidanten verkleinen de kans op een beroerte. In een onderzoek is vastgesteld dat bij een hoge inname van antioxidanten 17% minder kans is op een beroerte.
 • Co-enzym Q10 (ubiquinol) verbetert de energieproductie in het hart en beschermt deze tegen oxidatieve stress, gaat LDL-oxidatie tegen, verlaagt de LP(a)-spiegel (risicofactor voor hart- en vaatziekten), vermindert stroperigheid van het bloed en verbetert de endotheelfunctie (bedekkend laagje aan de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten). Ubiquinol wordt aanbevolen bij hypertensie, kransvatziekte, angina pectoris, hartinfarct, bypassoperatie, hartfalen, beroerte, cardiomyopathie en hartritmestoornissen.
 • Flavonoïden (polyfenolen) beschermen tegen beroerte. Wie voldoende flavonoïden (flavonolen) met zijn voeding binnenkrijgt, heeft een kleinere kans op het krijgen van een beroerte. Flavonoïden worden vooral gevonden in rode of gele vruchten, in groenten en in pure chocola. Flavonoïden supplementen verkleinen de kans met 20% kans op een beroerte in vergelijking met de mensen die weinig tot geen flavonoïden nuttigen.
 • Ginkgo biloba er zijn meer dan 40 uitgevoerde en gecontroleerde onderzoeken gepubliceerd waaruit het positieve effect blijkt van het gestandaardiseerde ginkgo bladextract bij de behandeling van doorbloedingsstoornissen in de hersenen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen kunnen de volgende klachten optreden: concentratieverlies, vergeetachtigheid, verwardheid, vermoeidheid (zowel fysiek als psychisch), depressiviteit, duizeligheid, gehoorstoornissen, hoofdpijn en beroerte. Vaak herkent men deze klachten niet als teken van een zwakke hersenwerking. Uitgebreide wetenschappelijke klinische onderzoeken toonden echter het positieve effect van ginkgo bladextracten aan bij doorbloedingsstoornissen in de hersenen.
 • Glidkruid verwijdt de hersenbloedvaten en bevordert de hersenbloedsomloop. Glidkruid is inzetbaar bij aderverkalking in de hersenen, voorkomen van beroerte ( CVA {cerebrovasculair accident}), afsluiten van een slagader in de hersenen (cerebrale trombose) en verstopping van een bloedvat in de hersenen (cerebrale embolie).
 • Kalium verlaagt de kans op een beroerte, met 1000 mg kalium per dag daalt de kans op een beroerte met 11%. Uit de 5 onderzoeken die onderscheid maakten tussen verschillende soorten beroertes, kwam naar voren dat het beschermende effect van kalium het grootst is bij een ischemische beroerte.
 • Knoflook zorgt voor afname van de cholesterolspiegel (LDL-cholesterol en triglyceriden) en toename van HDL-cholesterol. Gaat stroperigheid van het bloed tegen en aderverkalking en vetophoping in de vaatwand. Zodoende kan het de kans op een beroerte verminderen. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
 • Magnesium bisglycinaat hart- en vaatziekten zoals beroerte is omgekeerd evenredig aan de magnesiumgehalte in het water dan wel in de grond. Bij magnesium tekort vaatvernauwing, versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk vaker voor.
 • Omega 3 met EPA/DHA remt aderverkalking, verbetert de conditie van bloedvaten en lymfevaten, vermindert stijfheid in de slagaders, verlaagt de bloeddruk, verlaagt de hartslag, gaat vorming van bloedstolsels in de aders tegen, verlaagt de triglyceridenspiegel, verlaagt de LDL-cholesterolspiegel (slechte cholesterol) en verhoogt de HDL-cholesterolspiegel (goede cholesterol). Hierdoor is omega-3 gunstig om hart- en vaatziekten tegen te gaan zoals: aderverkalking, kransvatziekte, hartinfarct, beroerte, cardiomyopathie (hartspierziekte), hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen. De voorkeur gaat naar visoliesupplementen met EPA en DHA in de vorm van triglyceriden (de natuurlijke vorm in voedsel) en niet als ethylesters. Daarnaast wordt EPA en DHA in emulsievorm sneller en beter opgenomen uit geëmulgeerde visolie en wordt geëmulgeerde visolie beter verdragen. Visolie dient gezuiverd te zijn van schadelijke verontreinigingen (zware metalen, dioxines, PCB’s) en voldoende antioxidanten (gemengde tocoferolen) te bevatten om oxidatie tegen te gaan.
 • Orale probiotica steeds meer studies bewijzen dat parodonditis (ontstekingen van tandvlees en tandkas) kan beschouwd worden als een risicofactor in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Bacteriën in de mond kunnen aan de basis liggen van ontstekingen elders in het lichaam. Uit onderzoek onder 1147 mensen met parodontitis is gebleken dat ze 1,5 x sneller een hart- en vaatziekte ontwikkelen en de kans op een beroert 2,8 x groter is dan bij mensen zonder parodontitis. Ook is het risico op aderverkalking bij mensen met parodontitis groter dan bij mensen zonder parodontitis. Lactobacillen kunnen door verschillende mechanismen de mondgezondheid verbeteren en daarbij de kans op ontstekingen ten gevolge van parodontitis fel terugdringen.
 • R-alfaliponzuur kan de totale cholesterolgehalte met 40 % en het LDL-cholesterolgehalte met 42 % doen verminderen. Daarnaast is alfaliponzuur in gereduceerde vorm (DHLA) in staat om de reperfusieschade zoals in de hersenen optreedt na een beroerte of  in hartweefsel na een hartaanval te beperken.
 • Ribes nigrum (zwarte bes) doet c-reactief proteïne (CRP) met 11 % en fibrinogeen met 3 % dalen. Een verhoogd gehalte aan CRP en fibrinogeen is geassocieerd met een verhoogd risico op hartinfarct, vernauwingen in de slagaders, beroertes en ernstige problemen met hart en bloedvaten.
 • Vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten, verhoogt de hersendoorbloeding, verbetert de functie van de hersencellen, verbetert de werking van de neurotransmitters, vermindert samenklontering en samenkleven van bloedplaatjes en werkt bloedverdunnend. Maagdenpalm kan preventief ingezet worden bij het voorkomen van en aanpak van een beroerte.
 • Vitamine B-complex (co enzym) verkleinen de kans op een beroerte door een verlaging van de homocysteïnespiegel. Het effect is afhankelijk van diverse factoren waaronder de absorptie in het lichaam, de bloedconcentraties van vitamine B12 en foliumzuur en de aanwezigheid van onder andere een chronische nieraandoening. Een klinische studie bij ouderen die al een beroerte of infarct hadden gehad, liet zien dat inname van supplementen van vitamine B6 (25 mg), foliumzuur (2500 mcg) en vitamine B12 (400 mcg) bescherming biedt tegen een tweede hartinfarct, beroerte en overlijden. het risico hierop daalde met 21 %.

Bij een CVA (cerebrovasculair accident) of beroerte is er een kortdurende stoornis van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen waardoor hersenbeschadiging ontstaat met vaak ernstige gevolgen. De belangrijkste oorzaak is een tijdelijke obstructie in een bloedvat. Dit komt vooral voor bij ouderen. Een andere oorzaak is een bloeding in de hersenen, iets wat meer voorkomt bij jongeren. De gevolgen hangen samen met het deel van de hersenen dat is aangetast: de linker- of rechterhelft of de hersenstam. Wanneer het CVA de linkerhersenhelft treft, kunnen er rechtszijdige verlammingen optreden en is de spraak vaak aangetast. Wanneer de rechterhersenhelft is aangetast, kan de linkerkant van het lichaam verlamd zijn en kunnen er cognitieve (verstandelijke) stoornissen optreden zoals problemen met het kortetermijngeheugen, niet kunnen concentreren en emotionele stoornissen. Een accident in de hersenstam heeft onder andere gevolgen voor het evenwichtsgevoel.

Soorten beroerte:

 • Herseninfarct: een bloedklonter blokkeert de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen, daardoor krijgt dat deel geen zuurstof meer en ontstaat er al na een paar minuten onherstelbare schade.
 • TIA (Transcient Ischaemic Attack): is een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen, het lijkt op een beroerte maar gaat snel weer weg (meestal binnen een halfuur), is een voorbode van een echte beroerte.
 • Hersenbloeding: ontstaat als er een bloedvat in de hersenen openbarst.
Het gezonde hartboek - Hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan? - Auteur: Joel Kahn