Noradrenaline

Noradrenalinespiegel op natuurlijke wijze verhogen:
 • Curcuma longa (curcumine) verhoogt de activiteit en stijging van serotonine, noradrenaline en dopamine.
 • DL-fenylalanine is een mengsel van zowel de rechtsdraaiende D-vorm van het ringvormige aminozuur fenylalanine als de (natuurlijke) linksdraaiende L-vorm. L-fenylalanine kan gemakkelijk de bloedhersenbarrière passeren enkan worden omgezet in het aminozuur L-tyrosine dat in schildklierhormoon kan worden omgezet en via L-dopa uiteindelijk de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline kan vormen.
 • L-tyrosine behoort tot de semi-essentiële aminozuren, dat wil zeggen: het wordt in het lichaam gemakkelijk gevormd uit fenylalanine, maar in bepaalde omstandigheden kan er ook gemakkelijk een tekort aan L-tyrosine ontstaan. L-tyrosine is een belangrijke bouwsteen van zowel dopamine, adrenaline, noradrenaline en schildklierhormonen, allemaal stimuli van de stofwisseling en het zenuwstelsel.
 • SAMe is betrokken bij de aanmaak van neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline.
 • 5-HTP heeft invloed op het neurotransmitterssysteem en signaalmoleculen zoals dopamine, noradrenaline, adrenaline.

De werking van neurotransmitters is verstrekkend en veelzijdig:


 • Beheersen van de seksuele drang tot het oproepen van verlangens.
 • Beïnvloeden van emoties en energieniveaus.
 • Beïnvloeden van het denkvermogen en het geheugen.

  Individuele neurotransmitters hebben een unieke werking, die soms tegenovergesteld zijn aan die van andere neurotransmitters. De werking die opgeroepen wordt, hangt af van de neurotransmitters die erbij betrokken zijn. We kunnen heel veel doen om de optimale neurotransmitterspiegel te bereiken en het zenuwstelsel op topniveau te houden. In grote lijnen heeft dat alles te maken met de principes van een goede gezondheid (vooral eten en bewegen).
  Noradrenaline:
  Noradrenaline is chemisch gelijk aan dopamine en is, net als dopamine, zowel een lustopwekker als een stemmingsverbeteraar. Beide worden in de hersenen aangemaakt uit dezelfde aminozuren, fenylalanine en tyrosine en ze kunnen allebei in de hersenen chemisch worden omgezet tot de ander. Noradrenaline is een prikkelende neurotransmitter, dat betekent dat noradrenaline neuronen (zenuwcellen) prikkelt om te ontvlammen. Noradrenaline drijft de mens aan en zet aan tot actie. Het helpt om het leven van de positieve kant en enthousiast te bekijken en het speelt een belangrijke rol in de reactie op stress en het normaal functioneren van het immuunsysteem. Noradrenaline activeert het geheugen, de leervaardigheid en de mogelijkheid de aandacht op een bepaalde taak gericht te houden. Het stuurt ook boodschappen naar de endocriene klieren om die te prikkelen hormonen vrij te maken. Het is één van de belangrijkste neurotransmitters in de hersenen.

  Noradrenaline versterkt de seksualiteit op verschillende manieren:
  • Helpt seksueel gedrag te reguleren.
  • Stimuleert het vrijmaken van hormonen die de vruchtbaarheid, de geslachtsdrift, de eetlust en de stofwisseling reguleren.
  • Zorgt voor een positieve gemoedstoestand en gevoelens die bijdragen tot het vrijen.
  Symptomen bij een te laag noradrenalinespiegel:
  • Noradrenaline werkt, samen met dopamine motiverend. Het zorgt voor zin in het leven.
  • Als de noradrenalinespiegel daalt, kan dat leiden tot apathie, lusteloosheid en neerslachtigheid.
  • Noradrenaline wordt verminderd in gevallen van chronische spanning en stress. Dat gebrek aan noradrenaline draagt bij tot de schadelijke effecten van stress.
  • Noradrenaline is betrokken bij het vrijmaken van het groeihormoon, dat nodig is voor het zuiver functioneren van het immuunsysteem. Een verminderde noradrenalinespiegel kan de weerstand van het lichaam voor infecties, auto-immuunziekten en kanker verminderen.
  Symptomen bij een te hoog noradrenalinespiegel:
  Een teveel aan noradrenaline kan leiden tot prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen.

  Zie ook:
  Depressie