Honing

Voor 1 potje honing is nectar van zo'n 500.000 bloemen nodig. De ijverige bijen brengen de nectar (mengsel van suikers en water, met pollen) naar de bijenkorf. Daar voegen werkbijen enzymen aan toe, die het watergehalte terugbrengen tot minder dan 20 % en de grote suikermoleculen afbreken. De honing wordt dan in de honinggraat opgeborgen en later aan de larven gevoerd of bewaard voor de winter. De kleine suikermoleculen, waaronder glucose en fructose, worden snel door ons spijsverteringsstelsel opgenomen. Honing heeft daardoor de reputatie snel en veel energie te leveren. De honingsuikers vallen uiteen tot stoffen die de groei van bacteriën afremmen.

Inhoudsstoffen van honing:
 • Suikers (ongeveer 75 %).
 • Water.
 • Calcium.
 • IJzer.
 • Magnesium.
 • Kalium.
 • Sodium.
 • Sulfur.
 • Fosfor.
 • Eiwitten.
Honing is een goedkope en gifloos natuurproduct dat in staat is om kwaadaardige bacteriën uit de weg te ruimen. Zelfs sommige ziektekiemen waar geen klassiek middel tegen opgewassen is. Het verzachtend effect van honing is welbekend.

Waar kan honing voor gebruikt worden:
 • Honing wordt tegenwoordig ook medisch aanbevolen tegen kinderhoest, maar dan pas na het eerste levensjaar: honing is niet steriel en baby's zijn soms gevoelig voor de minieme hoeveelheden bacteriën in bijvoorbeeld bedorven of verkeerd bewaarde honing.
 • Neem een glas warme melk met een theelepeltje honing tegen keelpijn of meng met een scheut cognac om de symptomen van influenza te verlichten Neem een glas heet water met 2 theelepels honing en verse sap van een halve citroen voor het slapengaan.
 • Gebruik honing om de huid zacht te maken, smeer het op gezicht en handen, laat 15 minuten werken en veeg het af met een vochtige doek.
 • Honing kan ook helpen bij hooikoorts, maar dan is het wel noodzakelijk dat de honing afkomstig is uit de betreffende woonomgeving, zodat de honing het plaatselijk pollenmengsel bevat. Als u de honing in de winter en lente regelmatig inneemt, kunnen de pollen u wat minder gevoelig maken voor diezelfde pollen in de lucht tijdens het seizoen.
 • Pure honing is een goede vervanger van suiker in thee, koffie en in de keuken. Bijvoorbeeld het bakken van cake: vervang 300 gram suiker door 240 gram honing.
Propolis:
Is een soort stopwas die door de werksters wordt gemaakt van hars uit de best en de knoppen van bomen als de den, spar, wilg, berk, pruimenboom, eik,... Met deze pasta plakken de bijen niet alleen de korf dicht om ongenode gasten buiten te houden, maar bedekken ze ook de binnenzijde van hun nest om infecties te voorkomen. Anders dan de zoete honing heeft propolis een bittere, wrange smaak. Propolis wordt dan ook meestal verwerkt in andere producten, zoals tincturen, extracten en zalven voor lokale toepassingen. In de tandheelkunde maken ze er gebruik van om na het uitvallen of uitrekken van een tand de ontsteking tegen te gaan en het kaakbeen tegen onnodig letstel te beschermen. Aangebracht op het tandvlees zorgt propolis ervoor dat irritaties verdwijnen en de tandplakbacteriën minder kans krijgen. Met zijn dierlijkplantaardige samenstelling bevat propolis ruim 300 bestanddelen. Sommige hiervan zouden mogelijk een kankerwerende werking hebben. Onderzoeken duiden op een antivirale activiteit die zich onder andere toespitst op het herpesvirus, de bekende veroorzaker van de koortslip en genitale herpes.

Koninginnenbrij:
Bestaat uit voorverteerd sterk geconcentreerd stuifmeel dat gescheiden wordt bewaard om de koninginnenlarven mee te voeden. 1 korf produceert jaarlijks zo'n 10 tot 15 kilogram honing tegenover slechts 250 tot 500 gram koninginnengelei en 100 tot 300 gram propolis. Koninginnenbrij is een vaalwitte, yoghurt-achtige substantie met een aparte smaak, zurig en scherp tegelijk. Koninginnenbrij dient als voedsel voor de koninginnenlarven wanneer de koningin zelf haar einde nadert. De gelei bestaat uit voorverteerd en geconcentreerd stuifmeel dat in kleine porties, ter grootte van een doperwt, kan worden verwerkt in crèmes of zalfjes. De complexe samenstelling van deze stof wordt vanuit verschillende medische disciplines bestudeerd in de hoop er een middel uit te kunnen halen om de neveneffecten van chemotherapie te verminderen, diabetes te bestrijden (wegens zijn insuline-achtige werking) ontstekingen tegen te gaan, littekenvorming te bevorderen en zelfs overijverige schildklieren te bedaren (hyperthyreoïdie).

Opgelet!
Honing is een natuurlijke product, maar honing bevat ook veel suiker!

Zie ook:
Apis mellifica
Propolis
Stevia
Suiker