Endorfinen

De werking van neurotransmitters is verstrekkend en veelzijdig:
  • Beheersen van de seksuele drang tot het oproepen van verlangens.
  • Beïnvloeden van emoties en energieniveaus.
  • Beïnvloeden van het denkvermogen en het geheugen.
Individuele neurotransmitters hebben een unieke werking, die soms tegenovergesteld is aan die van andere neurotransmitters. De werking die opgeroepen wordt, hangt af van de neurotransmitters die erbij betrokken is. We kunnen heel veel doen om de optimale neurotransmitter-spiegel te bereiken en het zenuwstelsel op topniveau te houden. In grote lijnen heeft dat alles te maken met de principes van een goede gezondheid (vooral eten en bewegen).
Endorfinen:
Endorfinen zijn kleine, eiwitachtige stoffen die in de hersenen. Het zijn opiumachtige chemicaliën met een werking die lijkt op die van neurotransmitters, maar technisch gesproken zijn endorfine geen neurotransmitters. Soms worden endorfine ook polypeptiden of neurohormonen genoemd. Endorfine zijn chemische boodschappers die in functie gelijk zijn aan zowel neurotransmitters als hormonen. Endorfine zijn (zoals dopamine) de brengers van aangename gevoelens. Ze zijn ook pijnbestrijders, de natuurlijke morfine van het lichaam. Endorfine is bekend geworden door de lopersroes, dit natuurlijk bedwelmend middel wordt bij stevige aërobe (langdurige training) oefeningen vrijgemaakt en wordt veroorzaakt door een stijging in de endorfine (en dopamine), waardoor de fysieke pijn van een bijvoorbeeld een marathonloper plaats maakt voor trots, optimisme en een gevoel van welzijn, dat nadien ook blijft. Het is een bekend fenomeen dat joggers verslaafd kunnen raken aan de endorfineroes zodat ze uiteindelijk dwangmatig bezig blijven met hun activiteit. Endorfine en dopamine werken samen. Endorfine worden door de hersenen gebruikt om de gevoeligheid voor pijn te verminderen en openen de weg naar plezier. Endorfine zijn de lichaamseigen kalmerende middelen, in chemische opzicht lijken ze heel erg op morfine. Ze binden zich ook aan dezelfde receptoren in de hersenen. De stimulans om endorfine vrij te maken hoeft men geen pijn te ervaren. Luisteren naar muziek, aanraken van de partner, wat men ook graag doet, het zijn allemaal situaties van aangename stimuli die kunnen zorgen voor het vrijkomen van endorfine.

Endorfine versterkt de seksualiteit op verschillende manieren:
Endorfine stimuleert de seksualiteit door de dopaminespiegel, die de geslachtsdrift opdrijft en zorgt door golven van aangename gevoelens, te verhogen. Als endorfine vrijgekomen is, openen de wegen voor dopamine, waardoor er meer dopamine kan stromen. Endorfine wordt gewekt door aanraking. Als 2 mensen elkaar in de armen houden, begint de endorfinespiegel te stijgen. Ze worden overspoeld door genot en tevredenheid. Endorfine beloont het fysieke contact met de geliefde met intens genot, dat tot meer aanrakingen leidt. Endorfine veroorzaken een emotionele toestand die bijdraagt tot seksualiteit. Endorfine verlicht angst en stress, maken de weg vrij voor seksueel plezier. Een belangrijke functie van endorfine is het bestrijden van de gevolgen van extreme stress, of die nu fysiek of psychologische is. Onnodig te zeggen dat stress de vijand is van genot en het kunnen genieten van seks. Door stress te bestrijden hebben endorfine invloed op de stemming en verminderen ze vaak neerslachtigheid. Endorfine kunnen door hun pijnverdrijvende eigenschappen vaak pijn die verband houdt met seks verhinderen, waarbij ze de pijn vervangen door genotsgevoelens. Als pijn en onbehagen blijven bestaan tijdens het vrijen, dan is dat te wijten aan de bedwelmende kracht van de endorfine.

Endorfinespiegel op natuurlijke wijze verhogen:
Endorfine worden vrijgemaakt als reactie op fysieke stimuli. ze worden vrijgemaakt als antwoord op gedachten, gevoelens, lichaamsbeweging, aanraken, acupunctuur,... De mogelijkheid van de geest om de endorfineproductie op te wekken, verklaart mogelijk de werking van placebo's die pijn kunnen verlichten. Placebo's verlichten de pijn omdat mensen denken dat ze een pijnstiller slikken. Hoewel het effect van de placebo onbewust wordt opgewekt, kunnen endorfine ook vermeerderd worden door bewuste gedachten. De endorfinespiegel kan worden verhoogd door oefeningen van geest en/of lichaam en door biofeedback. U kunt lichaam of geest te hulp roepen om het vrijmaken van endorfine te stimuleren.

Lichaamsbeweging: lichaamsbeweging verhoogt de endorfinespiegel en dat is één van de redenen waarom lichaamsbeweging stress vermindert en de gemoedstoestand verbetert. Duursport is de beste manier om stress te verminderen, de activiteit moet minstens 12 minuten duren om de endorfinespiegel te verhogen. Voorbeelden zijn, hardlopen, joggen, skiën, dansen, wandelen, zwemmen,... omdat duursport voortdurend bewegen van de grote lichaamspieren vereisen. sporten waarbij beurtelings gestopt en bewogen wordt, is niet zo geschikt om stress te verminderen doordat ze de endorfinespiegel verhoogt.

Positiviteit: lachen stimuleert het vrijmaken van pijnbestrijdende stemmingsverbeterende endorfine. Glimlachen verhoogt de endorfinespiegel eveneens. Men denkt dat glimlachen en andere gezichtsbewegingen het bloed tijdelijk van de hersenen naar het gezicht leiden. Daardoor verandert de temperatuur van de hersenen, waardoor de aanmaak van endorfine wordt gestimuleerd. Om dezelfde reden doet positief denken de endorfinespiegel stijgen. Daarom voelt u zich echt beter als u positief denkt, stijgt de endorfinespiegel, dan verbetert uw humeur.
Zie ook:
Angst
Depressie
DLPA