Doorgaan naar hoofdcontent

Dopamine

Voedingssupplementen die de dopaminespiegel op een natuurlijke manier verhogen:
 • CurcuWin de gele kleurstof curcumine uit curcuma verhoogt de activiteit en stijging van serotonine-spiegel, noradrenaline-spiegel en dopamine-spiegel.
 • DL-fenylalanine (DLPA) is een mengsel van zowel de rechtsdraaiende D-vorm van het ringvormige aminozuur fenylalanine als de (natuurlijke) linksdraaiende L-vorm. L-fenylalanine kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren en kan worden omgezet in het aminozuur L-tyrosine dat in schildklierhormoon kan worden omgezet en via L-dopa uiteindelijk de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline kan vormen.
 • L-theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat), verhoogt het dopamine gehalte in de hersenen.
 • L-tyrosine behoort tot de semi-essentiële aminozuren, dat wil zeggen: het wordt in het lichaam gemakkelijk gevormd uit fenylalanine, maar in bepaalde omstandigheden kan er ook gemakkelijk een tekort aan L-tyrosine ontstaan. L-Tyrosine is een belangrijke bouwsteen van zowel dopamine, adrenaline, noradrenaline en schildklierhormonen, allemaal stimuli van de stofwisseling en het zenuwstelsel.
 • Mucuna pruriens (l-dopa) de peulvruchten hebben een hoog gehalte aan medicinale stoffen, waaronder levodopa (L-dopa), is de voorloperstof van de neurotransmitter dopamine, belangrijk voor motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie. De neurotransmitter dopamine is belangrijk voor de seksualiteit; suppletie met mucuna-extract heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel.
 • NADH (Nicotinamide-Adenine-Dinucleotide Hydride) speelt een belangrijke rol bij de energie-aanmaak binnen in de lichaamscellen. NADH heeft een gunstige invloed bij depressie. Dit positieve resultaat is te danken aan het feit dat NADH het dopaminespiegel en noradrenalinegehalte in de hersenen doet toenemen.
 • Rhodiola heeft een beschermende invloed op neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. Rhodiola verbetert de werking van neurotransmitters door de enzymatische afbraak ervan tegen te gaan en te voorkomen dat lage spiegels ontstaan door overmatige (anti)stresshormonen.
De werking van neurotransmitters:
Het beheersen van de seksuele drang tot het oproepen van verlangens. Het beïnvloeden van emoties en energieniveaus. Het beïnvloeden van het denkvermogen en het geheugen. Individuele neurotransmitters hebben een unieke werking, die soms tegenovergesteld is aan die van andere neurotransmitters. De werking die opgeroepen wordt, hangt af van de neurotransmitters die erbij betrokken is. We kunnen heel veel doen om de optimale neurotransmitter-spiegel te bereiken en het zenuwstelsel op topniveau te houden. In grote lijnen heeft dat alles te maken met de principes van een goede gezondheid (vooral eten en bewegen).

Dopamine:
Is de neurotransmitter die staat voor plezier. Hierdoor voelen we ons goed en zijn we in staat te genieten van seks en uit te kijken naar seksuele activiteit. Dopamine helpt ook om de sensuele boodschappen uit de organen voor gezicht, gehoor, smaak, gevoel en geur op te vangen en te beantwoorden. Cruciaal voor seksuele prikkeling is dat dopamine een sterke invloed heeft op onze emoties en primitieve instincten, zoals seks. Het is ten dele ook verantwoordelijk voor de spierbeweging en voor het reguleren van ademhaling, honger en eetlust. Dopamine is een prikkelende neurotransmitter (één die neuronen in vuur en vlam zet). Het is stimulerend en de chemische neef van de amfetaminen. Dopamine wordt niet voortdurend afgegeven. Het wordt uitgestoten als het nodig is. Elke golf levert een positieve emotionele reactie. Genot, extase, euforie, opgetogenheid (ze houden allemaal verband met de golven van dopamine in de hersenen). Een krachtige stoot dopamine wordt losgemaakt op het moment van seksuele climax, waardoor een intens gevoel van genot opgewekt wordt. Een plotselinge golf dopamine is zo aangenaam dat het verslavend kan werken. Een deel van bedwelmende stoffen als cocaïne, nicotine, alcohol,... zijn verslavend omdat ze onmiddellijk een enorme golf dopamine door de hersenen jagen, of ze verhogen de dopaminespiegel doordat ze ervoor zorgen dat de dopamine zich opstapelt in de synapsen (contactplaatsen) tussen de cellen. Dopamine is één van de bio-chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor de gevoelens die in verband staan met verliefd worden, zoals: blozen, diep ademhalen en klamme handen. Het fenomeen verliefd worden is zo aangenaam dat het ook verslavend kan werken. Degenen dia aan deze verslaving lijden, vlinderen van de één naar de ander in een poging telkens weer de sensatie van het verliefd worden te ervaren. De nieuwe partner verveelt echter snel, omdat het zenuwstelsel die stimulerende, hoge doses dopamine niet kan handhaven. Het beschermt zichzelf door de doses te matigen. Alleen het weer eens wisselen van partner kan de buitensporige hoeveelheid opnieuw opwekken.

Dopamine versterkt de seksualiteit van zowel mannen als vrouwen door seksuele activiteit te associëren met plezier.

Mucuna pruriens preparaten hebben een duidelijke werking op diverse systemen voor overdracht van neurotransmitters, waaronder het dopaminesysteem.

Dopamine heeft de volgende effecten:
Het vergroot de intensiteit van een seksuele ervaring. Het versterkt het seksuele verlangen. Het geeft de aanzet tot de geslachtsdrift. Het stimuleert de reactie op sensuele stimulantia, zoals verleidelijke geuren, romantische muziek, sensuele aanraking, heerlijke smaken, erotische afbeeldingen,.... Het vergemakkelijkt een orgasme. Het verhoogt de seksuele energie.
  Dopamine werkt versterkend op de stemming, maar stimuleert ook de seksualiteit. Als de dopaminespiegel te laag is dan hebben zowel de emotionele als de fysieke aspecten van het liefdesleven daar hinder van. Sensuele en verleidelijke boodschappen prikkelen niet. Sensuele toenaderingspogingen van de partner laten de ander koud. Zelfs als u aan seks denkt, hebt u nog niet de energie om ermee door te gaan. Waarschijnlijk kost het moeite een orgasme te bereiken. Seks is niet meer zo leuk. Seksuele aversie is een uiterste toestand veroorzaakt door een lage dopaminespiegel. Mensen met seksuele tegenzin vinden seks leuk, maar alleen als ze er actief bij betrokken zijn. Tussen seksuele ontmoetingen door kijken ze niet uit naar de seksuele daad. Ze vermijden seksuele contacten en ontmoetingen. Een verlaagde dopaminespiegel veroorzaakt negatieve gevoelens en neerslachtigheid, levert een emotioneel klimaat dat vijandig staat tegenover romantiek. Herhaalde golven dopamine in het zenuwstelsel (zoals die soms worden veroorzaakt door het gebruik van drugs) stimuleren de hersenen en de emoties voortdurend. Daardoor wordt de dopaminespiegel verlaagd en volgt emotionele uitputting. Een verlaagde dopaminespiegel stompt het geheugen en het denkvermogen af. Het kan leiden tot impulsief gedrag doordat het iemands vermogen tot actief handelen beïnvloedt.

  De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat de dopaminespiegel te laag is (of de serotonine-spiegel te hoog):
  • Verminderde geslachtsdrift.
  • Vermoeidheid, slapte of lusteloosheid.
  • Spierpijn en/of hoofdpijn.
  • Neus allergieën.
  • Stoornissen in de spijsvertering zoals misselijkheid of verstopping.
  • Verminderde eetlust.
  • Verlangen naar cafeïne, chocolade, snoep, vet, zout,...
  • Premenstruele gevoeligheid van de borsten bij vrouwen.
  Hoewel de werking van dopamine over het algemeen aangename gevolgen heeft, kunt u ook te veel van het goede krijgen. Te veel dopamine kan te prikkelend werken, wat zich uit in voortijdige ejaculatie of verergering van het probleem als het al bestond. Een teveel aan dopamine kan ook problemen in de persoonlijke relatie veroorzaken. Als de dopaminespiegel in de limbische hersenen (primitieve hersenen) te hoog is en in de hersenschors (denkende hersenen) te laag, dan kan de persoon in kwestie asociaal gedrag vertonen en problemen hebben in de omgang met anderen. Dergelijke personen zijn vaak zeer wantrouwend en bij vlagen paranoïde. Schizofrenie zou verband houden met een te hoge dopaminespiegel in bepaalde delen van de hersenen.

  Dopamine wordt in het lichaam aangemaakt uit het aminozuur tyrosine (L-tyrosine). Tyrosine kan op zijn beurt aangemaakt in het lichaam aangemaakt worden door het aminozuur fenylalanine (L-fenylalanine). Tyrosine en fenylalanine zitten in veel eiwitrijke voedingsmiddelen: mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten, tofu, bonen, erwten, linzen, tarwekiemen, zaden, noten,... Wilt u alert zijn en de dopaminespiegel opkrikken, neem dan eiwitten. Een maaltijd met veel proteïnen en weinig koolhydraten (vlees, gevogelte of zeevruchten, sperziebonen,...) kan helpen de dopaminespiegel te doen stijgen zodat u mentaal alert blijft. Eet geen koolhydraten voor het eiwit als u de energie-opwekkende werking van dopamine wilt gebruiken. De meeste eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten zowel tyrosine als tryptofaan en deze 2 aminozuren werken elkaar tegen, ze willen beiden als eerste de hersenen bereiken. Koolhydraten werken met tryptofaan samen om als eerste de hersenen binnen te dringen en tyrosine zo buiten te sluiten. Als gevolg daarvan wordt er serotonine aangemaakt in plaats van dopamine. U zult zich ontspannen en tevreden voelen maar niet waakzaam en energiek. Een lage dopaminespiegel doet u snakken naar eten en stoffen die de dopaminespiegel opvijzelen, zoals cafeïne, chocolade, snoep, vetten en zout. Vreemd genoeg doet één alcoholisch drankje de dopaminespiegel stijgen, terwijl meer dan één de serotonine-spiegel doet stijgen. Snakt u naar cafeïne, chocolade, kaas of gezouten pinda's dan moet u eens zoeken naar iets om de dopaminespiegel te doen stijgen, vooral als u daarbij andere dopamine-gebrek-symptomen hebt, zoals hoofdpijn, neerslachtigheid of vermoeidheid.

  Roken, alcohol, koffie, thee, suikers (koolhydraten), ... stimuleren de dopaminespiegel maar ze bezetten de dopaminereceptoren, daardoor zijn er steeds grotere hoeveelheden stimuli nodig om het geluksgevoel van dopamine vast te houden. Na een tijd zal de dopaminespiegel nog hetzelfde zijn, maar het geluksgevoel vermindert omdat de dopaminereceptoren bezet worden. Het lichaam denkt dat er weinig dopamine is en vermindert automatisch de dopaminereceptoren.

  L-theanine is een bijzonder aminozuur dat bijna alleen voorkomt in thee, het verhoogt de activiteit van de neurotransmitters serotonine, dopamine en GABA.

  Lichaamsbeweging heeft allerlei positieve effecten op een actief, bevredigend seksleven. Lichaamsbeweging geeft een positieve veranderingen in de chemische huishouding van het lichaam. Het verhoogt de glucosespiegel, waardoor de eetlust verminderd wordt en het vergroot de dopamine- en noradrenaline-spiegel, die allebei de gemoedstoestand doen verbeteren. Lichamelijke activiteit in het algemeen is goed voor lichaam, geest en gevoelens. Aërobe beweging in het bijzonder verbetert de gemoedstoestand en draagt bij tot het uithoudingsvermogen. Daarbij bevordert het de uitstoot van endorfine, die ervoor zorgen dat we ons goed voelen en mentaal waakzaam zijn. Om als aëroob aangemerkt te worden, moeten de oefeningen ten minste 12 minuten non-stop uitgevoerd te worden. Het zou als het goed is, zorgen voor grotere onderlichaam-spieren. Sporten als golf, tennis, voetbal,... zijn niet aëroob, omdat er wisselend stilgestaan en gelopen wordt. De beste lichaamsbeweging is een activiteit die u fijn vindt, omdat daardoor de kans groot is dat u ze makkelijk en regelmatig zult beoefenen. Ten minste 4 x per week, 20 minuten lopen is een voorbeeld van een aërobe activiteit die de meesten onder ons gemakkelijk in hun dagelijkse bezigheden kunnen opnemen.

  Zie ook: