Doorgaan naar hoofdcontent

Borstklierontsteking

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij borstontsteking:
 • CurcuWin remt de groei van staphylococcus aureus.
 • Kamille vooral de etherische olie heeft antibacteriële, antivirale en schimmeldodende eigenschappen bij staphylococcus aureus, bacillus subtilis, e.colis en pseudomonas aeruginosa.
 • Lactobacillusstammen zorgen voor een beschermend effect tegen mastitis.
 • Lactoferrine preventief gebruik ter voorkomen van infectieziekten (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten).
 • Pau d'arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen.
Borstklierontsteking (mastitis) is een acute ontsteking van het klierweefsel in de borst, het is een bacteriële infectie die via de tepel ontstaat. De ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën, meestal staphylococcus bacterie. Deze kan in het klierweefsel terecht komen via de melkgangen, via tepelkloven of via het bloed. Borstontsteking komt vooral voor bij moeders die borstvoeding geven.

Volgende symptomen kunnen wijzen op borstontsteking:
 • Plaatselijke roodheid, zwelling, warmte (in het begin is het echter vaak niet te zien).
 • Pijnscheuten.
 • Pijnlijke borst bij aanraking (pijnlijke tepel).
 • Rillingen.
 • Malaise (zich ziek voelen).
 • Koorts.
 • Snelle pols.
 • Rode, gevoelige en warme borsten.
Bij een borstontsteking wordt een deel van de borst rood en warm. Als je erop duwt is het gevoelig. Zet de infectie door dan wordt de zwelling pijnlijk. U krijgt koorts en voelt zich ziek. Als er niets aan gedaan wordt kan zich in de borst pus gaan ophopen (er ontstaat een abces). Uiteindelijk zal dat door de huid naar buiten doorbreken. Meestal is dan sprake van een ontstoken melkgang. Er ontstaat een pijnlijke wat verharde, warme plek in de buurt van de tepel. Soms kunnen zich hier ook abcessen vormen. Niettemin kan mastitis ook voorkomen bij vrouwen die geen borstvoeding geven of die niet zwanger zijn. Het kan zelfs bij kleine baby's voorkomen, zowel bij jongens als bij meisjes.

Waarschijnlijk komen bacteriën via een tepelkloof of andere verwonding aan de tepel in de borst. Maar ook vrouwen die geen pijnlijke tepels hebben, krijgen soms een borstontsteking en de meeste vrouwen met tepelkloven krijgen het niet. Er is een onderscheidt tussen een dreigende borstontsteking en een echte. Bij een dreigende zie je een rode plek op je borst die warm en hard aanvoelt en niet verdwijnt als je je kindje hebt gevoed. De plek kan pijnlijk zijn. Neem vooral voldoende rust en laat je kindje zoveel mogelijk drinken. Leg je baby goed aan. Belangrijk is dat je borst goed wordt leeggedronken, kolf hem desnoods na de voeding voorzichtig af. Voor het voeden is het belangrijk om je borst goed warm te maken waardoor de melk makkelijker kan stromen. Als je erop tijd bij bent, kun je misschien een echte borstontsteking voorkomen.

Mocht bovenstaande geen baat hebben, of ben je er gewoon niet snel genoeg bij geweest, dan kan er een echte borstontsteking ontstaan. Je voelt je grieperig, kan (hoge) koorts krijgen, hoofdpijn hebben en je spieren doen pijn. Probeer (nog meer) rust te nemen en je kindje wat vaker te voeden (te beginnen met de pijnlijke borst). Warm je borsten voor de voeding even op met warme kompressen. Op deze manier zal de melk makkelijker toeschieten. Leg heel zorgvuldig aan. Na het voeden mag je de borst even met ijs koelen.

Borsten, hoe houd ik ze mooi en gezond? - Over een goede houding, oefeningen, massage en nuttige behandelingen - Auteur: Annalisa Zocco