Doorgaan naar hoofdcontent

Wonden

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een betere en snellere wondgenezing:
  • Goudsbloem vermindert ontstekingen en versnelt het herstel van wonden door de groei te stimuleren van nieuwe huid en bevordert de productie van collageen.
  • L-carnosine ondersteund bij een snellere wondgenezing, heeft een verjongend effect op bindweefselcellen en draagt zo bij aan wondgenezingsprocessen.
  • L-glutamine is belangrijk voor een goede wondgenezing, vooral bij zware verwondingen is er een sterk verhoogde behoefte aan l-glutamine, omdat bij wondgenezing ook een verhoogde celdeling, DNA- en eiwitsynthese plaatsvindt.
  • OPC's (oligomere proanthocyanidines) bevorderen de wondheling van huid en slijmvliezen. OPC's stimuleren de collageensynthese, ondersteunen de vorming van (vaatrijk) weefselvorming.
  • Vitamine E uitwendig gebruikt versnelt de wondgenezing en verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid), door vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Littekenweefsel ontstaat bij zuurstofgebrek, vitamine E vermindert juist de behoefte aan zuurstof, doordat vitamine E de genezing optimaler laat verlopen is er minder littekenvorming. Vitamine E, vitamine C en zink werken als antioxidanten en blijken het genezingsproces van brandwonden te versneller. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E-rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid.
  • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • Zink(zalf) bevordert wondgenezing en vermindert de ernst van andere huidaandoeningen. Zink is noodzakelijk voor alle celgroei- en alle soorten processen en is daarom belangrijk element bij genezing van wonden.

Homeopathie:


Een schaafwond is een oppervlakkige wond waarbij de buitenste laag van de huid is beschadigd. Er komt nauwelijks bloed uit, vaak alleen wat kleine bloedplekjes/puntjes. Deze bloedpuntjes kunnen wel behoorlijk irriteren en pijn doen. Dit komt doordat bij een schaafwond de bovenste laag van de huid afgeschaafd wordt waardoor de zenuwuiteinden beschadigd raken. Rondom de schaafwond reageert de huid meestal snel om de schade te herstellen. Het herstel van de huid kan samen gaan met pijn, zwelling, roodheid en warmte.

Een snijwond is een wond waarbij de huid ingesneden is. Voor snijwonden dieper dan 1 cm raadpleeg je beter een deskundige. Oppervlakkige snijwonden kan je echter gewoon thuis behandelen, zelfs als ze heel erg bloeden. Bij het doorsnijden van de huid kunnen verschillende structuren beschadigd worden, zoals de bloedvaten of de zenuwuiteinden. Daarom bloeden sommige snijwonden meer dan andere en zijn sommige pijnlijker dan andere. Heb je erg diep gesneden, dan is het zelfs mogelijk dat ook de spieren beschadigd zijn.

Wat te doen bij een wonde:
In een schaaf- of snijwonde blijven vaak bacteriën of ander vuil achter. Het is belangrijk dat de wonde goed schoongemaakt en ontsmet wordt. Probeer de wond zo steriel mogelijk af te dekken als de schaafwond bloedt. Kleinere wondjes kun je afdekken met een gaaspleister. Verschoon het verband regelmatig tot het bloeden gestopt is. Als de wond niet meer bloedt en hij is niet ontstoken, kun je het beste de wond aan de lucht laten drogen. Op deze manier voorkom je ontsteking en littekenvorming.

Zie ook:
Brandwonden
Doorligwonden
Littekens
Pijn