Wratten

Wratten worden veroorzaakt door virussen. Ze komen vaak voor op de vingers en op de voeten. Wratten komen erg veel voor en kunnen verschillende vormen aannemen.
Vlakke wratten: zijn de wratten die het meeste voorkomen bij kinderen. Ze hebben de vorm van kleine gladde bobbeltjes, met rozige of grijsachtige kleur. Ze staan vaak in rijen aan de oppervlakte van de huid van het gezicht, de rug van de handen, de vingers, de armen, de knieën en de achterkant van de benen. Ze blijven verschillende maanden aanwezig en verdwijnen soms spontaan.
Voetwratten: komen ook veel voor bij kinderen. Ze hebben gewoonlijk een enigzins uitstekende
afgeronde vorm, met droge randen, hard en dicht. Ze lijken een beetje op eeltplekken en zijn geneigd om in de diepte te groeien. Er bestaat ook nog een ander type voetwrat: het gaat dan om kleine streepvormige elementen die een mozaïek vormen en die oppervlakkiger groeien dan de gewone voetwrat, maar die wel in grotere hoeveelheden voorkomen.
De gewone wrat: treft ook vooral jonge kinderen. Ze zijn rond, stevig, uitstekend en hun oppervlakte wordt vaak doorkruist met barstjes. Deze wratten komen op minder evidente plaatsten voor (de anus, geslachtsorganen) en worden daardoor vaak laatijdig ontdekt.

Wat kan helpen ter ondersteuning en/of ter preventie tegen wratten: