Doorgaan naar hoofdcontent

Wormen

Natuurlijke middelen die ondersteunend werken bij een wormeninfectie:
Er komen vooral infecties voor met spoelwormen en (in mindere mate) lintwormen. Kinderen hebben vaak last van spoelwormen.

Spoelwormen:
Spoelworminfecties kunnen ook in gezinnen met goede hygiëne voorkomen. Spoelwormen leven bij mensen meestal in de dikke darm en veroorzaken daar een ontsteking en jeuk rond de anus. Men treft ze aan in de ontlasting en soms rond de anus. ' s Nachts kruipen de vrouwtjes wormen (ongeveer 1 cm lang) uit de anus naar buiten om eitjes (soms tot 10.000) te leggen, waarna ze doodgaan. De eitjes blijven ongeveer 3 weken in leven en zijn zeer besmettelijk. Bij krabben komen de eitjes onder de nagels en kunnen zo of via voedsel in de mond terechtkomen. In de darm ontwikkelen zij zich dan tot volwassen wormen, die op hun beurt weer eitjes in de anusstreek leggen. De patiënt kan ook andere mensen besmetten. Bij meisjes en vrouwen kan de infectie zich uitbreiden naar de uitwendige geslachtsorganen en een bloederige vaginale afscheiding veroorzaken.

Lintwormen:
Lintwormen leven in de darm van mensen en dieren. Ze kunnen wel 10 meter lang worden en bestaan uit een kop, een hals en een geleed lichaam. Op de kop bevinden zich zuignapjes en haakjes waarmee de wormen zich aan de binnenbekleding van de darm hechten. Ze kunnen met hun hele lichaam voedsel uit de darm opnemen. Wormsegmenten boordevol eieren laten los en verlaten het lichaam met de ontlasting. De eieren die door een tussengastheer (bijvoorbeeld een koe, varken,...) worden opgegeten, ontwikkelen zich tot cysten. De mens raakt besmet door het eten van rauw of onvoldoende gekookt/gebraden rund- of varkenvlees, dat lintwormcysten bevat. In tegenstelling tot spoelwormen kunnen lintwormen niet rechtstreeks van persoon tot persoon overgaan. Een lintworminfectie veroorzaakt gewichtsverlies, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, diarree en prikkelbaarheid. Soms wordt wormsegmenten in de ontlasting, lakens of het ondergoed aangetroffen. Mensen kunnen fungeren als tussengastheer voor varkenslintwormen, waarbij zich dan cysten vormen in de spieren, ogen en hersenen. Dit veroorzaakt klachten zoals spierpijnen, zwakte, koorts, blindheid en epilepsie.