Voedselallergie

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een voedselallergie:
  • OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
  • Probiotica wordt ingezet bij het voorkomen en behandelen van voedselallergieën. Bij een voedselallergie verloopt de reactie op de allergenen via het immuunsysteem. Probiotica verhoogt de immuniteit van de darm, verbetert de functie van cytokinen (stoffen die een rol spelen als boodschapper om cellen van het afweersysteem te remmen of juist te activeren) en de doordringbaarheid van de darm (lekkende darm) neemt af.
  • Spijsverteringsenzymen zijn zowel noodzakelijk voor een optimale vertering van alle macronutriënten als voor de opname van vetoplosbare vitaminen. Een goede vertering verhoogt de biologische beschikbaarheid van nutriënten, verbetert de voedseltolerantie en remt de vorming van toxinen en andere belastende substanties in het spijsverteringskanaal. Hierdoor verminderen bijbehorende klachten zoals opgeblazenheid, flatulentie, buikpijn, stoelgangproblemen, vermoeidheid en diverse gerelateerde aspecifieke klachten.
Veel voedingsmiddelen zijn in staat ons ziek te maken, maar ook de volgende stoffen:
  • Pesticiden.
  • Schimmeldodende middelen.
  • Onkruidverdelgers.
  • Stof.
  • Stuifmeel.
  • Benzine- en dieseldampen.
  • Schoonmaakmiddelen en nog vele andere chemische vervuilers.
Mensen met een allergie hebben abnormale grote hoeveelheden van een bloedeiwit (immunoglobuline E (IgE)) . Mensen die gevoelig zijn voor voedsel en chemicaliën hebben een verhoogd gehalte van het meer algemene immunoglobuline G (IgG). De IgG-moleculen schijnen zich in een bepaald deel van het lichaam op te hopen en daar irritatie te veroorzaken.

De symptomen zijn afhankelijk van de locatie:

  • Te veel IgG-moleculen in het neusslijmvlies kunnen een loopneus en voortdurend niezen veroorzaken.
  • In de darmen kunnen te veel aan IgG-moleculen, chronische diarree veroorzaken.
  • In de hersenen kunnen te veel aan IgG-moleculen, migraine veroorzaken.
Er zijn diverse oorzaken voor de abnormale reacties. Het maag- en darmslijmvlies kan geïrriteerd raken, vooral door tarwe, zemelen en gekruid voedsel en met name bij verzwakt slijmvlies. Door een enzymen tekort kan een patiënt een bepaald voedingsmiddel soms niet verdragen. Bij een lactase tekort, kan het lichaam bijvoorbeeld geen melk(suikers) verteren, die vervolgens als een vergif gaan werken. Bij sommige mensen zet een psychische reactie op voedsel de abnormale immuniteitsreactie in werking. Anderen kunnen bijna als drugsverslaafden reageren in hun zucht naar chocolade, koffie,...

Abnormale darmbacteriën veroorzaken bij veel mensen overgevoeligheid. Dergelijke bacteriën zijn soms het gevolg van een antibioticakuur, waarbij niet alleen schadelijke, maar ook goede bacteriën worden gedood. In de darm worden goede bacteriën vaak niet vervangen of is het bacteriële evenwicht verstoord, waardoor er te veel van de schimmel candida-albicans wordt geproduceerd.

Steeds meer mensen krijgen te maken met ecologische ziekten, 10 tot 30 % van de bevolking. In de regel is men gevoelig voor wat men het meeste eet. Melk en zuivelproducten staan bovenaan, gevolgd door suiker, tarwe koffie, thee, chocolade, eieren, pinda's, gist,... Er zijn nog veel meer stoffen die problemen kunnen veroorzaken. Ook bij chemische stoffen bestaat vaak overgevoeligheid voor de stoffen waarmee men het meeste in aanraking komt. De allergene stoffen (hetzij voedingsmiddelen, hetzij chemicaliën), komen meestal voor in combinatie met andere stoffen. De patiënt dient dan ook op de hoogte te zijn van de samenstelling van bereid voedsel, schoonmaakmiddelen en andere producten die allergene stoffen zouden kunnen bevatten. Talloze symptomen kunnen op ecologische ziekten wijzen. Verschillende mensen kunnen door dezelfde oorzaak soms totaal verschillende symptomen vertonen. Tarwe zal bij de één migraine veroorzaken, bij de ander colitis ulcerosa (chronische ontsteking in de dikke darm).

Bij kinderen komen de volgende symptomen het meeste voor:

  • Hyperactiviteit.
  • Slaapstoornissen.
  • Maagklachten.
  • Coeliakie (glutenallergie).
  • Eczeem.
  • Astma.
  • Migraine.
Bij volwassenen komen de volgende symptomen het meeste voor:
  • Hoofdpijn.
  • Spijsverteringsproblemen.
  • Nachtelijk zweten.
  • Hartkloppingen.
  • Reuma.
  • Slapeloosheid.
  • Vermoeidheid.
  • Blaasklachten.
De gevoeligheid van de symptomen nemen meestal toe na een langdurige virusinfectie, zoals influenza, klierkoorts...

Ecologische ziekten zijn het gemakkelijkste te behandelen door voedsel of chemicaliën die problemen veroorzaken, te mijden. Maar veel mensen zijn voor meerdere stoffen gevoelig en als het om voedingsmiddelen gaat, kan vermijden tot ernstige voedingsproblemen leiden. De patiënt moet dan worden gedesensibiliseerd (overgevoelig gemaakt) voor de betreffende stoffen of de onderliggende oorzaken moeten worden behandeld. Bij desensibilisatie krijgt de patiënt verschillende verdunningen van het voedingsmiddel of de chemicaliën toegediend. Als het tolerantieniveau is vastgesteld, kan de patiënt meestal lichte doses van de schadelijke stof verdragen zonder kwalijke gevolgen. Bij een verstoord evenwicht in de darmbacteriën tracht men de normale bacteriën weer te vervangen en de overproductie van candida-albicans te remmen. Soms volstaat het om suiker en gist te vermijden, maar in ernstige gevallen zijn medicijnen noodzakelijk.
Zie ook:
Adhd/add
Allergie
Artritis
Artrose
Cafeïne
Candida-infectie
Coeliakie
Colitis
Diarree
Eczeem
Glutenintolerantie
Hartkloppingen
Hartritmestoornissen
Histamine en allergieën
Immuunsysteem