Vocht vasthouden (oedeem)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij oedeem (vocht vasthouden):
  • Arnica montana bevordert de opname van bloeduitstortingen, vermindert zwellingen, verhoogt de doorbloeding door Kneuzingen, verzwikkingen, verstuikingen. spierverrekkingen, spierscheuren, overbelaste spieren en/of oedeem door beenbreuken.
  • Guldenroede vermindert de doordringbaarheid en verhoogt de weerstand van de bloedvatwanden waardoor minder doorsijpelen van vocht.
  • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • Jeneverbes werkt ondersteunend bij (spat)aderen en voert vocht af bij oedeem. De olie werkt verlichtend bij jichtpijn en reuma.
  • Muizendoorn versterkt de aderwanden, beschermt en stabiliseert de haarvaten, vermindert oedeem, werkt ontstekingsremmend op de aderwanden, bloedverdunnend, en vermindert de vorming van stolsels.
  • OPC's (oligomere proanthocyanidines) beschermen bindweefselstructuren zoals bloedvaten tegen vrije radicalen en houden de aders sterk en soepel, bevordert een betere doorstroming van de onderste ledematen. Vermindert de klachten van vermoeide zware en pijnlijke benen.
  • Paardenkastanje vermindert de vorming van oedeem bij overdruk in de aderen, versterkt de samentrekking van de aders, vermindert ophoping van vocht in de ledematen en van bekkenorganen.
  • Pycnogenol werkt ondersteunend bij veneuze insufficiëntie (onvoldoende afvoer van vocht en afvalstoffen) het zijn met name oudere vrouwen die te maken krijgen met dit probleem. Wanneer het niet behandeld wordt, kan het leiden tot zweervorming en necrose. Pycnogenol vermindert niet alleen het oedeem, maar helpt ook tegen de pijn en andere voorkomende symptomen bij aderproblemen.
  • Vitamine B-complex (co enzym) vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling, 20 % van de mensen met hart- en vaatproblemen lijden aan een genetische afwijking, waardoor homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt en oedeemvorming kan optreden. Een tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn ook belangrijke oorzaken bij een verhoogde homocysteïnespiegel, ze zijn essentieel om de homocysteïnespiegels te normaliseren.
  • Vitamine C (bioflavonoïden complex) stabiliseert de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, belangrijk om oedeemvorming te voorkomen.
Lichaamsdelen kunnen opzwellen als water uit het bloed zich in de weefsels ophoopt. Het meest bekende voorbeeld zijn opgezette voeten en enkels. De medische term is oedeem. In een lichte vorm, met opgezwollen enkels en een opgeblazen gevoel, komt het voor bij een slechte doorbloeding (bijvoorbeeld na langdurig zitten of staan).

De doorbloeding kan ook verslechterd zijn door spataderen en zelfs door te strak kledij (in dit geval sokken). Vrouwen die aan het premenstrueel syndroom lijden, hebben in de week voor de menstruatie soms last van gewichtstoename, dikke enkels en gezwollen borsten. Vocht vasthouden komt ook veel voor tijdens de zwangerschap, soms is dat ernstig en hangt het samen met hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging.

Een ernstige vorm van vocht vasthouden kan te wijten zijn aan hart- en vaataandoeningen, leveraandoeningen en/of nieraandoeningen. De patiënt is dan ook duidelijk ziek en heeft medische hulp nodig. Mogelijke symptomen zijn ernstige benauwdheid en gezwollen enkels, benen, billen en buik. De bloeddruk kan extreem hoog zijn en er kan geelzucht optreden.

Zie ook:
Acrocyanose
Bloedsomloop (problemen met)
Histamine en allergieën
Zwangerschapsvergiftiging