Doorgaan naar hoofdcontent

Pijn

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij (chronische) pijn:
  • Capsaïcine kan tijdelijk chronische pijn verlichten van verschillende aandoeningen, waaronder reumatoïde artritis, artrose, rugpijn, kaakpijn, psoriasis en andere aandoeningen.
  • DL-fenylalanine (DLPA) geeft bij inname een sterke stijging van de fenylethylamine-spiegel,  geeft een duidelijke vermindering van de pijnbeleving. DLPA kan ingezet worden bij chronische pijnen zoals lage rugpijn, menstruatiepijnen, hoofdpijn (migraine) en fantoompijn, tevens helpt het bij depressies.
  • Gember (ginger) gingerol uit verse gember wordt omgezet in shogaol wanneer de gemberwortel gedroogd en verhit wordt. Shogaol werkt pijnstillend en ontstekingswerend, werkt 10 x sterker dan verse gember.
  • MSM gel of crème leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen. MSM gel, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. MSM gel biedt verlichting van pijn.
  • PEA (Palmitoylethanolamide) is een lichaamseigen stof dat de cellen beschermt, ontstekingsremmend werkt en is een bijzonder goede pijnstiller, vooral bij chronische pijn. Uit onderzoek is gebleken dat de pijnintensiteit enorm verlaagt als men PEA als supplement inneemt, bovendien zijn er geen bijwerkingen waargenomen.
  • 5-HTP serotonine heeft een functie bij het verwerken van pijnprikkels, bij voldoende serotonine ligt de pijngrens hoger dan als de serotoninespiegel laag is. Het verhogen van de serotoninesynthese met supplementen is gebleken dat 5-HTP veel effectiever is dan L-tryptofaan.
  • Vitamine D3 een tekort aan vitamine D kan deels een oorzaak zijn bij mensen met chronische pijnklachten. Inname van vitamine D supplementen kan tot vermindering van de klachten leiden. Er treedt namelijk een vermindering van de pijn op of laat deze zelfs geheel verdwijnen. Dit kan een sterke verbetering van de kwaliteit van leven betekenen.

Pijn is het waarschuwingssysteem van ons lichaam, de eerste aanwijzing voor een onzichtbare ziekte in het lichaam is meestal pijn. Deze onaangename gewaarwording is vaak het gevolg van verwonding, ziekte of emotionele stoornis. Toch kan pijn het lichaam soms grote diensten bewijzen. Ze vormt een signaal voor de hersenen om actie te ondernemen tegen de oorzaak. Meestal uit zich dat in een onwillekeurige handeling, zoals het terugtrekken van de hand als deze met iets scherp of iets heet in aanraking komt.

Pijn laat zich vaak moeilijk beschrijven, maar het is belangrijk dat toch te proberen, omdat dit helpt bij het stellen van een diagnose:
  • Constante bonzende pijn wijst op een zwelling of ontsteking in een begrenst gebied, zoals bij een steenpuist of een kaakabces.
  • Periodieke, stekende pijn wordt veroorzaakt door het rekken of uitzetten van buisvormige lichaamsdelen zoals de darmen. In bepaalde gevallen, zoals bij hartkramp en gangreen, veroorzaakt een verstoorde bloedtoevoer aanhoudende pijn in het betreffende lichaamsdeel.
  • Doffe pijn kan duiden op gespannen spieren en gewrichtsbanden.
De exacte plaats van de pijn is ook van belang voor de diagnose, want soms voelt men de pijn niet op de plaats van de wond of ziekte zelf. Men noemt dit verschijnsel referred pain. Bij sommige hartaandoeningen kan men pijn ervaren in de linkerarm, terwijl een abces onder het middenrif pijn in de schouder geeft. 

De pijndrempel (het moment waarop een pijnprikkel als pijn wordt ervaren) is bij de meeste, gezonde mensen gelijk. Maar de grens van de pijntolerantie verschilt sterk van mens tot mens. De pijndrempel wordt beïnvloed door een aantal andere factoren. Ziekte, honger, extreme of wisselende temperaturen en pijn door een andere aandoening kunnen de pijndrempel verlagen.

Pijn en het brein - De rol van de hersenen bij onverklaarde chroniche klachten - Auteur Annemarieke Fleming en Joke Vollebregt

Artritispatiënten hebben vaak in het voor- en najaar (sterke temperatuurschommelingen) meer pijn. Psychische omstandigheden zoals angst vermoeidheid, stress, depressie en slapeloosheid spelen ook een rol. Zo verergert pijn naarmate de dag verstrijkt en men vermoeider geraakt. Andere psychische factoren werken tegengesteld en verhogen de pijndrempel.

MSM gel werkt als een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer en verbetert de cel doorlaatbaarheid waardoor meer zuurstof en voedingstoffen doorgelaten kunnen worden en afvalstoffen afgevoerd.

Het lichaam maakt zelf krachtige pijnstillers aan, zoals endorfine en encefaline. Dit zijn proteïnen, die van nature in de hersenen voorkomen en hetzelfde effect hebben als de proteïnen in opiaten (pijnstillende geneesmiddelen). Het lichaam maakt ze uit aminozuren. Dopamine en de stresshormonen adrenaline en noradrenaline, die door de bijnieren worden gemaakt, zijn gelijksoortige proteïnen. Ze komen vrij bij stress en lichaamsbeweging en kunnen zeer effectief zijn. Een sporter merkt bijvoorbeeld pas na de wedstrijd dat hij gewond is en veel gewonden ervaren op het moment van de verwonding zelf weinig of geen pijn. De hormonen kunnen ook chronische pijn verlichten.

Zie ook:
Aangezichtspijn
Artritis
Artrose
Fibromyalgie
Hoofdpijn
Ischias
Lumbago
Maagpijn
Menstruatiepijn
Middenoorontsteking
Migraine
Neuralgie