Ischias (heupjicht)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij ischias:
  • PEA gewone pijnstillers stillen enkel de pijn en pakken de ontsteking niet aan. Het proces dat de zenuw beschadigt wordt niet aangepakt. De natuurlijke lichaamseigen stof PEA (Palmitoylethanolamide) doet dat wel, het beschermt de zenuw tegen schade en helpt deze te herstellen, werkt dus tegelijkertijd pijnstillend en ontstekingsremmend. Algemeen onderzoek heeft uitgewezen dat de pijn na 3 weken inname van PEA sterk afgenomen was bij mensen met ischias.
Plantenextracten die ondersteunend werken bij ischias:
  • Duivelsklauw werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen en vermindert zwellingen bij chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals bij ischias.
Ischias is een pijn die uitstraalt langs de heupzenuw (achterste beenzenuw). Door het traject van deze zenuw te volgen, kan ze zich uitrekken van de bil tot aan de voet (meestal wordt maar 1 deel van het traject getroffen). Ischias (heupjicht) ontstaat wanneer de heupzenuw samengedrukt wordt op één of andere plaats langsheen zijn traject door het lichaam. Meestal wordt deze samendrukking veroorzaakt door een discus hernia (uitstulping van de tussenwervelschijf die dienst doet als schokdemper) ter hoogte van de lumbale wervel van de wervelkolom, tussen de 2 wortels van de zenuw. 
Andere oorzaken (hoewel zeldzamer) kunnen heupjicht veroorzaken, zoals artrose, ontwrichting van de heup, bekkenfractuur (botbreuk), een bloeduitstorting, een abces, een tumor, of langdurig een slechte zithouding aannemen, kunnen samendrukking van de heupzenuw (pijn) veroorzaken. Heupjicht wordt meestal voorafgegaan door chronische of acute pijn ter hoogte van de lumbale wervels (lumbago), daarna door het optreden van een vaak intense pijn ter hoogte van de heupzenuw, die verscherpt bij hoesten of bij rechtop staan. Als de lumbale wortel wordt aangetast, straalt de pijn uit naar de achterkant van de dij, de buitenkant van het been, de onderkant van de voet en de grote teen. Indien de sacrale wervel is aangetast, straal de pijn uit naar de kuit, hiel, voetzool en de buitenkant van de voet. Wanneer heupjicht wordt veroorzaakt door een discus hernia is er geen verband tussen de ernst daarvan en de intensiteit van de pijn.


Zie ook:
Artritis
Hernia
Lumbago
Pijn