Ischias (heupjicht)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij ischias:
  • Acetyl-L-carnitine (ALC) stimuleert het herstel van perifere zenuwen (zenuwen die naar de ledematen verlopen) en vermindert perifere zenuwpijn als gevolg van suikerziekte, HIV-infectie of chemotherapie.
  • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • R-alfaliponzuur heeft antioxidatieve eigenschappen die een mogelijke bijdrage levert aan het herstel van de zenuwfuncties en vermindering van zenuwpijn.  Daarnaast kan alfaliponzuur zorgen voor een verminderde behoefte aan pijnstillers.
  • Duivelsklauw (devil's Claw) werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen en vermindert zwellingen bij chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals bij ischias.
  • Palmitoylethanolamide (PEA) gewone pijnstillers stillen enkel de pijn en pakken de ontsteking niet aan. Het proces dat de zenuw beschadigt wordt niet aangepakt. De natuurlijke lichaamseigen stof PEA (Palmitoylethanolamide) doet dat wel, het beschermt de zenuw tegen schade en helpt deze te herstellen, werkt dus tegelijkertijd pijnstillend en ontstekingsremmend. Algemeen onderzoek heeft uitgewezen dat de pijn na 3 weken inname van PEA sterk afgenomen was bij mensen met ischias.
Ischias is een pijn die uitstraalt langs de heupzenuw (achterste beenzenuw). Door het traject van deze zenuw te volgen, kan ze zich uitrekken van de bil tot aan de voet (meestal wordt maar 1 deel van het traject getroffen). Ischias (heupjicht) ontstaat wanneer de heupzenuw samengedrukt wordt op één of andere plaats langsheen zijn traject door het lichaam. Meestal wordt deze samendrukking veroorzaakt door een discus hernia (uitstulping van de tussenwervelschijf die dienst doet als schokdemper) ter hoogte van de lumbale wervel van de wervelkolom, tussen de 2 wortels van de zenuw. 
Andere oorzaken (hoewel zeldzamer) kunnen heupjicht veroorzaken, zoals artrose, ontwrichting van de heup, bekkenfractuur (botbreuk), een bloeduitstorting, een abces, een tumor, of langdurig een slechte zithouding aannemen, kunnen samendrukking van de heupzenuw (pijn) veroorzaken. Heupjicht wordt meestal voorafgegaan door chronische of acute pijn ter hoogte van de lumbale wervels (lumbago), daarna door het optreden van een vaak intense pijn ter hoogte van de heupzenuw, die verscherpt bij hoesten of bij rechtop staan. Als de lumbale wortel wordt aangetast, straalt de pijn uit naar de achterkant van de dij, de buitenkant van het been, de onderkant van de voet en de grote teen. Indien de sacrale wervel is aangetast, straal de pijn uit naar de kuit, hiel, voetzool en de buitenkant van de voet. Wanneer heupjicht wordt veroorzaakt door een discus hernia is er geen verband tussen de ernst daarvan en de intensiteit van de pijn.

Zie ook:
Artritis
Hernia
Lumbago
Pijn