Incontinentie (prikkelbare blaas)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij incontinentie:
  • Pompoenpitten regelen en bevorderen het samentrekken van de blaasspier, verminderen krampen en versterken het effect op de blaashals (verminderen de spanning van de gladde spiercellen van blaas en urinewegen). Pompoenpitten-extract werkt ondersteunend bij plasproblemen: onwillekeurig urineverlies bij hoesten, niezen, lachen, persen en onwillekeurig urineverlies door een niet te onderdrukken aandrang tot urineren.
  • Probiotica vermindert het probleem van constipatie bij kinderen en ook helpt het om de ontlasting beter op te houden.
  • Saw palmetto kan de symptomen van een prostaat vergroting verminderen, waaronder frequent urineren, pijnlijk urineren, plotselinge drang om te urineren en onvermogen om te plassen. Vermindert de drang om 's nachts te plassen (incontinentie), verhoogt de urinestroom en het gemakkelijker legen van de volledige blaas.


Als het moeilijk wordt om de urine op te houden, spreken we van incontinentie (een aandoening die voor veel ongemak kan zorgen).
  • Urineverlies bij kinderen kan het gevolg zijn van onzekerheid.
  • Bij vrouwen kan incontinentie wijzen op een verzakking van de vagina of baarmoeder.
  • Bij mannen kan een prostaataandoening de oorzaak zijn.
Beide seksen kunnen de controle over de blaas verliezen door een beroerte of dwarslaesie (een onderbreking van de zenuwbanen die in het ruggenmerg lopen).

Incontinentie voor ontlasting is soms het gevolg van constipatie. De darm kan zo erg verstopt raken door harde ontlasting, dat er zonder waarschuwing vooraf alleen nog vloeibare ontlasting kan passeren. Het verzorgen van een incontinent persoon (zeker als men oud en bedlegerig is), is een zware en veeleisende taak. De onaangename geur van natte of bevuilde kleren en beddengoed is zowel voor de persoon zelf als voor de verzorger zeer beschamend.

Zie ook:
Bedplassen
Blaasontsteking
Het urinestelsel
Multiple sclerose
Nierstenen
Prostaatvergroting
Urineweginfecties