Doorgaan naar hoofdcontent

Immuunsysteem

Voedingssupplementen die het immuunsysteem versterken:
 • Adaptogenen spelen in op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft en verhoogt de algemene lichamelijke weerstand tegen externe prikkels van uiteenlopende aard.
 • Astaxanthine ondersteunt en reguleert de werking van het immuunsysteem (met name de humorale afweerrespons). Astaxanthine is in vrijwel alle organen en weefsels opgenomen. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in celmembranen en mitochondriale membranen, waar astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermt tegen oxidatie. Door de ligging langs het hele celmembraan beschermt astaxanthine zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het celmembraan. Andere antioxidanten hebben deze eigenschap niet.
 • Astragalus verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem, verhoogt de weerstand, antiviraal, antibacterieel, ontstekingsremmend.
 • Chlorella kan zware metalen, pesticiden en toxines binden en uit het lichaam drijven. zet de witte bloedcellen aan tot de productie van interferon, dat een immuunstimulerende werking heeft (met name op T-cellen en macrofagen).
 • Co-enzym Q10 (ubiquinol) speelt een rol in de elektronentransportketen, het proces in de mitochondria waarbij in de cel ATP wordt geproduceerd. ATP is de belangrijkste energieleverancier van het lichaam. Co-enzym Q10 helpt bij het terugwinnen van verbruikt ATP, met name in cellen die veel energie nodig hebben zoals hart-, spier- en levercellen. Co-enzym Q10 kan in het lichaam aangemaakt worden uit het aminozuur tyrosine, echter is de eigen productie vaak te weinig om optimaal te kunnen functioneren. De co-enzym Q10 niveaus in organen nemen af met de leeftijd en als gevolg van aandoeningen van de hartspier en spierziekten zoals Alzheimer en artrose.
 • Kurkuma de gele kleurstof curcumine uit kurkuma is een krachtige antioxidant met geneeskrachtige werking (vermoedelijk vertraagt het de activering van dendrietcellen door beïnvloeding van de JAK/STAT/SOCS pathway). Hierdoor kan de balans van het immuunsysteem zich herstellen.
 • EGCG (EpiGalloCatechine Gallaat) heeft een ontstekingsremmende werking, verbeter de weerstand en gaat allergieën tegen.
 • Echinacea alcoholische extracten van echinacea verdienen de voorkeur, omdat de belangrijkste weerstand stimulerende ingrediënten goed oplossen in alcohol en veel minder goed in water.
 • Groene thee heeft een ontstekingsremmende werking, verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen.
 • IJzer bevordert de weerstand.
 • Kalmegh (andrographis) werd in Aziatische landen gebruikt als antibioticum, totdat de farmaceutische antibiotica zijn plaats innam. Kalmegh heeft een weerstandsverhogende (immuunsysteem) werking.
 • Kattenklauw (cat's claw) reguleert het immuunsysteem en vermindert ontstekingen. werkt weerstandsverhogend (helpt bij een verzwakt immuunsysteem).
 • Knoflook bevat alliine en wordt in het lichaam omgezet in een stof dat een belangrijke rol speelt in de stofwisseling, met een sterke medicinale werking. Alliine is zeer vluchtig, bij de voedselbereiding gaat een groot deel van de gezonde kracht verloren zelfs bij het kneuzen of snijden van knoflook. Een goede knoflookpreparaat werkt weerstand verhogend, is werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Knoflook (met alliine) helpt ondersteunend bij een verzwakt immuunsysteem.
 • Maitake is een gestandaardiseerd en gezuiverd extract en is de meest effectieve vorm van maitake-extract om het immuunsysteem te stimuleren.
 • NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) bevordert het natuurlijke afweersysteem, bij een gebrekkige weerstand.
 • Omega 3-vetzuren activeren het afweersysteem en vermindert ontstekingsreacties.
 • OPC's (oligomere proanthocyanidines) samen met vitamine C heeft OPC een wederzijds beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
 • Pelargonium (umckaloaba) verbetert de immuniteit, werkt antiviraal en matig antibacterieel, activeert bepaalde stoffen van het immuunsysteem.
 • Probiotica heeft een krachtig effect op het immuunsysteem door het versterken van zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. De darm is het grootste immuunorgaan van het lichaam. Verbetering van de darmflora in de dunne darm heeft een zeer positief effect op de conditie van het afweersysteem.
 • Shiitake (gestandaardiseerde extracten) bevordert de toename van immuuncellen: gamma-delta-T-cellen en natural killer T-cellen. Ondersteunt het immuunsysteem van de darmen en vermindert ontstekingen. De concentratie van ontstekingseiwitten nemen af, terwijl de concentraties van anti-inflammatoire cytokinen (speelt een rol in  de immuunafweer) toenemen.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) activeert het afweersysteem, vult de antioxidanten aan in het lichaam en versnelt herstel na ziekte. De beste vormen van vitamine C zijn de zogenaamde "ontzuurde" vormen van vitamine C. Dit zijn de mineraalascorbaten, die milder zijn voor de maagwand en beter worden opgenomen. Onderzoeken naar de farmacologische werking van mineraalascorbaten hebben aangetoond dat de resorptie tweemaal zo snel verloopt vergeleken bij toediening van vitamine C in de vorm van ascorbinezuur. Het vaak in vitamine-C-kauwtabletten aanwezige ascorbinezuur kan een zuuraanval veroorzaken op de tanden en kiezen, wat cariës kan veroorzaken. Het is dus van belang er op te letten dat Vitamine C kauwtabletten vrij zijn van ascorbinezuur.
 • Vitamine D3 receptoren voor vitamine D worden aangetroffen in onder andere afweercellen. Vitamine D zorgt voor het normaal functioneren van het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen infecties.
 • Vitaminen/mineralen in ons lichaam vinden ontelbare reacties plaats, dat is onze stofwisseling (metabolisme). Deze reactie zorgen ervoor dat we energie aanmaken om ons lichaam te laten functioneren, ook ons afweersysteem (immuunsysteem). Hiervoor hebben we de nodig voedingsstoffen zoals alle vitaminen, mineralen, aminozuren en andere nutriënten.
 • Zink draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Een tekort aan zink kan ervoor zorgen dat de werking van ons immuunsysteem wordt verstoord. Zink is essentieel voor de vorming van gezonde barrières in het lichaam, bijvoorbeeld in de huid, het slijmvlies, het spijsverteringsstelsel en de longen. Ons lichaam kan geen zinkreserves opslaan. Bovendien verliezen we dagelijks ongeveer 10 mg via de stoelgang en de transpiratie. Het komt dan ook voor dat de hoeveelheid die we innemen niet voldoende is. Onderzoek heeft aangetoond dat de dagelijkse inname van zink de incidentie en de duur van een verkoudheid terug kan dringen.

Ons lichaam wordt constant belaagd door horden microscopisch kleine organismen (micro-organismen) uit de omgeving. Ons immuunstelsel (afweersysteem) is voortdurend paraat om die te bestrijden. Het immuunsysteem werkt als een soort geheime dienst, die al voor onze geboorte begint met voorbereidingen op de komende oorlog. Bij een aanval van de micro-organisme mobiliseert het een team chemische koeriers, die de opdrachten aan de vechttroepen moeten overdragen. De troepen die eenmaal slag hebben geleverd met de vijand, blijven in de achterhoede, maar zijn bij elke nieuwe aanval van een zelfde organisme onmiddellijk in staat van paraatheid.

Er zijn 2 soorten immuniteit:
 • Passieve immuniteit: die al bij de geboorte bestaat. Een baby krijgt daarnaast nog tijdelijk passieve immuniteit door de antistoffen in de moedermelk (hierbij lijkt borstvoeding in ernstige maten de gezondheid van de baby te bevorderen tegenover flesvoeding), die hem beschermt terwijl hij zijn eigen actieve immuniteit opbouwt.
 • Actieve immuniteit: ontstaat als reactie op het eerste contact met een voor het lichaam onbekend virus of bacterie. Deze immuniteit is blijvend, omdat het immuunstelsel over een geheugen beschikt en ziekteverwekkers kan herkennen. Bij een volgend contact staat de verdediging dan al klaar. 
Probiotica versterkt de darmflora, een gezonde darmflora is één van de belangrijkste aspecten ter verbetering van het immuunsysteem.
Om een kind immuun te maken voor bijvoorbeeld mazelen of kinkhoest kan men het inenten met het gedode of verzwakte micro-organisme. Voor het kind is dit een lichaamsvreemde substantie (antigeen genoemd), waartegen het een verdediging opbouwt. Als het op latere leeftijd met het levende mazelen-virus in contact komt, hoeft de verdediging alleen nog maar geactiveerd te worden. Maar de verdediging tegen het mazelen-virus biedt geen bescherming tegen bijvoorbeeld het poliovirus. Het immuunstelsel moet tegen elk type ziekteverwekker een eigen verdediging opbouwen. Hetzelfde principe geldt voor een antivirus op een computer die eerst een virus moet herkennen vooraleer deze onderschept kan worden.

Zie ook:
Adaptogenen
Allergieën
Artritis
Artrose
Bronchitis
Candida-infectie
Chronische vermoeidheidssyndroom
Colitis ulcerosa
Eczeem
Epstein-barr virus
Fibromyalgie
Gordelroos
Griep
Herpes-genitalis
Hooikoorts
Immuunsysteem (uitleg)
Infecties/ontstekingen
Leverontsteking
Lymfeklieren (problemen)
Macrofagen
Ontgiften
Psoriasis
Sinusitis
Spijsverteringsstoornissen
Vaginale infecties
Verkoudheid
Vermoeidheid
Veroudering
Voedingstekorten
Voedselallergie
Witte bloedcellen (te weinig)

Auto-immuunreacties en het immuunsysteem