Hartkloppingen

Natuurlijke middelen die ondersteunend werken bij hartkloppingen:
Gezonde mensen merken meestal alleen na hevige inspanning of bij angst, dat hun hart (sneller) klopt. Als u het hart ook op andere momenten voelt kloppen (ofwel hartkloppingen hebt), kan dat wijzen op een hartziekte. De hartslag is altijd te voelen aan de pols.

Er zijn 3 hoofdtypen hartkloppingen:
1) Snelle hartslag: kan wijzen op een overactieve schildklier (schildklieraandoeningen). Angstige mensen die veel adrenaline produceren, hebben vaak last van een te snelle hartslag. Sommige krijgen een snelle hartslag van cafeïne in koffie, thee, cola,... Ook bij koorts is er meestal een verhoogde hartslag.
2) Onregelmatige hartslag: komt vaak voor bij ouderen. Oorzaken kunnen zijn: een schildklierstoornis, een aandoening van de hartkleppen, alcoholvergiftiging of vernauwing van de kransslagaders.
3) Overslag: heeft iedereen weleens, maar niet iedereen voelt hem. Hierbij komt één hartslag te vroeg en de volgende op het juiste moment. Hierdoor is de pauze tussen de beide hartslagen lager dan normaal en voelt het alsof het hart even stilstaat. Overslagen kunnen worden veroorzaakt door angst en het drinken van veel koffie of alcohol, echter kan er vaak geen oorzaak aangeduid worden.

Zie ook:
Anemie
Angst
Beroerte
Etalagebenen
Examenvrees
Hartaanval
Hart- en vaatziekten
Hartzwakte
Histamine en allergieën
Nervositeit
Schildklier (te actieve)
Trombose (bloedvatverstopping)
Verslaving
Voedselallergie