Doorgaan naar hoofdcontent

Blauwe bosbes

Blauwe bosbes (bilberry) bevat tannines, anthocyanosiden (actieve antioxidanten) en  luteïne, belangrijk voor de ogen. Blauwe bosbes wordt gebruikt bij diarree met uiteenlopende oorzaken en ontsteking van mond- en keelslijmvlies.
Latijnse naam: Vaccinium myrtillus
Andere namen: Bosbes, blauwbes, kraakbes, bilberry

Mogelijk helpt blauwe bosbes bij:
 • Bijziendheid: blauwe bosbes is een versterkend middel voor de ogen en het netvlies. De luteïne in een blauwe bosbesextract blijkt de luteïnespiegel in het bloed en ook in het oog te verhogen. Op deze manier gaat de gezondheid van het oog er waarschijnlijk flink op vooruit. Luteïne werkt in het netvlies als antioxidant en absorbeert de schadelijke blauwe stralen uit het zonlicht. 
 • Bloedsomloop (problemen met): blauwe bosbes versterkt de vaatwanden en verbetert de (micro)bloedcirculatie.
 • Cataract (grijze staar): blauwe bosbes bevat veel antioxidaten, een betere doorbloeding en een versterkend middel voor de ogen en wordt preventief gebruikt tegen netvliesdegeneratie.
 • Diarree (buikloop, darminfectie):
 • Etalagebenen: blauwe bosbes versterkt de vaatwanden en verbetert de (micro)bloedcirculatie, helpt bij doorbloedingsstoornissen.
 • Glaucoom: blauwe bosbes bevat luteïne, een versterkend middel voor de ogen en het netvlies.

Dosering:
 • Een dosis van 2 x daags 160 mg tot 200 mg extract van blauwe bosbes.
Blauwe bosbessen hebben een zeer hoog gehalte aan vitamine C, vitamine A, vitamine B, verschillende mineralen en sporenelementen zoals ijzer en magnesium. Door dit ongewone gehalte aan vitamines, mineralen en sporen-elementen werken blauwe bessen bloedzuiverend, anti-diabetisch, helpen ze tegen diarree en nachtblindheid.
  Waarschuwingen:
  • Bes: door bloedverdunnend effect: niet innemen de laatste 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
  Planten, levenskracht en DNA - Een moderne kijk op kruidengeneeskunde, gemmotherapie en gezondheid - Auteur: Nancy Popieul