Doorgaan naar hoofdcontent

Druivenpitextract

Druivenpit-extracten (grape seed extract) bevatten essentiële vetzuren, aminozuren en flavonoïden. De belangrijkste flavonoïden zijn de oligomere proanthocyanidinen (OPC’s), die zorgen voor de kleur en het aroma van rode wijn.
Latijnse naam: Vitis vinifera
Andere namen: Rode wijnstok, druivenpitolie, rode wingerd, wijngaardstok, grapevine (grape seed), OPC

Mogelijk helpt druivenpitextract bij:
 • Acrocyanose: druivenpit-extract werken versterkend op haarvaten en vaatwanden.
 • Astma: OPC's (oligomere proanthocyanidines) is de afkorting van Oligomere Proantho Cyanidines. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden en werken 50 x krachtiger dan vitamine E en 20 x krachtiger dan vitamine C als antioxidant. Tot de belangrijkste bronnen van OPC's behoren de druivenpitten. OPC's remmen de aanmaak van histamine en kan zo bij een groot aantal allergieën en astma ter vermindering van de klachten ingezet worden. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking.
 • Atherosclerose (aderverkalking): OPC's (oligomere proanthocyanidines) druivenpitten zijn de belangrijkste bron van OPC's, ze stabiliseren de vaatwanden en (elastische) bindweefselstructuren. OPC's zijn te adviseren bij hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld aderverkalking.
 • Bijziendheid: druivenpit-extract verbeteren de conditie van haarvaten en vaatwanden. Kan vroegtijdige ouderdomsverschijnselen voorkomen zoals cataract (troebel worden van de ooglens).
 • Bloedsomloop (problemen met): druivenpit-extract versterkt de haarvaten en vaatwanden bij (Perifere) doorbloedingsstoornissen.
 • Eczeem: OPC's (oligomere proanthocyanidines) zijn bio-flavonoïden uit druivenpitten en behoren tot de meest krachtige natuurlijke antioxidanten en zijn breed inzetbaar bij condities met oxidatieve stress (bijvoorbeeld door verminderde doorbloeding, straling, een verhoogde stofwisseling, toxines of ontstekingen ). OPC’s versterken de activiteit van vitamine C en vitamine E. OPC's werken ondersteunend bij eczeem.
 • Etalagebenen: OPC's (oligomere proanthocyanidines) behoren tot de meest krachtigste antioxidanten. OPC's stabiliseren de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, versterken de bloedvaten, reguleren de doorstroming van de benen. Onderzoek heeft aangetoond dat er een sterke verbetering optreedt bij klachten van vermoeide en/of zware benen, spanning en/of pijnlijke benen. OPC's hebben een positieve invloed op de kransslagaders, normaliseert de bloeddruk en verlaagt de cholesterol.
 • Netvliesdegeneratie: Druivenpit-extract verminderen het risico op netvliesdegeneratie, oogbaloverdruk, verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid van de ogen en verminderde bloedcirculatie in het regenboogvlies.
 • Potentie/libido: OPC's (oligomere proanthocyanidines) is de afkorting van Oligomere Proantho Cyanidines. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden en werken 50 x krachtiger dan vitamine E en 20 x krachtiger dan vitamine C als antioxidant. Tot de belangrijkste bronnen van OPC's behoren de druivenpitten. OPC heeft een positieve invloed op de doorbloeding.
 • Spataders: druivenpit-extract versterkt de haarvaten en vaatwanden.
 • Wonden: OPC's (oligomere proanthocyanidines) bevordert de wondheling van huid en slijmvliezen. OPC stimuleert de collageensynthese, ondersteunt de vorming van (vaatrijk) weefselvorming. Uitwendig aanbrengen van druivenpitextract op wonden resulteert in een snellere wondsluiting en een fraaiere wondheling.

Dosering:
 • Druivenpitextract gestandaardiseerd op minstens 70 % OPC: 50 mg tot 300 mg per dag.
 • Voor een slechte doorbloeding in de benen (chronische veneuze insufficiëntie): druivenpit-extract als supplement gedoseerd 75-300 mg dagelijks innemen gedurende 3 weken, gevolgd door een onderhoudsdosis van 40-80 mg per dag.
 • Druivenpit-extract proanthocyanidine doses van 150-300 mg per dag. (Proanthocyanidine of OPC is een van de actieve ingrediënten in druiven).
 • Het in conditie houden van de ooglens: druivenpit-extract (proanthocyanidine) doses van 200-300 mg per dag.
OPC (Oligomere ProanthoCyanidinen) zijn bioflavonoïden uit druivenpitten die de conditie van de ogen, gewrichten, hart, bloedvaten en hersenen ondersteunen.

Waarschuwingen:
Vanwege het bloedverdunnend effect:
 • Niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep.
 • Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld een bloedende maagzweer).
Planten, levenskracht en DNA - Een moderne kijk op kruidengeneeskunde, gemmotherapie en gezondheid - Auteur: Nancy Popieul