Zwarte bes

Zowel de zwarte bes als de gehele plant bevat veel stoffen die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Ribes nigrum heeft een vitamine C-gehalte dat ongeveer 5 x meer is als die van sinaasappels, is een antioxidant, is effectief bij de behandeling van ontstekingen en pijn, reguleert de bloedsomloop en het immuunsysteem.
 Bonusan - Ribes nigrum - 60 mg - 60 capsules
Vitaminstore

Latijnse naam: Ribes nigrum
Andere namen: Paters, zwarte aalbes, moelvers, waalbezen, black currant
Toepassing bij klachten:
Inwendig gebruik:
Blad en knoppen:
Urinedrijvend, urinezuurdrijvend, bloedzuiverend:
Bijnierstimulerend, ontstekingswerend, vermindert allergie:
Ontstekingswerend op de gewrichten, pijnstillend:
  Bes:
  Versterkt zwakke haarvaten  en vaatwanden, voorkomt bloedingen, vermindert bloedplaatjesaggregatie, bloedverdunnend, bevordert de veneuze circulatie:
  Tonicum voor de ogen en het netvlies, verbetert het gezichtsvermogen:
   Zwarte bessen-zaadolie:
   Regelt de voeding, elasticiteit, hydratatie, talgproductie en herstel van de huid, bevordert de nagelstructuur en haarstructuur:
   Bloedverdunnend, vermindert bloedklontering, bloeddrukverlagend, vaatverwijdend, cholesterolverlagend, triglyceridenverlagend, verhoogt HDL:
   Stimuleert het immuunsysteem, ontstekinsremmend, pijnstillend, vermindert allergische verschijnselen:
    uitwendig gebruik:
    Zwarte bessen-zaadolie:
    Beschermt, voedt en rehydrateert de huid:
    Ontstekingswerend:

    Dosering:
    Ribes nigrum glycerinemaceraat: 3 maal daags 50 druppels.
    Ribes nigrum bessen extract, gestandaardiseerd op 25% anthocyaninen: 2 à 3 maal daags 200 à 300 mg al naargelang de soort aandoening, de ernst van de aandoening en het gewicht van de patiënt.

    Gebruikte delen:
    Het blad, voor of na de bloeitijd; de knoppen; de rijpe bes; de zaden; zwarte bessenzaadolie, koudgeperste olie uit de zaden.

    Waarschuwingen:
    Bij gekende allergie of hypersensitiviteit voor aalbessen of één van de ingrediënten.
    Bij oedemen door hart- of nierlijden.
    Zwarte bessen of het sap ervan worden afgeraden bij kinderen onder de 4 jaar, wegens het gehalte aan kleurstoffen en salicylzuur.
    Bij gebruik van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zijn normaal gezien geen bijwerkingen te verwachten. Er worden bij klinische studies zelden nevenwerkingen gemeld na orale consumptie van de bessen en knoppen van aalbessen.
    Op basis van diverse studies blijkt dat Ribes nigrum bessen goed worden verdragen tot een dosis van 3 keer 1000 mg per dag.
    Voorzichtigheid is geboden bij gelijktijdig gebruik van antihypertensiva.
    De knoppen van Ribes nigrum werken diuretisch en kunnen dus veranderingen teweegbrengen in de elektrolytenbalans. Dus men dient ook voorzichtig te zijn indien men één van de volgende geneesmiddelen gebruikt: anti-aritmica, hartglycosiden, theophylline, diuretica en lithium.