Doorgaan naar hoofdcontent

Zilverkaars

De wortelstok van zilverkaars (black cohosh) wordt gebruikt bij menstruele klachten (PMS), menstruatieklachten en overgangsklachten. Extracten van zilverkaars stimuleren de neurotransmitters van het zenuwstelsel en binden zich aan de oestrogeenreceptoren.
Latijnse naam: Cimicifuga racemosa
Andere namen: Wandluizekruid, zwarte slangenwortel, black cohosh

Mogelijk helpt zilverkaars bij:
 • Menopauze (overgangsklachten): eilverkaars wordt gebruikt bij menstruele klachten (PMS), menstruatieklachten en overgangsklachten. Extracten van zilverkaars stimuleren de neurotransmitters van het zenuwstelsel en bindingen aan de oestrogeenreceptoren. Zilverkaars bevat fyto-oestrogenen, vangt een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeert als een zwak oestrogeen, vermindert de progesteronproductie ten voordele van oestrogeen. Uit een goed gecontroleerd onderzoek bleek dat vrouwen na 12 weken meer baat hadden bij het zilverkaarsextract dan bij hormonale suppletietherapie. Vooral het aantal opvliegers nam door het gebruik van zilverkaars extract sterk af, verlicht depressieve gevoelens en angst tijdens de menopauze. Meestal duurt het 4 tot 8 weken voordat de effecten van suppletie merkbaar worden.
 • Menstruatiepijn: zilverkaars verzacht menstruatiepijn en baarmoederkramp, zilverkaars bevordert de doorbloeding in het bekken en stimuleert de menstruatie wanneer deze moeizaam op gang komt of uitgebleven is door een hormoale ontregeling.
 • Oestradiol (oestrogeen): zilverkaars extracten stimuleren de neurotransmitters van het zenuwstelsel en binden zich aan de oestrogeenreceptoren. Zilverkaars vangt een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeert als een zwak oestrogeen, vermindert de progesteronproductie ten voordele van oestrogeen.
 • Overdreven menstrueel bloedverlies: zilverkaars verzacht menstruatiepijn en baarmoederkramp. Amerikaanse indianen en kolonisten gebruikten zilverkaars vroeger ook bij het uitblijven van de menstruatie en te overvloedige menstruatie.
 • Premenstrueel syndroom (PMS): zilverkaars verzacht menstruatiepijn en baarmoederkramp, zilverkaars bevordert de doorbloeding in het bekken en stimuleert de menstruatie wanneer deze moeizaam op gang komt of uitgebleven is door een hormoale ontregeling.
 • Uitblijven van de menstruatie: zilverkaars verzacht menstruatiepijn en baarmoederkramp, zilverkaars bevordert de doorbloeding in het bekken en stimuleert de menstruatie wanneer deze moeizaam op gang komt of uitgebleven is door een hormonale ontregeling.
Dosering:
 • Is afhankelijk van de indicatie, de dosis ligt tussen de 20 mg tot 120 mg per dag 1 tot 2 x per dag.
Synergisme:
 • Sint Janskruid (Hypericum perforatum) en zilverkaars versterken elkaars werking bij het tegengaan van psychische/mentale klachten zoals stemmingswisselingen, depressie en concentratieproblemen. Een zilverkaars-extract kan gecombineerd worden met andere preparaten die geschikt zijn bij overgangsklachten zoals omega-3-vetzurensojapreparatenvitamine E-preparaten en Rubus idaeus (framboos). Bij premenstruele klachten kunt u zilverkaars-extract adviseren naast supplementen zoals vitamine B6magnesium en gamma-linoleenzuur.
Zilverkaars ondersteunt de normale activiteit van het vrouwelijke hormonale systeem.
  Waarschuwingen:
  • Aangezien Cimicifuga racemosa het vrouwelijke endocrienesysteem be├»nvloedt, is dit fytotherapeuticum niet geschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Cimicifuga extract versterkt de baarmoederactiviteit en bevordert de menstruatie wat kan leiden tot een miskraam.
  • Voorheen mocht Cimicifuga racemosa vanwege de veronderstelde oestrogene werking niet worden gebruikt door vrouwen met een voorgeschiedenis van borstkanker. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van Cimicifuga veilig is voor deze groep vrouwen. Overigens is nog niet duidelijk of deze vrouwen wel profiteren van de gunstige effecten van Cimicifuga op overgangsklachten zoals opvliegers. Wij raden aan voorzichtig te zijn met het voorschrijven van Cimicifuga racemosa extract aan vrouwen met hormoongevoelige aandoeningen zoals ovarium-, borst- of baarmoederkanker, een vleesboom of endometriose.
  • Bijwerkingen die incidenteel optreden zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, gewichtstoename of een lichte duizeligheid. Daarnaast klagen sommige vrouwen over een zwaar gevoel in de benen. Extreem hoge doseringen kunnen buikpijn, duizeligheid, misselijkheid, zware hoofdpijn, visusklachten en braken veroorzaken. Het gebruik van Cimicifuga racemosa extracten in de aangegeven adviesdosering is veilig. Uit de maanden durende klinische onderzoeken met Cimicifuga is niet gebleken dat het kruid nadelige effecten op de gezondheid heeft. Bovendien hebben toxicologische studies aangetoond dat Cimicifuga geen mutagene, carcinogene of teratogene activiteit bezit.
  • Interacties tussen Cimicifuga en geneesmiddelen zijn niet bekend. Het combineren van een Cimicifuga racemosa extract met orale anticonceptiemiddelen of hormonale suppletietherapie is in principe goed mogelijk. Wij adviseren een deskundige te raadplegen wanneer naast een Cimicifuga racemosa extract andere reguliere of natuurgeneesmiddelen worden gebruikt.