Doorgaan naar hoofdcontent

Soja

Sojabonen bevatten veel eiwitten, calcium en vezels. Maar soja bevat ook veel isoflavonen (isoflavonoïden), deze worden in ons lichaam omgezet in fyto-oestrogenen. Qua structuur vergelijkbaar met het hormoon oestrogeen. In sommige gevallen kunnen fyto-oestrogenen de effecten van oestrogeen nabootsen en soms ook oestrogeen blokkeren. Andere inhoudsstoffen van Soja zijn fytosterolen, oligosacchariden, lecithine, fytinezuur en fytonutriënten, maar bij de fabricage van isoflavonen verdwijnen veel van deze belangrijke stoffen. Soja-extracten worden toegepast om het cholesterolgehalte te verlagen, overgangsklachten en osteoporose te verminderen door het mineraliseren van de botten te verbeteren, het voorkomen van hart- en vaatziekten. Soja-extracten worden ook gebruikt bij diabetes type 2, nierziekte, astma, gewrichtspijn, artritis, constipatie, diarree, ziekte van Crohn, hepatitis C, fibromyalgie, gewichtsverlies, prostaatvergroting, verminderen van het eiwitgehalte in de urine bij nieraandoeningen, het verbeteren van het geheugen en de mentale functie, het verbeteren van de spierkracht en het behandelen van spierpijn die wordt veroorzaakt door inspanning, borstpijn bij vrouwen, ter voorkoming van opvliegers na borstkanker, menopauze, het premenstrueel syndroom (PMS) en migraine tijdens de menstruatie. Soja wordt gebruikt als melkvervanger in zuigelingenvoeding en als alternatief voor koemelk. Vooral bij zuigelingen die niet in staat zijn om de suiker galactose te verwerken (lactose-intolerantie) of bij koliek. Culinair worden sojabonen gekookt of geroosterd gegeten. Sojameel wordt gebruikt als ingrediënt in voedingsmiddelen, dranken en kruiden.
Latijnse naam: Glycine max
Andere namen: sojaboon, soy bean, soya

Mogelijk helpt soja bij:
  • Borsten (slappe): soja bevat een hoog gehalte aan isoflavonen, die lege oestrogeenreceptoren terug opvullen waarbij een vollere en stevigere boezem ontstaat.
  • Botontkalking (osteoporose): soja bevat isoflavonen die een licht oestrogenenwerking hebben, daardoor kan soja een beschermende werking hebben tegen botontkalking. Onderzoek bij bevolkingsgroepen waar het voedselpatroon rijk is aan sojaproducten komt osteoporose minder voor.
  • Menopauze (overgangsklachten): isoflavonen uit soja hebben een gunstige invloed op de gezondheid bij vrouwen tijdens de menopauze. Maar ook voor die tijd en zelfs voor en tijdens de reproductieve jaren hebben isoflavonen positieve gevolgen (pre-menopauze). Tijdens de menopauze zal het niveau van oestrogeengehaltes verminderen en worden algemene symptomen zoals opvliegers, slapeloosheid, zweten, stemmingsschommelingen, vaginale droogte en hoofdpijnen veroorzaakt.
  • Oestrogeenspiegel normaliseren: soja is een belangrijke bron van fyto-oestrogenen (isoflavonen en lignanen), maar ook diverse andere plantenstoffen uit soja spelen een belangrijke rol. Bij fabricage van isoflavonen verdwijnen veel van deze belangrijke stoffen zoals fytosterolen, oligosacchariden, lecithine en fytinezuur en fytonutriënten. Isoflavonen vangen een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeren als een zacht werkend oestrogeen, remmen bij een teveel aan oestrogenen deze af, onderdrukt de botresorptie, stimuleert de botvorming. Isoflavonoïden uit soja verlagen het cholesterolgehalte, vermindert overgangsklachten en kan osteoporose verminderen.
Dosering:
  • De juiste dosis voor soja is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikte dosering voor soja vast te stellen.
In soja zitten gezonde stoffen en ongezonde stoffen, het wordt afgeraden om soja dagelijks te consumeren.
Waarschuwingen:
  • Isoflavonenhoudende soja-extracten best niet geven bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis ervan: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie; tenzij op advies van een deskundige (hoewel er nog onvoldoende argumenten zijn om fyto-oestrogenen dezelfde negatieve effecten toe te schrijven als de synthetische oestrogenen).
  • Bij kinderen, vruchtbare mannen, kankerpatiënten, personen met een hoog familiaal risico op kanker: enkel isoflavonenpreparaten op voorschrift.
Alles over de meest voorkomende soorten, hun geneeskrachtige eigenschappen en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken