SAMe

SAMe wordt met name in de lever gemaakt uit het essentiële aminozuur methionine en ATP (adenosinetrifosfaat). De synthese van SAMe neemt met het ouder worden geleidelijk af. Onder verschillende omstandigheden kan het goed zijn extra SAMe in te nemen in de vorm van een voedingssupplement.
 Vitals - SAMe - 200 mg - 60 capsules
Vitaminstore

Toepassingen:

Dosering:
200 tot 1600 mg per dag, een half uur voor of 2 uur na een maaltijd innemen.
Depressie: 800 tot 1600 mg per dag.
Gewrichtsontstekingen: 400 tot 1200 mg per dag.
Fibromyalgie 200 tot 800 mg per dag.
Leverziekten 600 tot 1200 mg per dag.
ADHD tot 2400 mg per dag.

Waarschuwing:
In de geadviseerde doseringen is SAMe veilig. Hoge doseringen moeten geleidelijk worden opgebouwd in verband met het voorkomen van misselijkheid en gastrointestinale storingen. Voor een goede geestelijke balans: 800 tot 1600 mg per dag. Niet gebruiken bij bipolaire depressie. Bij het inzetten van hoge doseringen SAMe (1600 mg elementair SAMe of meer) kunnen verschijnselen ontstaan als een droge mond en gastrointestinale storingen. Hoge doseringen moeten daarom geleidelijk worden opgebouwd.

Werking:
 S-adenosylmethionine (SAMe) is een zwavelhoudend aminozuur met een diversiteit aan functies in het lichaam. Het is onder meer de belangrijkste ‘universele’ methyldonor (donor van CH3-groepen) bij methyleringsreacties in het lichaam, speelt een belangrijke rol in de zwavelstofwisseling en is een voorloperstof van glutathion, de belangrijkste intracellulaire antioxidant. SAMe is onder meer betrokken bij de aanmaak van DNA en RNA, fosfolipiden, carnitine, taurine, cysteïne, creatine, polyamines, hormonen en neurotransmitters (serotonine, dopamine, noradrenaline). SAMe stimuleert de synthese van kraakbeen en bindweefsel en ondersteunt het immuunsysteem.  Ook bevordert SAMe een optimale vloeibaarheid van celmembranen, onder meer in de hersenen. SAMe wordt met name in de lever gemaakt uit het essentiële aminozuur methionine en ATP (adenosinetrifosfaat). De synthese van SAMe neemt met het ouder worden geleidelijk af. Onder verschillende omstandigheden kan het goed zijn extra SAMe in te nemen in de vorm van een voedingssupplement.
SAMe kan worden omgezet in homocysteïne: een in hoge concentraties giftig stofwisselingsproduct van het aminozuur methionine. Homocysteïne is onder meer een krachtige initiator van vrije radicaalreacties. Een verhoogd homocysteïnegehalte is slecht voor hart en bloedvaten, hersenen, gewrichten en botten. Vitamine B6, B12 en foliumzuur (in Vitamine B6 plus 50 mg) helpen om het homocysteïnegehalte te verlagen.