Doorgaan naar hoofdcontent

Rode klaver (fytotherapie)

Synoniemen: Trifolium pratense, violetklaver, drieblad, driesnedeklaver, boerenklaver, red clover

Werking van rode klaver:

De bloemhoofdjes van rode klaver bevatten isoflavonen die zich in het lichaam omzetten tot fyto-oestrogenen en zich kunnen binden aan de menselijke oestrogeenreceptoren. Rode klaverextract wordt gebruikt om overgangsklachten te verminderen en bij bepaalde ouderdomsziekten bij vrouwen die verband houden met oestrogeengebrek.

Rode klaver wordt toegepast bij kankerpreventie, osteoporose, indigestie, hoog cholesterolgehalte, kinkhoest, hoest, astma, bronchitis, seksueel overdraagbare aandoeningen, om symptomen van de menopauze te verminderen, premenstrueel syndroom.

De bloemen en de verse, jonge bladeren van rode klaver en zelfs de wortels kunnen gegeten worden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rode klaver:

Rode klaver bevat isoflavonen (fyto-oestrogenen) die omgezet kunnen worden in natuurlijke oestrogenen en kunnen zich binden aan de menselijke oestrogeenreceptoren en daardoor kan rode klaver de botresorptie (onttrekking van calcium uit het botweefsel ) onderdrukken, de botvorming stimuleren bij vrouwen in de menopauze en het stimuleren van onderontwikkelde borsten (te kleine borsten) en de borsten vooral verstevigen.
Isoflavonen (fyto-oestrogenen) uit rode klaver zijn een groep stoffen die qua structuur op oestrogeen lijken, waardoor ze de effecten ervan kunnen nabootsen of blokkeren.

Waar is rode klaver goed voor:Hoeveel rode klaver per dag:

  • De juiste dosis voor rode klaver is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikte dosering voor rode klaver vast te stellen.

Waar vind ik rode klaver:

Bijwerkingen en waarschuwingen van rode klaver:

  • Niet geven tijdens de zwangerschap of zogen.
  • Niet geven bij bloedstollingstoornissen of bij voorgeschiedenis van een bloeding, tenzij op advies van een deskundige.
  • Niet geven bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij voorgeschiedenis ervan: borstkanker, baarmoederkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie; tenzij op advies van een deskundige (hoewel er geen argumenten zijn om fyto-oestrogenen dezelfde negatieve effecten toe te schrijven als de synthetische oestrogenen).
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de   laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).