Policosanol

Policosanol kan de cholesterolverlagende werking van statines versterken. Mogelijk kan bij gecombineerd gebruik volstaan worden met lagere doseringen statines om hiermee het risico op bijwerkingen te verminderen. Het is raadzaam het cholesterolgehalte te controleren bij gecombineerd gebruik. Het is belangrijk om policosanol te gebruiken die ongeveer 60-65% octacosanol bevat en uit suikerriet wordt gemaakt. Policosanol uit andere bronnen (tarwekiemolie en bijenwas) of met andere percentages octacosanol blijkt veel minder werkzaam.
Ondersteunende werking van policosanol bij de volgende aandoeningen:
 • Acrocyanose: policosanol beïnvloedt gunstig hart- en vaatziekten, policosanol verlaagt het schadelijke LDL-cholesterol met 25-30% en verhoogt het goede HDL-cholesterol met 15-25%. Policosanol voorkomt oxidatie van LDL-cholesterol, vermindert het de bloedplaatjesaggregatie (samenklonteren van bloedplaatjes), bevordert de bloedcirculatie en vermindert de ontsteking van de slagaderwanden.
 • Aderverkalking: policosanol vermindert de bloedviscositeit (bloedkleverigheid, stroperigheid), houdt de bloedvaten schoon en soepel, verlaagt de cholesterolspiegel.
 • Angina pectoris (hartkramp): bij mensen met hartaandoeningen door een tekort aan bloedtoevoer en zuurstoftekort blijkt policosanol diverse symptomen te verbeteren. Daarbij heeft 10 mg policosanol meer effect dan 125 mg aspirine, maar gebruik van beiden heeft weer een groter effect dan alleen policosanol of aspirine. 
 • Bloedsomloop (problemen met): policosanol maakt de bloedplaatjes minder plakkerig, daardoor vermindert de neiging van bloed om te stollen. Plaquevorming is een oorzaak dat atherosclerose (aderverkalking) uitlokt, policosanol kan dit proces remmen en voorkomt zo het dichtslibben van de aders.
 • Cholesterol: bij een grootschalig onderzoek van 3000 patiënten werd aangetoond dat policosanol de schadelijke LDL-cholesterol met een gemiddelde van 25 % verlaagd en de goede HDL-cholesterol gemiddelt verhoogt met 11 %. Policosanol voorkomt oxidatie van LDL-cholesterol, vermindert samenklonteren van de bloedplaatjes, bevordert de bloedcirculatie en vermindert ontstekingen van de bloedvaten.
 • Etalagebenen: policosanol is effectief bij het verlagen van het schadelijke LDL-cholesterol en het verhogen van het goede HDL-cholesterol. Bevordert de bloedcirculatie, vermindert ontstekingen van de aderwanden. Policosanol heeft positieve effecten bij etalagebenen.
 • Hartaanval: policosanol heeft de potentie om symptomen te verminderen die in verband worden gebarcht bij hartaandoeningen. Daarbij heeft 10 mg policosanol meer effect dan 125 mg aspirine. 
 • Hart- en vaatziekten: bij mensen met hartaandoeningen door een tekort aan bloedtoevoer en zuustoftekort blijkt policosanol diverse symptomen te verbeteren. Daarbij heeft 10 mg policosanol meer effect dan 125 mg aspirine, maar gebruik van beiden heeft weer een groter effect dan alleen policosanol of aspirine.
 • Viscositeit (stroperig bloed): policosanol heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten, is gunstig voor de bloedviscositeit (werkt bloedverdunnend) en houdt de bloedvaten schoon en soepel.

Dosering:
 • 10 tot 20 mg per dag, in deze dosering blijkt policosanol het meest effectief te zijn. Niettemin blijkt ook bij doseringen van 5 mg per dag vaak al een effect waarneembaar te zijn. In doseringen boven 20 mg per dag treedt weinig bijkomende voordelen op. Toch wordt bij een dosering van 40 mg per dag ook een significante vermindering van de triglyceridenwaarden gezien, die niet optreedt bij lagere doseringen.
Synergisme (versterkt de werking van policosanol):
 • Andere specifiek op de cholesterolstofwisseling werkende middelen zijn onder andere niacineallium sativum extractvisolietaurine en gamma-oryzanol. Aangezien de werkingsmechanismen van deze producten uiteenlopen, kan het resultaat een synergistisch effect zijn.
Waarschuwing:
 • Hoewel er nog geen echte interactiestudies zijn uitgevoerd, is bij een aantal langdurige studies bij mensen gebleken dat gelijktijdig gebruik van policosanol met verschillende medicijnen (o.a. calcium-antagonisten, AGE-remmers, bètablokkers, diuretica, NSAID’s, anxiolytica, antidepressiva, neuroleptica, digoxine-medicatie) geen serieuze problemen oplevert.