MSM (methylsulfonylmethaan)

MSM (methylsulfonylmethaan) wordt van nature aangetroffen in regenwater, vers fruit en verse groenten. Het MSM-gehalte in deze voedselproducten varieert doorgaans van 1 tot 4 mg per kg. MSM is echter relatief vluchtig en verdwijnt gemakkelijk indien het voedsel wordt bewerkt (verhit) of langdurig wordt opgeslagen. Om de pijn te verlichten, werkt het supplement MSM optimaal als ook glucosamine en chondroïtine in het supplement aanwezig zijn. MSM gel of crème, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. MSM gel biedt snel verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert.
Ondersteunende werking van MSM (methylsulfonylmethaan) bij de volgende aandoeningen:
 • Artritis: MSM (methylsulfonylmethaan) zorgt voor een goede structuur  en elasticiteit van het weefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Het bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Helpt bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, weke delen reuma (fibromyalgie). MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar.
 • Artrose: MSM (methylsulfonylmethaan) zorgt voor een goede structuur en elasticiteit van het weefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Het bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Helpt bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, weke delen reuma (fibromyalgie). MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar.
 • Blauwe plekken: MSM bevattende gel worden toegepast als eerste hulp bij kleine verwondingen, bloeduitstortingen (blauwe plekken), verzorgt de huid bijvoorbeeld na het scheren. Een dergelijke MSM gel of crème kan ook goed als vochtinbrengende crème worden gebruikt.
 • Broze, zwakke en afbrekende nagels: MSMis onder andere een bestanddeel van bindweefsel, rode bloedcellen, spieren, huid, haar en nagels en van de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteïne.
 • Carpaal-tunnelsyndroom: MSM gel voor uitwendig gebruik vermindert pijn en plaatselijke vochtophoping.
 • Fibromyalgie: MSM leent zich goed voor uitwendige toepassingen, omdat MSM zeer goed door de huid wordt opgenomen. MSM gel geeft verlichting van pijn en is daarom toepasbaar bij fibromyalgie.
 • Huidkloven en/of huidbarsten: MSM (créme, zalf of gel) leent zich goed voor uitwendige toepassingen zoals bij huidaandoeningen. MSM in bijvoorbeeld gel of zalf, wordt snel opgenomen door de huid. MSM geeft een snelle penetratie in de onderliggende cel-lagen van de huid. Zorgt voor zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid van de huid bevordert.
 • Littekens: MSM (créme of gel) leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cellagen van de huid en de (niet vettige) gelvorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM gel biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Gaat littekenvorming tegen.
 • Peesontsteking (tendinitis): MSM (créme,zalf of gel) biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Zwavel is eveneens belangrijk voor de functie van gewrichten.
 • Pijn: MSM (créme, zalf of gel) leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen. MSM gel, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. MSM gel biedt verlichting van pijn.
 • Slijmbeursontsteking (bursitis): MSM werkt ontstekingsremmend en is pijnstillend. MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen. MSM gel biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Zwavel is eveneens belangrijk voor de functie van gewrichten.
 • Spierkrampen: zwavel zorgt voor structuur en flexibiliteit in de disulfidebruggen (zwavelbruggen). Bij tekorten worden de weefsels minder flexibel, met als gevolg: verstijving van spieren. MSM (zwavel) helpt bij spierkrampen, spierpijnen en (sport)blessures. MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cellagen van de huid en de (niet vettige) gelvorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM gel biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Zwavel is eveneens belangrijk voor de functie van gewrichten.
 • Tenniselleboog: MSM vermindert ontstekingsreacties en pijn.

Dosering:
 • Voor een therapeutisch effect kan tijdelijk de dosering tot 4000 mg of meer per dag worden verhoogd. Daarna kan met een onderhoudsdosering van 1000 tot 3000 mg per dag worden volstaan. Wanneer hoge doseringen moeten worden toegepast, is het verstandig de dosering geleidelijk op te bouwen, om te plotselinge detoxificatieverschijnselen te vermijden. Het kan soms enige weken duren voordat de effecten van MSM zich openbaren. Toch ervaren veel mensen de eerste effecten al na enkele dagen.
 • Uitwendig gebruik: De pijnlijke plekken meerdere malen per dag insmeren met een MSM-bevattende gel. Breng indien nodig een gaascompres aan.
Synergisme:
 • MSM is voor haar werking afhankelijk van een aantal synergisten. Zo dienen bijvoorbeeld ook alle andere mineralen in voldoende hoeveelheden aanwezig te zijn.
 • MSM wordt het best ingenomen samen met een basissuppletie van een goede multivitamine en vitamine C.
Waarschuwing:
 • Mensen met een sulfietovergevoeligheid kunnen MSM gewoon gebruiken. Er zijn geen contra-indicaties bekend van MSM.