Doorgaan naar hoofdcontent

Maca

De wortel van maca kan geoogst worden na 7 à 9 maand en wordt zongedroogd (kan tot 7 jaar bewaard worden). Maca is familie van de brassicaceae (kool), de rijke voedingswaarde van dit knolgewas is een adaptogene plant, adaptogenen spelen in op de behoefte van het lichaam. Maca wordt binnen de traditionele geneeskunde bij zowel mannen als vrouwen gebruikt voor de behandeling van geslachts- en hormoongerelateerde aandoeningen. Maca kan mogelijk worden ingezet bij peri- en postmenopauzale klachten, premenstrueel syndroom (PMS), libido- en potentiestoornissen, vruchtbaarheidsproblemen, verstoorde hormonale huishouding, botontkalking (osteoporose) en prostaatvergroting. De macawortel heeft een aangename, kruidige, boterzoete smaak en kent verschillende culinaire toepassingen.
Latijnse naam: Lepidium meyenii
Andere namen: Peruviaanse ginseng, Peruaanse ginseng

Mogelijk helpt maca bij:
 • Bijnieren (zwakke, uitgeputte): maca bevat zelf geen oestrogenen of andere hormonen en daarom een veilig alternatief voor hormoonvervangingstherapie. De aanwezige plantensterolen hebben een stimulerende werking op de hypothalamus, hypofyse, bijnieren en eierstokken (ovaria). 
 • Botontkalking (osteoporose): maca kan een gunstig effect hebben op de botdichtheid. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een extract van maca effectief is ter preventie van botontkalking als de oestrogeen aanmaak wegvalt. Een lage oestrogeenspiegel bij vrouwen na de menopauze is een oorzaak van osteoporose.
 • Impotentie/erectiestoornissen: maca kan het seksuele functioneren bij mannen en vrouwen verbeteren, verhoogt de geslachtsdrift. Maca bevat een relatief hoge concentratie aminozuren zoals tyrosine en fenylalanine, voorlopers van neurotransmitters en die mede het seksuele functioneren bepalen, en verder arginine dat een rol speelt bij de vorming van stikstofoxide, wat impotentie bij mannen tegengaat. Het wordt niet uitgesloten dat de macamides en macaenes ook invloed uitoefenen op seksueel gedrag, hoewel dit nog niet wetenschappelijk is bewezen.
 • Oestrogeenspiegel normaliseren: maca is een adaptogene plant (adaptogenen spelen in op de behoefte van het lichaam). Maca stimuleert de lichaamseigen aanmaak van oestrogenen. Maca zelf bevat geen fyto-oestrogenen en daarom een veilig alternatief. Vanwege de adaptogene eigenschappen en regulerende functie van maca op de hormoonklieren is het een belangrijke kandidaat voor de holistische behandeling van peri- en postmenopauzale klachten.
 • Potentie/libido: maca verbetert het seksuele functioneren bij mannen en vrouwen. Maca bevat relatief hoge concentraties aminozuren zoals L-tyrosine en L-fenylalanine die voorlopers van neurotransmitters zijn en die mede het seksuele functioneren bepalen, verder speelt L-arginine een rol bij de vorming van stilstofoxide, wat impotentie bij mannen tegengaat.
 • Premenstrueel syndroom (PMS): maca lijkt een normaliserende werking te hebben op de hormonale disbalans. Op grond van traditioneel gebruik en het voorschrijven van maca door artsen gespecialiseerd in complementaire geneeskunde is gebleken dat het krampen, opgeblazen gevoel, hoofdpijn en de hiervoor genoemde klachten kan verlichten.
 • Ziekte van Addison: maca brengt de bijnieren in balans en zorgt ervoor dat de gemoedstoestand verbetert. Maca zorgt voor een betere opname van hormonen in onze cellen, zodat ze effectiever zijn. Maca helpt en ondersteunt bij het aanmaken van de meeste hormonen in de bijnieren.

Dosering:
 • De aanbevolen dosering is 1500 tot 3000 mg fijngemalen macaknol per dag.
 • Als extract kan met een (veel) lagere dosering (enkele honderden milligrammen) worden volstaan, afhankelijk van de mate van concentratie van het extract.
 • Voor een stabiel therapeutisch effect is het raadzaam voor een gestandaardiseerd extract te kiezen, bij voorkeur gestandaardiseerd op betasitosterol of andere sterolen.
Maca kan ingezet worden bij peri- en postmenopauzale klachten, premenstrueel syndroom (PMS), libido- en potentiestoornissen, vruchtbaarheidsproblemen, verstoorde hormonale huishouding, botontkalking (osteoporose) en prostaatvergroting. 

Waarschuwingen:
 • Niet geven bij verhoogde PSA-waarden bij de man, niet geven bij prostaataandoeningen.
 • Niet geven aan zwangere en zogende vrouwen.
 • Niet geven bij nierinsufficiëntie.
 • Niet geven bij hormoongerelateerde (voornamelijk: oestrogeenafhankelijke kankers).
Planten, levenskracht en DNA - Een moderne kijk op kruidengeneeskunde, gemmotherapie en gezondheid - Auteur: Nancy Popieul