Geelwortel

Curcuma longa bevat curcuminoïden (vetoplosbare polyfenolen) en curcumine waarvan de biologische beschikbaarheid gering is (wordt slecht opgenomen door ons lichaam). Door gebruik te maken van een hydrofiele drager, zijn er specifieke curcuminecomposities ontwikkeld, zoals BCM-95 en CurcuWin. BCM-95 laat ten opzichte van standaard curcumine een tot 7 x grotere opneembaarheid zien en CurcuWin zelfs tot 46 x meer. Het werkingsmechanismen van de curcuminoïden is zeer breed. Speelt vermoedelijk een centrale rol in het ziekteproces van reumatoïde artritis, pijn, verbeteren van het immuunsysteem en normaliseren van de dopamine- en serotonine spiegel. De gele kleurstof uit curcumine is een krachtige antioxidant met geneeskrachtige werking (vermoedelijk vertraagt het de activering van dendrietcellen door beïnvloeding van de JAK/STAT/SOCS pathway). Hierdoor kan de balans van het immuunsysteem zich herstellen.
Latijnse naam: Curcuma longa
Andere namen: Javaanse curcuma, bittere curcuma, temoe lawak, koenjit, Javan turmeric.
Toepassing bij klachten:
Inwendig gebruik:
Galvormend, galdrijvend, galblaasledigend, voorkomt galstenen:
Cholesterolverlagend, antioxiderend, gaat de vorming van bloedstolsels tegen:
Leverbeschermend, ontgift de lever:
 • Leveroverbelasting en leverschade door gifstoffen en alcohol (alcoholisme).
 • Leveraandoeningen: leverontsteking, leverziekten gepaard met geelzucht, te hoog gehalte aan bilirubine.
Eetlustopwekkend, maagversterkend, spijsverteringsbevorderend, winddrijvend, krampstillend:
Ontstekingsremmend:
Bestrijdt de vorming van het zuurstofradicaal superoxide-anion, remt oxidatieprocessen, helpt de ziekte van Alzheimer voorkomen:
Voorkomt genetische mutatie door chemicaliën:
 • Voorkomen van kanker voornamelijk: mondkanker, maagkanker, darmkanker, borstkanker en leukemie, remming van mondholtekanker en colonkanker.
Verhoogt de activiteit en stijging van serotoninespiegel, noradrenalinespiegel en dopaminespiegel:
Dosering:
 • Curcumine (afhankelijk van het curcuminecomposiet) tussen de 400 tot 1200 mg per dag.
Gebruikte delen:
 • De gedroogde wortelstokken (geoogst rond december-januari, als het bovengronds gedeelte is verdroogd), in schijfjes gesneden en gedroogd.
 • Curcuma xanthorrhiza is een gecultiveerde Indonesische soort en is nauw verwant met de meer culinair gebruikte curcuma longa.
  Waarschuwingen:
  • Curcumine kan het metabolisme van medicijnen beïnvloeden; curcumine kan de werking van bloedverdunners versterken en is (in hoge doseringen) gecontraïndiceerd bij grote galstenen of afsluiting van de galwegen door galsteenblokkade, obstructieve icterus, acute galsteenkolieken en extreem toxische leveraandoeningen. Gebruik van het extract tijdens de zwangerschap en lactatieperiode wordt ontraden.
  • Te hoge doseringen kunnen aanleiding geven tot prikkeling van het maagslijmvlies en dienen vermeden te worden door patiënten met een maag- of darmzweer. Soms kan het gebruik van geelwortel extracten de frequentie van de ontlasting verhogen.