Doorgaan naar hoofdcontent

Veenbes

Cranberry bevat een belangrijke inhoudsstof proanthocyanidinen (PAC), een bepaald type antioxidanten, de A-type proanthocyanidinen, worden gebruikt ter behandeling van zowel acute als chronische urineweginfecties en ter preventie van blaasontsteking bij vrouwen. Cranberry bevat tevens D-mannose, een suiker met anti-bacteriƫle eigenschappen. De sterk zure en bittere smaak van het cranberrysap, evenals het hoge looizuurgehalte, wat een droog gevoel in de mond geeft, weerhoudt sommige mensen echter van het gebruik van cranberrysap. Daarnaast kunnen bij het gebruik van het sap bijwerkingen optreden in de vorm van maagklachten of diarree. Het aanbieden van cranberrysap in capsulevorm, ondersteund met ascorbinezuur (vitamine C), blijkt de therapietrouw echter duidelijk te bevorderen.
Latijnse naam: Vaccinium macrocarpon
Andere namen: cranberry, Noord-Amerikaanse veenbes, moerasbes, stuiterbessen

Mogelijk helpt cranberry bij :
  • Blaasontsteking: cranberry kan urineweginfecties voorkomen bij vrouwen met terugkerende infecties. Dagelijkse inname van cranberry kan effectief het aantal urineweginfecties verminderen.
  • Urineweginfecties: cranberry kan urineweginfecties voorkomen bij vrouwen met terugkerende infecties. Dagelijkse inname van cranberry kan effectief het aantal urineweginfecties verminderen. Het effect wordt toegeschreven aan proanthocyanidinen (PAC), een bepaald type antioxidanten, de A-type proanthocyanidinen, die van nature aanwezig zijn in veenbessen.
Dosering:
  • Preventief gebruik tegen urineweginfecties: 200 tot 500 mg cranberry-extract, 1 x of 2 x per dag . Cranberrysap 120 tot 300 ml per dag.
Cranberry bevat een bepaalde antioxidant tegen urineweginfecties
Waarschuwingen:
  • Niet geven aan kinderen onder de 12 jaar (tenzij op voorschrift).
De kortste weg naar complete kennis