Doorgaan naar hoofdcontent

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba bevat de werkzame bestanddelen flavonglycosiden en terpeenlactonen. Gestandaardiseerd 0p 24 % flavonglycosiden en 6 % terpeenlactonen in een extract zijn ze het meest werkzaam. Ginkgo Biloba is een kruid dat erg populair is in het traditionele Chinese geneeskunde door het beweerde vermogen om de intellectuele functie te verbeteren, maar is onbetrouwbaar gebleken wanneer het klinisch wordt bestudeerd.
Latijnse naam: Ginkgo biloba
Andere namen: Japanse tempelboom, Japanse notenboom, Venusboom, waaierboom
Mogelijk helpt ginkgo biloba bij:
 • Acrocyanose: ginkgo biloba verbetert de bloedcirculatie door de verlaging van de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed), remming van bloedklonters. Beschermt de vaatwanden tegen beschadiging, remt aderverkalking, werkt vaatverwijdend en bloeddrukverlagend. Ginkgo kent daarom mogelijke toepassingen bij de ziekte van Raynaud en acrocyanose.
 • Aderverkalking: ginkgo biloba helpt bij doorbloedingsstoornissen van armen en vooral de benen, vaak zijn dat de eerste aanwijzingen van aderverkalking welke gekenmerkt wordt door vaatwandverharding, elasticiteitsverlies en bloedvatvernauwing.
 • Amyotropische laterale sclerose (ALS): ginkgo Biloba beschermt de zenuwcellen tegen het afsterven ten gevolge van oxidatieve stress.
 • Beroerte: er zijn meer dan 40 uitgevoerde en gecontroleerde onderzoeken gepubliceerd waaruit het positieve effect blijkt van het gestandaardiseerde ginkgo bladextract bij de behandeling van doorbloedingsstoornissen in de hersenen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen kunnen de volgende klachten optreden: concentratieverlies, vergeetachtigheid, verwardheid, vermoeidheid (zowel fysiek als psychisch), depressiviteit, duizeligheid, gehoorstoornissen, hoofdpijn en beroerte. Vaak herkent men deze klachten niet als teken van een zwakke hersenwerking. Uitgebreide wetenschappelijke klinische onderzoeken toonden echter het positieve effect van ginkgo bladextracten aan bij doorbloedingsstoornissen in de hersenen.
 • Bijziendheid: ginkgo biloba remt het verslechteren van het netvlies en cataract (troebel worden van de ooglens), door de hersendoorbloeding te verbeteren.
 • Bloedsomloop (problemen met): bij een minder goede doorbloeding van de hersenen treden klachten op die op het eerste gezicht lijken op de eerste tekenen van dementie. Er is sprake van een breed symptomencomplex welke aangeduid wordt als cerebrale insufficiëntie (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen). De meest voorkomende symptomen van dit complex zijn: concentratieverlies, vergeetachtigheid, verwardheid, vermoeidheid, angst, depressie, duizeligheid, oorsuizen, gehoorstoornissen, hoofdpijn. Men brengt deze klachten (zeker als het alleen om concentratieverlies of vergeetachtigheid gaat) onder de noemer ouderdomsklachten en stelt dat men ermee moet leren leven omdat hier geen passende medicatie voor bestaat. Uitgebreide wetenschappelijke klinische onderzoeken toonden echter het positieve effect van ginkgo bladextracten aan bij doorbloedingsstoornissen in de hersenen.
 • Bloedvatverstopping (trombose): ginkgo biloba verbetert de hersendoorbloeding en vermindert tekenen van atherosclerose in de hersenen. Ginkgo is een goed middel bij verhoogd risico op trombose in de hersenen (herseninfarct, beroerte) en hersenbloeding, herstel na CVA (cerebrovasculair accident zoals bij hersentrombose of hersenbloeding).
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom: ginkgo biloba wordt gebruikt bij de behandeling van doorbloedingsstoornissen in de hersenen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen treden een verscheidenheid van klachten op, waaronder vermoeidheid.
 • Concentratiestoornissen: verminderde hersenfuncties zijn te wijten aan een gebrekkige hersendoorbloeding. Ginkgo biloba ondersteund de bloeddoorstroming in de hersenen en kan daardoor helpen bij geheugenzwakte, verminderde concentratievermogen, verminderd begripsvermogen, verminderd denkvermogen, verminderde kenniswerving en aanleren, afgenomen helderheid van geest, slechte gedachte ordening, verminderde alertheid, desoriëntatie, verwardheid (incoherentie) en seniliteit.
 • Depressie: doorbloedingsstoornissen van de hersenen kunnen verschillende symptomen teweegbrengen, één ervan is depressiviteit. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een goede ginkgo biloba preparaat, de hersendoorbloeding positief beïnvloed.
 • Duizeligheid: ginkgo biloba kan symptomen verminderen veroorzaakt door een onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen (cerebrale insufficiëntie): zoals concentratiestoornissen, geheugenverlies, snelle vermoeidheid, vergeetachtigheid, onoplettendheid, prikkelbaarheid, angst, onrust, depressiviteit, evenwichtsstoornissen, duizeligheid en hoofdpijn.
 • Etalagebenen: gingko biloba verbetert de bloedcirculatie, remt aderverkalking, vermindert stroperigheid van het bloed, remt vorming van trombose en samenklonteren van rode bloedcellen. Beschermt de vaatwand tegen beschadiging door vrije radicalen, heeft een vaatverwijdend en bloeddrukverlagende werking.
 • Geheugenproblemen (vergeetachtigheid): ginkgo biloba bevordert de doorbloeding van de hersenen en de bloedvaten. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen (cerebrale doorbloedingsstoornissen) treden klachten op die op het eerste gezicht lijken op de beginstadium van dementie. De meest voorkomende symptomen zijn: zwak geheugen, concentratiestoornissen, verwardheid, vermoeidheid, angst, depressie, duizeligheid, oorsuizen, gehoorstoornissen, hoofdpijn en/of migraine.
 • Grijze staar (cataract): ginkgo biloba verkleint de kans op netvliesdegeneratie en cataract (troebel worden van de ooglens), door het verbeteren van de hersendoorbloeding.
 • Hart- en vaatziekten: gingko biloba heeft een positieve werking bij doorbloedingsstoornissen. Opvallende symptomen bij doorbloedingsstoornissen zijn kriebeligheid, koudegevoel, zwaartegevoel, hevige pijn in de benen tijdens het lopen, pijn in de spieren, 's nachts pijn in de kuiten, afsterven van weefsel, slecht genezende wonden, concentratiestoornissen, geheugenverlies, prikkelbaarheid, snel vermoeid zijn, depressiveit, angst, onrust, oorsuizen, evenwichtsstoornissen, duizeligheid en hoofdpijn.
 • Hoofdpijn: een gebrekkige doorbloeding in de hersenen kan hoofdpijn veroorzaken. Ginkgo kan de doorbloeding op termijn verbeteren.
 • Koude handen en voeten (winterhanden, wintervoeten): ginkgo biloba bevordert de doorbloeding binnen de microcirculatie, doorbloedingsstoornissen ontstaan door vaatwandverharding, elasticiteitsverlies en bloedvatvernauwing. Onopvallende symptomen van een gebrekkige bloedsomloop zijn kriebeligheid, koudegevoel en zwaartegevoel.
 • Oorsuizen: ginkgo biloba vermindert duizeligheid en oorsuizen veroorzaakt door een slechte doorstroming van de bloedvaten en verergering door veroudering.
 • Potentie/libido: ginkgo biloba de eerste onopvallende symptomen van doorbloedingsstoornissen zijn aderverkalking dat gepaard gaat met vaatwandverharding, elasticiteitsverlies en bloedvatvernauwing. Met gevolg van kriebeligheid, koudegevoel, zwaartegevoel, een gebrekkige erectie, ... Verschillende onderzoeken met gestandaardiseerde bladextracten (24 % flavonglycosiden en 6 % terpeenlactonen) tonen een positief resultaat bij perifere doorbloedingsstoornissen. 
 • Schizofrenie: ginkgo biloba verbetert de hersenfunctie als deze is te wijten aan een verminderde hersendoorbloeding en als er nog geen uitgesproken afsterven van zenuwweefsel is. Werkt ondersteunend bij schizofrenie.
 • Spataderen: ginkgo biloba ondersteunt de (micro)circulatie in het hele lichaam, helpt hart en bloedvaten gezond te houden, beschermt gezonde cellen en weefsels. Ginkgo biloba verhoogt de geestelijke en lichamelijke vitaliteit en beschermt tegen verouderingsverschijnselen.
 • Vermoeidheid: ginkgo biloba wordt gebruikt bij de behandeling van doorbloedingsstoornissen in de hersenen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen treden een verscheidenheid van klachten op, waaronder vermoeidheid.
 • Ziekte van Alzheimer: ginkgo biloba verbetert de hersendoorbloeding, als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is kan ginkgo de beginfase van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer of van mengvormen van beide afremmen.
 • Ziekte van Parkinson: ginkgo biloba werkt ondersteunend bij een verminderde hersenfunctie, als deze is te wijten aan een verminderde hersendoorbloeding en als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is, zoals de beginfase van de ziekte van Parkinson.

Dosering:
 • Aanbevolen dosis is tussen de 120 tot 240 mg gestandaardiseerd bladextract per dag, verdeelt in 2 tot 3 doses per dag. Deze aanbeveling waarborgt de effectiviteit en veiligheid. Een behandelduur van minimaal 8 tot 12 weken wordt geadviseerd ten einde de resultaten optimaal te kunnen beoordelen.
 • Bij matige tot ernstige doorbloedingsstoornissen is een langdurige behandelperiode (minimaal een half jaar en langer) veelal noodzakelijk.
Waarschuwingen:
 • Niet gebruiken bij allergie voor ginkgo biloba.
 • Best niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, er zijn geen onderzoeken naar de veiligheid omtrent het gebruik tijdens zwangerschap.
 • Niet gebruiken bij amenorrhee (uitblijven van de menstruatie) en menorragie (overdreven menstrueel bloedverlies).
 • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).