Doorgaan naar hoofdcontent

Monnikspeper

De gedroogde bessen van monnikspeper (vitex fruit) extracten worden beoordeeld op basis van het gehalte aan agnuside en casticine. Vitex agnus castus kan mogelijk de vrouwelijke hormoonspiegels van de voortplantingscyclus reguleren.
Latijnse naam: Vitex agnus castus
Andere namen: Kuisboom, kuislam, abrahamsboom, chaste tree, vitex fruit

Mogelijk helpt monnikspeper bij:

 • Acne: acne vulgaris die sterk wordt beïnvloed door de vrouwelijke hormonale cyclus, kan verbeteren door het gebruik van vitex agnus castus extract. Monnikspeperextract kan het beste de hele cyclus worden ingenomen voor een optimaal resultaat.
 • Andropauze: monnikspeper oefent een regulerende invloed uit op de hormoonhuishouding bij zowel vrouwen als mannen. 
 • Borstvoeding (onvoldoende melkproductie): in een Duitse studie verbeterde een monnikspeper-extract de melkproductie vergeleken met placebo zonder negatieve bijwerkingen. Meer onderzoek is nodig naar de effectiviteit en veiligheid van monnikspeper-extract bij vrouwen die borstvoeding geven.
 • Menstruatie (overdreven bloedverlies): monnikspeper kan worden ingezet bij sterk bloedverlies en onregelmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Agnus castus-extract kan na het stoppen met de pil helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang te brengen. 
 • Menstruatie (uitblijven van): monnikspeper bevordert een normale, regelmatige en evenwichtige menstruatie. Monnikspeper kan ingezet worden bij een onregelmatige cyclus, uitblijven van de menstruatiebloeding, cyclus zonder eisprong, pijnlijke menstruatie, menstruatie met veel bloedverlies of onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties. Monnikspeper-extract kan na het stoppen met de pil, helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang te brengen. Monnikspeper kan ook klachten verlichten voor de menstruatie zoals vocht vasthouden, verstopping (constipatie), buikpijn, rugpijn, eetbuien, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hartkloppingen en vermoeidheid. Psychische en lichamelijke klachten van PMS en PMDD kunnen sterk verminderen.
 • Menstruatiepijn: monnikspeper bevordert een normale, regelmatige en evenwichtige menstruatie. Monnikspeper kan ingezet worden bij een onregelmatige cyclus, uitblijven van de menstruatiebloeding, cyclus zonder eisprong, pijnlijke menstruatie, menstruatie met veel bloedverlies of onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties. Monnikspeper-extract kan na het stoppen met de pil, helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang te brengen. Monnikspeper kan ook klachten verlichten voor de menstruatie zoals vocht vasthouden, verstopping (constipatie), buikpijn, rugpijn, eetbuien, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hartkloppingen en vermoeidheid. Psychische en lichamelijke klachten van PMS en PMDD kunnen sterk verminderen.
 • Onvruchtbaarheid: monnikspeper bevat fyto-progestageen (heeft dezelfde eigenschappen als progesteron) en remt vooral overdreven productie van het hormoon prolactine door de hypofyse, verhoogt de afscheiding van het LH (luteïniserend hormoon-, milde afremming van het FSH (follikelstimulerend hormoon). Monnikspeper kan ondersteunend werkend bij onvruchtbaarheid (infertiliteit) door hyperprolactinemie/corpus luteuminsufficiëntie.
 • Premenstrueel syndroom (PMS): monnikspeper bevordert een normale, regelmatige en evenwichtige menstruatie. Monnikspeper kan ingezet worden bij een onregelmatige cyclus, uitblijven van de menstruatiebloeding, cyclus zonder eisprong, pijnlijke menstruatie, menstruatie met veel bloedverlies of onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties. Monnikspeper-extract kan na het stoppen met de pil, helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang te brengen. Monnikspeper kan ook klachten verlichten voor de menstruatie zoals vocht vasthouden, verstopping (constipatie), buikpijn, rugpijn, eetbuien, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hartkloppingen en vermoeidheid. Psychische en lichamelijke klachten van PMS en PMDD kunnen sterk verminderen.
 • Progesteron: monnikspeper verhoogt de activiteit van dopamine in de hersenen en gaat een te veel aan prolactine tegen, waardoor de tweede helft van de menstruele cyclus beter verloopt en de afscheiding van progesteron toeneemt.

Dosering:
 • Een dagdosis van 400 mg van een extract, gestandaardiseerd op 0,5% agnuside en 0,6% aucubine.
 • Vloeibaar extract (1:1 g/ml): 0,03-0,04 ml/dag.
 • Supplementen met monnikspeper-extract worden het beste ‘s morgens (eventueel op de lege maag) ingenomen. Therapeutische effecten bij inname van supplementen zijn te verwachten na ongeveer 3 maanden; sommige vrouwen merken pas een effect na 4 tot 6 maanden. De klachten kunnen terugkomen als de behandeling wordt gestaakt.
Monnikspeper is vooral werkzaam (direct en indirect) op neurotransmitters en hormonen.

Waarschuwingen:
 • Er zijn geen interacties met geneesmiddelen beschreven. Gezien het werkingsmechanisme wordt het gebruik van monnikspeper-extract afgeraden bij een behandeling met dopamine-antagonisten (antipsychotica) of dopamine-agonisten (Parkinsonmedicatie).
 • Monnikspeper-extract kan de werking beïnvloeden van hormoonpreparaten (anticonceptiepil, hormonale suppletietherapie, IVF-behandeling). Het gebruik van monnikspeper is gecontraïndiceerd tijdens de zwangerschap. Als Vitex agnus castus wordt ingenomen om de kans op zwangerschap te vergroten, dient het gebruik gestopt te worden na de eerste gemiste menstruatie. Gebruik van monnikspeperpreparaten tijdens het geven van borstvoeding is omstreden.
Planten, levenskracht en DNA - Een moderne kijk op kruidengeneeskunde, gemmotherapie en gezondheid - Auteur: Nancy Popieul