Monnikspeper

De gedroogde bessen van vitex agnus castus (monnikspeper) extracten worden beoordeeld op basis van het gehalte aan agnuside en casticine.

Latijnse naam: Vitex agnus castus
Andere namen: Kuisboom, kuislam, abrahamsboom, chaste tree
Ondersteunende werking van monnikspeper bij volgende aandoeningen:
Dosering:
  • Een dagdosis van 400 mg van een extract, gestandaardiseerd op 0,5% agnuside en 0,6% aucubine.
  • Vloeibaar extract (1:1 g/ml): 0,03-0,04 ml/dag.
  • Supplementen met monnikspeper-extract worden het beste ‘s morgens (eventueel op de lege maag) ingenomen. Therapeutische effecten bij inname van supplementen zijn te verwachten na ongeveer 3 maanden; sommige vrouwen merken pas een effect na 4 tot 6 maanden. De klachten kunnen terugkomen als de behandeling wordt gestaakt.

Gebruikte delen:
  • De vrucht (bes).
    Waarschuwingen:
    • Er zijn geen interacties met geneesmiddelen beschreven. Gezien het werkingsmechanisme wordt het gebruik van monnikspeper-extract afgeraden bij een behandeling met dopamine-antagonisten (antipsychotica) of dopamine-agonisten (Parkinsonmedicatie).
    • Monnikspeper-extract kan de werking beïnvloeden van hormoonpreparaten (anticonceptiepil, hormonale suppletietherapie, IVF-behandeling). Het gebruik van monnikspeper is gecontraïndiceerd tijdens de zwangerschap. Als Vitex agnus castus wordt ingenomen om de kans op zwangerschap te vergroten, dient het gebruik gestopt te worden na de eerste gemiste menstruatie. Gebruik van monnikspeperpreparaten tijdens het geven van borstvoeding is omstreden.