Doorgaan naar hoofdcontent

Pau d'arco (fytotherapie)

Synoniemen: Tabebuia avellanedae, Bignonia heptaphylla, Ébénier de Guyane, Ébène Vert, Handroanthus impetiginosus, Ipe,Ipe roxo , Ipes, Lapacho Colorado, Lapacho Morado, Lébène, Pink Trumpet Tree,Lapacho, Purple Lapacho, Quebracho, Red Lapacho, Taheebo, Taheebo Tea, Tecoma impetiginosa, Tecoma ipe, Thé Taheebo, Trumpet Bush

Werking van pau d'arco:


Lapachol is een belangrijke inhoudsstof van Pau d'arco, dat in de bast en het hout van de pau d'arcoboom voorkomt en maakt deel uit van de (nafto)quinonen. Quinonen lossen slecht op in water en daarom is thee van pau d’arco niet effectief. Veel effectiever is een extract van pau d'arco.

Quinonen zijn betrokken in het biologische transport van waterstof en electronen in de celademhaling. Het belangrijkste voorbeeld is de electronentransportketen in de mitochondriën, waar uiteindelijk ATP (adenosinetrifosfaat) wordt geproduceerd. ATP is een stof die in een cel energie kan opslaan en afgeven. Quinonen blijken selectief de electronentransportketen in ziekteverwekkende cellen te ontkoppelen (maar niet in gezonde cellen). Daardoor kan de cel bijna geen ATP meer produceren en gaat uiteindelijk dood.

Pau d'arco werkt antibiotisch, antiparasitair, antifungaal, antiviraal, ontstekingsremmend en immuunstimulerend. Mits men kiest voor een gestandaardiseerd pau d'arco extract, dat lapachol bevat.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pau d'arco:

Pau d’arco heeft immuunstimulerende effecten en zijn deels toe te schrijven aan de sterke antimicrobiële effecten. Er is een grote groep ziekteverwekkende bacteriën waartegen Pau d'arco effectief is gebleken en helpt bij diverse infectieziekten zoals amandelontsteking.

Naftoquinonen, inhoudsstof uit pau d'arco blijken een effectieve werking te hebben tegen candida albicans en minimaal 11 andere schimmels en gisten. Echter pau d’arco wordt vaak over het hoofd gezien bij de behandeling van Candida-schimmels.

Pau d'arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten en schimmels. Eén van de sterkste werkingen van pau d'arco is tegen virussen, lapachol uit pau d'arco remt de groei van verschillende virussen, waaronder diverse herpesvirussen (zoals het Epstein-Barr virus). Pau d'arco werkt effectief tegen ziekteverwekkende bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori en Brucella.

Pau d´arco versterkt het immuunsysteem, werkt ontstekingswerende, kan verscheidene soorten ziekmakende bacteriën bestrijden en heeft een antiviruswerking. Pau d' arco verbetert de weerstand en helpt bij luchtweginfecties.

Pau d'arco bevat tevens quercetine, xyloïdon en andere flavonoïden. Zoals met veel andere flavonoïden is quercetine nuttig bij het versterken van de capillairen. De antihistamine-werking maakt het ook geschikt bij mensen met allergische aandoeningen als hooikoorts en dermatitis.
Lapachol en bèta-lapachone 2 actieve inhoudsstoffen uit pau d'arco hebben positieve effecten op de gezondheid. Het zijn 2 krachtige natuurlijke ontstekingsremmers die kunnen toegepast worden voor de bestrijding van allerlei infecties zoals infecties van de luchtwegen, het spijsverteringsstelsel, de blaas en de huid.
VitaminesPerPost

Waar is pau d'Arco goed voor:

  • Pau d’ Arco dosering kan variëren afhankelijk van de gekozen toedieningsvorm. Als gestandaardiseerd extract (bijvoorbeeld 1% lapachol) is een gebruikelijke dosering 500-2000 mg extract per dag.
  • Pau d'Arco kan preventief gebruikt worden in tijden dat de kans op infectie groter is.
  • In tijden van acute, actieve infectie kan de dosering verhoogd worden. Lapacho wordt vaak over het hoofd gezien bij de behandeling van Candida-schimmels.

Waar vind ik pau d'arco:

Bijwerkingen en waarschuwingen van pau d'arco:

  • Omdat als gevolg van lapachol, teratogene effecten en een verhoogde kans op abortus zijn gevonden, wordt aangeraden geen Pau d’Arco te gebruiken tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.
  • Hoewel Pau d'Arco toxisch is voor gemuteerde cellen, virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere micro-organismen, lijkt het veilig te zijn voor gezonde humane cellen. Bijwerkingen (vooral misselijkheid) treden eigenlijk alleen op met geïsoleerde componenten van Pau d'Arco, zoals pure lapachol, in zeer hoge doseringen. Dergelijke doseringen lapachol worden zelfs bij intensiever gebruik van Pau d'Arco extract meestal niet bereikt. Bovendien blijken dergelijke bijwerkingen volledig reversibel.
  • Pau d’Arco heeft een anticoagulerende werking. Patiënten dia anticoagulantia gebruiken dienen daar rekening mee te houden.De inhoudsstof lapachol is een sterke remmer van een tweetal vitamin K afhankelijke stollingsenzymen (vitamin K epoxide reductase en vitamin K quinone reductase) en heeft zodoende een coumarine-achtige werking.