Doorgaan naar hoofdcontent

Pau d'arco

Lapachol is een belangrijke inhoudsstof van Pau d'arco, dat in de bast en het hout van de Pau d'arcoboom voorkomt, verpulverde bast heeft medicinale krachten maar nog beter is een extract. Veel producten hebben een slechte kwaliteit door gebrek aan kwaliteitscontrole.
Latijnse naam: Tabebuia
Andere namen: lapacho, ipe roxo, taheebo

Mogelijk helpt Pau d'Arco bij:
 • Amandelontsteking: de immuunstimulerende effecten van Pau d’Arco zijn deels toe te schrijven aan de sterke antimicrobiële effecten. Er is een grote groep ziekteverwekkende bacteriën waartegen Pau d'Arco effectief is gebleken en helpt bij diverse infectieziekten zoals amandelontsteking.
 • Borstklierontsteking: Pau d'arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen.
 • Candida-infectie: pau d'arco vooral de naftoquinonen blijken een effectieve werking te hebben tegen candida albicans. Quinonen lossen slecht op in water, daarom is het maken van pau d'arco thee niet effectief, het is beter om een extract van een betrouwbaar merk te gebruiken.
 • Epstein-Barr virus: er is een duidelijke werking aangetoond tegen een groot aantal ziekteverwekkende micro-organismen. Eén van de sterkste werkingen van Pau d'arco is tegen virussen. Remt de groei van verschillende virussen waaronder het Epstein-Barr virus.
 • Griep: pau d´arco versterkt het immuunsysteem, werkt ontstekingswerende, kan verscheidene soorten ziekmakende bacteriën bestrijden en heeft een antiviruswerking. Pau d' arco verbetert de weerstand en helpt bij luchtweginfecties.
 • Helicobacter pylori: pau d'Arco werkt effectief tegen ziekteverwekkende bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori en Brucella.
 • Herpes genitalis: pau d'arco remt de groei van verschillende virussen, waaronder diverse herpesvirussen.
 • Hooikoorts: pau d'Arco bevat tevens quercetine, xyloïdon en andere flavonoïden. Zoals met veel andere flavonoïden is quercetine nuttig bij het versterken van de capillairen. De antihistamine-werking maakt het ook geschikt bij mensen met allergische aandoeningen als hooikoorts en dermatitis.
 • Huidinfecties (huidschimmels): quinonen in Pau d'Arco hebben een sterke werking tegen Candida albicans en minimaal 11 andere schimmels en gisten. Echter Pau d’Arco wordt vaak over het hoofd gezien bij de behandeling van Candida-schimmels. Pau d’Arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen. De in Pau d’Arco aanwezige quinonen zijn daarvoor verantwoordelijk.
 • Koortsuitslag: één van de sterkste werkingen van pau d'arco is tegen virussen. De stof lapachol uit pau d'arco remt de groei van verschillende virussen waaronder diverse herpesvirussen.
 • Maagzweer: pau d'Arco is effectief tegen een grote groep ziekteverwekkende bacteriën, zoals staphylococcus aureus, helicobacter pylori en Brucella.
 • Proctitis: pau d'Arco remt de groei van verschillende virussen, waaronder diverse herpesvirussen.
 • Verkoudheid: pau d'arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Inzet bij bij diverse infectieziekten zoals griep en verkoudheid.
 • Ziekte van Pfeiffer: pau d'arco remt de groei van verschillende virussen waaronder het Epstein-Barr virus.

Dosering:
 • Pau d’ Arco dosering kan variëren afhankelijk van de gekozen toedieningsvorm. Als gestandaardiseerd extract (bijvoorbeeld 1% lapachol) is een gebruikelijke dosering 500-2000 mg extract per dag.
 • Pau d'Arco kan preventief gebruikt worden in tijden dat de kans op infectie groter is.
 • In tijden van acute, actieve infectie kan de dosering verhoogd worden. Lapacho wordt vaak over het hoofd gezien bij de behandeling van Candida-schimmels.
Veel Pau d’Arco extracten blijken weinig of niets meer van het actieve bestanddeel lapachol te bevatten, mede door onvoldoende identiteitscontrole op het materiaal (waardoor vermenging kan plaatsvinden). Daarom is juist bij Pau d’Arco extract standaardisatie op lapachol zo belangrijk.

Waarschuwingen:
 • Omdat als gevolg van lapachol, teratogene effecten en een verhoogde kans op abortus zijn gevonden, wordt aangeraden geen Pau d’Arco te gebruiken tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.
 • Hoewel Pau d'Arco toxisch is voor gemuteerde cellen, virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere micro-organismen, lijkt het veilig te zijn voor gezonde humane cellen. Bijwerkingen (vooral misselijkheid) treden eigenlijk alleen op met geïsoleerde componenten van Pau d'Arco, zoals pure lapachol, in zeer hoge doseringen. Dergelijke doseringen lapachol worden zelfs bij intensiever gebruik van Pau d'Arco extract meestal niet bereikt. Bovendien blijken dergelijke bijwerkingen volledig reversibel.
 • Pau d’Arco heeft een anticoagulerende werking. Patiënten dia anticoagulantia gebruiken dienen daar rekening mee te houden.De inhoudsstof lapachol is een sterke remmer van een tweetal vitamin K afhankelijke stollingsenzymen (vitamin K epoxide reductase en vitamin K quinone reductase) en heeft zodoende een coumarine-achtige werking.
Pau D'Arco - Immune Power from the Rain Forest - Auteur: Kenneth Jones