Gordelroos

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij gordelroos:


Gordelroos is een door herpes-zoster-virus (varicella zoster) veroorzaakte infectie van een zenuw. Alleen mensen die in hun jeugd waterpokken hebben gehad, kunnen deze zeer pijnlijke uitslag met blaasjes krijgen. Gordelroos is een opleving van het virus dat ooit waterpokken veroorzaakte. Bij de meeste mensen blijft het virus levenslang slapen in de zenuwen bij het ruggenmerg. Bij 10 tot 20 % van de volwassenen ontwaakt het virus en veroorzaakt gordelroos.

Het herpes-zoster-virus kan weer actief worden door: verzwakt immuunsysteem, ziekte, stress, geneesmiddel dat de werking van het afweersysteem remt en door het natuurlijk verouderingsproces.

Gordelroos doet zich vaak voor bij mensen boven de 60 jaar. Bij ongeveer 1/5 van de mensen met gordelroos verdwijnt het ongemak niet als de blaasjes weg zijn, ze houden nog maanden pijn. Deze postherpetische neuralgie is het gevolg van de schade die het virus in de zenuwcellen heeft toegebracht en kan variëren van een zeurende pijn tot een hevige, plotseling opkomende pijn waarbij men erg gevoelig wordt voor zelfs de lichtste aanraking. Het eerste symptoom van gordelroos is hevige pijn aan één kant van het lichaam zonder duidelijke reden. Meestal betreft het de borst of de rug. Na enkele dagen ontstaat in het pijnlijke gebied een rode uitslag, met groepjes blaasjes. De uitslag is meestal binnen 2 tot 3 weken genezen; de ingedroogde blaasjes kunnen littekens achterlaten. Soms ontstaat er een hevige pijn (postherpetische neuralgie) in het huidgebied, die heel lang kan blijven bestaan, soms tot vele jaren later. Ga naar een deskundige als u denkt gordelroos te hebben. Gordelroos rond de ogen is zeldzaam, maar wel gevaarlijk vanwege de kans op blindheid.

Zie ook:
Neuralgie