Emfyseem

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij emfyseem:
 • Glutathion (gereduceerde) tekort wordt in verband gebracht met verschillende luchtweg-aandoeningen. De longen zijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatieve beschadiging. De longen hebben de grootste behoefte aan glutathion. De mucosa (slijmerige laag) van de luchtwegen neemt toe als gevolg van blootstelling aan oxidanten. Glutathion voorkomt normaal gesproken dat overmatige slijmvorming optreedt. Daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg teken van glutathion tekort.
 • NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) wordt gegeven bij bronchitis, taaislijmziekte (cystische fibrose), astma, sinusitis en longontsteking. Het helpt om het slijm af te breken, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. NAC splitst de zwavelbruggen van in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan. Bij dergelijke toepassingen wordt NAC soms als spray toegepast. Vermindert het risico op longemfyseem.
 • Omega-3 met EPA/DHA hebben een veelzijdige werking, ze zijn in alle lichaamscellen aanwezig en hebben invloed op het functioneren van de cel en het weefsel waar ze deel van uitmaken. Omega 3-vetzuren verminderen onder ander de ontstekingen in de longen. Vermindert de ernst van longemfyseem.
 • Quercetine (met bromelaïne) is een voortreffelijke antioxidant, bezit een sterke en langdurige ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen. Remt de toename van emfyseem.
 • Sulforafaan (broccoli) ondersteunt de macrofagen (cellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen) van het immuunsysteem in het longweefsel bij het doden van schadelijke bacteriën. Bij COPD-patiënten werken deze cellen minder goed. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
 • Vitamine D3 een lage vitamine D-status verhoogt de kans op chronische
  luchtwegaandoeningen zoals bronchitis en longemfyseem. Een vitamine D-spiegel van minimaal 95 nmol/l vermindert de kans op een acute luchtweginfectie gedurende de herfst- en winterperiode in de gematigde klimaatzone.
Emfyseem is een aandoening waarbij de longblaasjes zijn beschadigd en uitgerekt. Bij iemand met gezonde longen kan de ingeademde lucht goed naar binnen worden gezogen en wordt bijna alle afgewerkte lucht daarna weer naar buiten gebracht. Bij elke in- en uitademing wordt een groot gedeelte van de lucht in de longen ververst, waardoor een goede uitwisseling van zuurstof en kooldioxide plaatsvindt. Bij emfyseem patiënten zijn de longblaasjes weinig elastisch, waardoor er bij de uitademing veel lucht in de longen achterblijft. De uitwisseling van zuurstof en kooldioxide wordt belemmerd en de patiënt is kortademig. Op den duur gaan sommige longblaasjes stuk en vormen samen 1 groter longblaasje. Doordat vele kleine longblaasjes samen een groter oppervlakte hebben dan 1 groot longblaasje, wordt de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide nog verder belemmerd.

Emfyseem ontstaat vaak bij patiënten die al lang aan een chronische bronchitis of astma lijden, bij elke hoeststoot ontstaat er in de longen een drukverhoging. Dit proces is te vergelijken met het telkens weer tot het uiterste opblazen van een ballon. Op den duur zal de ballon zijn elasticiteit verliezen en mogelijk zelfs stuk gaan. Roken van tabak en mensen die in een vervuilde lucht werken, lopen het meeste risico deze ongeneeslijke ziekte te krijgen, waarbij de longblaasjes uitrekken en scheuren en dus minder efficiënt werken. Doordat er minder zuurstof ter beschikking is, moet het hart moet sneller werken om bloed door het lichaam te pompen en die extra inspanning kan tot hartklachten leiden.

De belangrijkste symptomen van emfyseem zijn:
 • Aanhoudende hoesten.
 • Voortdurend kortademigheid.
 • Moeite om voldoende zuurstof in de longen te krijgen (zoals door een kussen proberen te ademen).
Zie ook: