Doorgaan naar hoofdcontent

Diarree buikloop darminfectie


Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij diarree:
 • Blauwe bosbes bevordert de stoelgang, verbetert de darmflora en kan daardoor helpen tegen diarree.
 • Enzymen helpen bij allerlei spijsverteringsklachten zoals bij diarree.
 • Johannesbroodboom het zaadmeel (johannesbroodpitmeel) of meel van de vruchtenpulp en de zaden (met D-galacto-D-mannaan) zijn een anti-diarreemiddel, absorbeert toxines en intermediaire stofwisselingsproducten van de bacterie die de diarree veroorzaakt en verzacht en beschermt het darmslijmvlies.
 • Kamille extract is bij geschikt voor de symptomatische behandeling van spijsverteringsklachten van algemene en nerveuze aard, zoals diarree.
 • Knoflook helpt bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van het maagdarmkanaal, die onder andere diarree kunnen veroorzaken.
 • Lactoferrine verbetert een onevenwichtige maag-darmflora dat kan gepaard gaan met winderigheid/een opgeblazen gevoel, buikpijn/buikkrampen, constipatie, diarree, candida-infectie en slechte adem.
 • Probiotica werken preventief en therapeutisch bij diarree. Zowel de duur als de intensiteit van diarree-aanvallen kan worden teruggedrongen.
 • Psyllium bindt vocht en toxines bij diarree.
 • Saccharomyces boulardii kan preventief gebruik worden om diarree te voorkomen en gebruikt worden voor de behandeling van diarree. Saccharomyces boulardii kan ingezet worden bij diarree veroorzaakt door het rotavirus bij kinderen, diarree veroorzaakt door overgroei van slechte bacteriën in de darmen bij volwassenen en reizigersdiarree. Het wordt ook gebruikt om diarree te voorkomen en te behandelen die wordt veroorzaakt door het gebruik van antibiotica.
 • Tormentil werkt ontstekingsremmend op de slijmvliezen, licht ontsmettend en remt de groei van bacteriën. Werkt ondersteunend bij bloederige diarree, diarree met krampen, hardnekkige diarree, maag-darmontsteking en zomerdiarree.
 • Zink vermindert de duur en de ernst van diarree bij kinderen die ondervoed zijn of zinkarmoede hebben. Ernstige zink tekorten bij kinderen is gebruikelijk in ontwikkelingslanden. Ook het geven van zink aan ondervoede vrouwen tijdens de zwangerschap en het doorgeven tot een maand na het bevalling vermindert de incidentie van diarree bij zuigelingen tijdens het eerste levensjaar.

Iedereen heeft wel eens last van diarree, de stoelgang is dan waterig, omdat de opname van water uit de dikke darm door het lichaam verminderd is. De oorzaak kan een veranderde darmflora zijn, bijvoorbeeld na het slikken van antibiotica. Buikloop kan ook worden veroorzaakt door schadelijke bacteriën, die het lichaam binnengekomen zijn met besmet voedsel. Een bekend bacterie is salmonella typhimurium waarbij de diarree ontstaat door de productie van gifstoffen. Andere oorzaken die diarree kunnen veroorzaken zijn spijsverteringsstoornissen als gevolg van gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Diarree is een natuurlijke reactie van het lichaam op ongewenste stoffen, waartegen zeker de eerste 36 uur niets zou moeten worden ondernomen. Veel drinken is wel van groot belang, om uitdroging te voorkomen. Het is raadzaam om alle vetten en suikers te mijden. Stoppende middelen worden bij voorkeur niet voorgeschreven, omdat daarmee de oorzaak van diarree niet wordt opgelost. Bij aanhoudende klachten zoekt men naar andere oorzaken zoals appendicitis of colitis ulcerosa.

Probiotica met de bacteriestammen Saccharomyces boulardii in combinatie met lactobacillus-stammen lijken te helpen om de darmflora gunstige te beïnvloeden en diarree te verminderen en preventief te vermijden.

Zie ook:
Colitis ulcerosa
Constipatie (verstopping)
Dysenterie
Glutenintolerantie (coeliakie)
Histamine en allergieën
Lactose intolerantie
Prikkelbare darmsyndroom
Salmonella infectie
Spijsverteringsproblemen
Verstoorde darmflora
Voedselallergie
Voedselvergiftiging
Winderigheid
Ziekte van crohn