Doorgaan naar hoofdcontent

Cellulite (sinaasappelhuid)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij cellulite (sinaasappelhuid):
  • Blaaswier (kelp) verhoogt het metabolisme/stofwisseling en dus de vetverbranding door de schildklier te stimuleren. Helpt bij vetzucht, cellulite en obesitas (overgewicht) vooral als een traag werkend schildklier en constipatie aan de basis liggen. De afslankende werking treedt in na zo'n 14 dagen inname. Ze is langzaam, duurzaam, wordt niet gevolgd door een inhaalreactie bij stoppen, gaat niet gepaard met vermoeidheid of depressieve buien en doet enkel het vetweefsel slinken en niet het spierweefsel.
  • Gotu kola bevordert de vorming van nieuw bindweefsel, werkt versterkend op het bindweefsel, herstelt elasticiteit, regelt keratinisatie (normale verharding van de huid, de huid vormt een beschermlaag tegen de buitenwereld) en is een tonicum voor de huid. Gotu kola versterkt de huid en verhoogt de veerkracht, vermindert kwetsbaarheid van haarvaten, verbetert de veerkracht van aderen en werkt ontstekingsremmend op de huid.
  • Vitaminen/mineralen complex het komt zeer vaak voor dat we te weinig mineralen en vitaminen uit onze voeding halen. Deze levensnoodzakelijke voedingsstoffen worden dan onttrokken uit de tanden, botten en weefsels. Wanneer het bloed te zuur wordt, wordt er aan de noodrem getrokken en worden er noodbasen gemaakt uit eiwitten die toevallig voorhanden zijn, ook uit de eigen weefsels. Het nadeel is van deze extra eiwitverbranding dat zich opnieuw zuren gaan vormen. Weefsels raken aangetast, ontsteken, degenereren en functioneren steeds slechter. Men komt in een vicieuze cirkel terecht. Vrouwen parkeren vaak hun zuren bij voorkeur aan de bovenarmen, heupen, zitvlak, bovenbenen en aan de binnenkant van de knieën.

Cellulite wordt veroorzaakt door afvalstoffen in het lichaam, deze vormen zakjes gevuld met water, vet en vuil, die een bezinksel in het bloed doen ontstaan waardoor problemen met de bloedsomloop kunnen ontstaan, de huid ziet er dan oneffen en bobbelig uit.

Cellulite moet niet worden verward met cellulitis.
In de volksmond wordt met beide vaak hetzelfde bedoeld, maar cellulitis (eindigend op itis) geeft een ontsteking van de cel aan. Cellulite heeft niets te maken met een ontsteking. Daarom spreken wij over cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd. Cellulite komt voor bij meer dan 80% van de volwassen vrouwen. Mannen hebben er minder last van. Cellulite wordt meestal aangetroffen op de dijen, de billen en de onderbuik. Heel soms ook op andere delen van het lichaam.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en gezegd, wordt cellulite niet veroorzaakt door overgewicht. De uiting van cellulite kan wel worden versterkt door overgewicht. We weten dit onder andere omdat cellulite voorkomt bij zowel vrouwen met overgewicht als vrouwen met een normaal gewicht. Doordat vetcellen in het onderhuidse vetweefsel toenemen worden er bobbels gevormd door clusters verkleefde vetcellen. Door een verslechterde bloedcirculatie en afvoer van vocht verharden de onderhuidse celclusters. Afvalstoffen, vet en vocht hopen zich op en het bindweefsel komt onder spanning te staan. Hierdoor wordt er getrokken aan de bovenste huidlaag en ontstaan er behalve bobbels ook putjes in de huid. Cellulite kan bijna overal op het lichaam voorkomen, maar zit vooral op dijen, billen en heupen. De rijbroek is cellulite op de buitenkant van de dijen en wordt vaak beschouwd als een echt esthetisch probleem; veel vrouwen kampen met talrijke complexen omdat ze niet beantwoorden aan het ideaalbeeld.

Ontstaan van cellulite:
Hormonen en te weinig  lichaamsbeweging of dieet, reguleren voornamelijk de opslag van vet en de stofwisseling in de bovenste vetlaag (de hypodermis). De vetcellen in de 2 vetlagen onder de hypodermis staan los door elkaar. De vetophoping en de stofwisseling in deze 2 vetlagen zijn genetisch bepaald, maar worden beïnvloed door de levensstijl, dus lichaamsbeweging en eetgewoonten. Deze 2 vetlagen zijn dus niet direct verantwoordelijk voor de vorming van cellulite.

Oorzaken van cellulite:
  • Hormonen: cellulite wordt meestal gevormd tijdens perioden van hormonale verandering zoals de puberteit, zwangerschap, de overgang, het premenstrueel syndroom en de eerste maanden dat de pil wordt genomen. Hormonen regelen onder andere de veranderingen in de bloedcirculatie, de lymfatische afvoer, vet en bindweefsel. Deze factoren spelen allemaal een rol bij de vorming van cellulite.
  • Levensstijl: cellulite vormt zich door een reeks complexe veranderingen in het lichaam in de eerste vetlaag net onder de huid, ondanks veel bewegen of het volgen van een gebalanceerd dieet. Echter, het ontbreken van een gezonde levensstijl en een goed dieet, de toename van lichaamsgewicht en het te weinig drinken van water, kunnen de uiting van cellulite op het lichaam wel verergeren.
  • Leeftijd: als men ouder wordt neemt de dikte en kracht van het bindweefsel van de huid af. De cellulite die er misschien al is wordt hierdoor steeds beter zichtbaar naarmate men ouder wordt.
  • Erfelijkheid: erfelijke factoren kunnen er ook voor zorgen dat vetcellen in het onderhuids vetweefsel groeien en cellulite zich vormt.
Cellulite is ook goed van buitenaf te behandelen met een gel op basis van silicium. Silicium is een essentieel element voor het versterken van bindweefsel en heeft een positieve invloed op de strakheid van de huid.

Niet alleen ongezonde eetgewoonten, maar ook stress, brengen ons zuur-basen-evenwicht uit balans. Wanneer de voeding te weinig mineralen en vitaminen bevatten, dan worden deze onttrokken uit de tanden, botten en weefsels. Wanneer het bloed te zuur wordt, wordt er aan de noodrem getrokken en worden er noodbasen gemaakt uit eiwitten die toevallig voorhanden zijn, ook uit de eigen weefsels. Het nadeel is van deze extra eiwitverbranding dat zich opnieuw zuren gaan vormen. Weefsels raken aangetast, ontsteken, degenereren en functioneren steeds slechter. Men komt in een vicieuze cirkel terecht. Vrouwen parkeren vaak hun zuren bij voorkeur aan de bovenarmen, heupen, zitvlak, bovenbenen en aan de binnenkant van de knieën. Men kan met een stompe knijpgreep in het genoemde weefsel vast stellen of er een ophoping van zuren is. Als het weefsel gelatine-achtig aanvoelt en pijn doet, dan heeft u een ophoping van zuren in het lichaam. Geneutraliseerde zuren of slakken zijn in de vorm van cellulitis of sinaasappelhuid zichtbaar. Cellulitis kan daarom niet met dure crèmes weggetoverd worden. Een hoog gedoseerde multi vitaminen/mineralen complex is de aanvulling om cellulite aan te pakken.

Zie ook: