Carpaal-tunnelsyndroom


Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij carpaal-tunnelsyndroom:
  • MSM (Créme, zalf of gel) voor uitwendig gebruik vermindert pijn en plaatselijke vochtophoping
  • Silicium gel voor uitwendig gebruik maakt bindweefsel soepel.
  • Vitamine B-complex de ernst van de klachten is groter bij een lage vitamine B6-spiegel. Voedingssupplementen met vitamine B6 (bijvoorkeur in combinatie met vitamine B2) kan klachten van carpaal-tunnelsyndroom verlichten, ook als er geen vitamine B6 tekort is. Een vitamine B-complex is hierbij het aangewezen middel.


In de meeste gevallen hebben we de behandeling van deze pijnlijke aandoening letterlijk zelf in handen. Een snelle reactie bij de eerste signalen kan een aanval in de kiem smoren en soms zelfs een operatie voorkomen. Het carpaal-tunnel-syndroom (CTS) begint meestal geleidelijk met een dof en tintelend gevoel in de duim, wijsvinger en middelvinger. Hoewel deze klachten jarenlang kunnen komen en gaan, kunnen uiteindelijk de hele hand en pols vrijwel constant pijn gaan doen. Dan kan zelfs het simpelweg vasthouden van een kleine voorwerp of bijvoorbeeld het omdraaien van een sleutel problematisch worden. In ernstige gevallen kan de pijn de hele arm doortrekken tot in de schouder en zo hevig zijn dat u er 's nachts zelfs wakker van wordt.

De klachten worden veroorzaakt door ontstoken pezen of banden die druk uitoefenen op de middelste zenuw (nervus medianus), waardoor die bekneld raakt. Deze zenuw loopt door een smalle tunnel die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en de gewrichtsband van het plosgewricht (carpaal gewrichtsband). Een dergelijke ontsteking kan diverse oorzaken hebben, maar wordt het vaakst veroorzaakt door krachtige en herhaalde bewegingen met de hand. Het werken op de computer wordt vaak maar al te snel als de boosdoener aangewezen, maar uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig de computer gebruiken niet sneller CTS ontwikkelen dan mensen die zelden met de computer werken.

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar blijken gevoeliger te zijn voor het ontwikkelen van carpaal-tunnelsyndroom. Bovendien treedt CTS eerder op als er sprake is van een andere onderliggende aandoening, zoals een traag werkende schildklier, diabetes of reumatoïde artritis. Factoren die het risico van het carpaal-tunnelsyndroom kunnen verhogen, zijn roken en overgewicht. Eén van de oorzaken is vocht, dat op de zenuw in de carpaal tunnel drukt. Een andere oorzaak is een ontsteking van het weefsel van de tunnel zelf. In geval van vocht zou vitamine B6 de plaatselijke zwelling kunnen verlichten.