Slijmbeursontsteking (bursitis)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij bursitis:
  • Bromelaïne uit ananas helpt ontstekingseiwitten in het lichaam af te breken en kan als ontstekingsremmend middel ingezet worden.
  • CurcuWin (curcuma) remt het COX-2-enzym dat betrokken is bij ontstekingen.
  • DHA (docosahexaeenzuur) houdt verband met minder ontstekingsactiviteit in het lichaam. Suppletie met het omega 3-vetzuur DHA is effectiever dan EPA voor verlaging van ontstekingsstoffen en een verbetering van het vetspectrum in het bloed.
  • Gember (ginger) werkt ontstekingsremmend, slijmvliesverzachtend, slijmvliesbeschermend en slijmvliesvernieuwend. Gember reduceert bepaalde stoffen die een rol spelen bij ontstekingsreacties en zo de slijmvlieslaag beschermd.
  • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • MSM (methylsulfonylmethaan) werkt ontstekingsremmend en is pijnstillend. MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen. MSM in de vorm van bijvoorbeeld een gel, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de (niet vettige) gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM gel biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Zwavel is eveneens belangrijk voor de functie van gewrichten.
  • Probiotica en prebiotica ondersteunde een goede darmflora. De darmbacterie Prevotella copri speelt vermoedelijk een rol bij het ontstaan van de auto-immuunziekte reumatoïde artritis. Er bestaat een relatie tussen chronische gewrichtsontstekingen en de samenstelling van de darmflora.
  • Vitamine D3 heeft een gunstige invloed op het immuunsysteem en daarmee op gewrichtsontstekingen zoals bursitis.
Slijmbeursontsteking (bursitis) begint als een doffe pijn en zwelling in of rond een gewricht, meestal na inspanning en kan behoorlijk pijnlijk worden. Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurzen (bursae). Dit zijn met vloeistof gevulde zakjes bij de gewrichten, komen overal in het lichaam voor. Ze zorgen voor het breken van schokken op de gewrichten en dat de huid, spieren en pezen gemakkelijk over de botten kunnen glijden. Bij bursitis hoopt zich vocht op in de slijmbeurzen, waardoor de gewrichten moeilijk kunnen bewegen. De ontstoken plek is warm, gezwollen en pijnlijk. Bursitis kan veroorzaakt worden door overbelasting van het gewricht, artritis en jicht. Hoewel iedereen bursitis kan krijgen,  komt het vaker voor bij atleten, handarbeiders en ongetrainde mensen die te hard van stapel lopen. De aandoening wordt namelijk dikwijls veroorzaakt door overbelasting of een blessure. Ze doet zich meestal voor in de schouder, ook al zijn de elleboog, heup, knie of hiel (of één van de andere 150 bursae in het lichaam) er ook gevoelig voor. Zo geven eeltknobbels onder de grote teen dikwijls aanleiding tot bursitis. Acute bursitis duurt slechts enkele dagen, maar de chronische vorm kan weken aanhouden en terugkeren. Dringen bacteriën een bursa binnen, dan kunnen  ze (vooral in de elleboog) een zogenoemde septische bursitis veroorzaken. De infectie kan zich uitbreiden en levensbedreigend worden, dus directe behandeling is noodzakelijk. Meestal is slijmbeursontsteking echter niet alarmerend en met de juiste behandeling is het leed vaak binnen 2 weken verdwenen.

Zie ook: