Brandend maagzuur (zure reflux)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij zuurbranden:
  • Astaxanthine zorgt voor minder refluxklachten, 40 mg astaxanthine per dag leidt tot een afname van refluxklachten. Deze vermindering van klachten blijkt bij personen sterker te zijn, die geïnfecteerd zijn met de bacterie helicobacter pylori.
  • Enzymen helpen bij een afwijkende zuurtegraad.
  • Fenegriek is een veilig alternatief voor medicatie tegen zuurbranden, dagelijks 4 gram fenegriekextract, een half uur voor de maaltijden.
  • Heemstbladeren (marshmallow) werken verzachtend op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel. Heemst kan slokdarmontsteking door opstijgend maagzuur ten gevolge van een maagbreuk en brandend maagzuur voorkomen.
  • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • Lithothamnium bevat hoge concentratie aan calciumcarbonaat en is daarom aangewezen om de zuurtegraad in de maag te normaliseren.
  • Zoethout (licorice) men vermoed dat het nemen van een combinatieproduct dat zoethout bevat: Iberogast (Steigerwald) de symptomen van maagzuur lijkt te verbeteren. Zoethout werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, werkt verzachtend op het maag- en darmslijmvlies en beschermt tegen maagzweren.

Veel mensen hebben last van zuurbranden (zure oprispingen), met klachten die variëren van lichte pijnscheuten tot een fel brandend gevoel achter het borstbeen. Brandend maagzuur is het gevolg van een mechanisch probleem in het spijsverteringskanaal. Deze stoornis treedt op als maagzuur omhoog stroomt in de slokdarm, die de keelholte met de maag verbindt.

Tussen slokdarm en maag bevindt zich een kringspier, die in normale omstandigheden tijdens de spijsvertering hermetisch afgesloten is. Zuurbranden doet zich voor als de sfincter kringspier) verzwakt is.

Als zuurbranden vaak voorkomt en het zuur het slijmvlies van de slokdarm aantast, is er hier sprake van gastro-oesofageale ziekte, waarvoor ook wel de Engelse afkorting GORD wordt gebruikt.

De maag is bestand tegen de scherpe spijsverteringssappen, maar de slokdarm niet. Het brandend gevoel achter het borstbeen bij zuurbranden is dan ook een zuur dat letterlijk brandt in de slokdarm. Soms gaat het gepaard met een hete, zure smaak in de mond, het gevoel van een brok in de keel of zelfs een astma-achtige, chronische hoest die optreedt als het zuur in de luchtpijp komt.

Op den duur kan zuurbranden zelfs het glazuur van het gebit aantasten. Als het zuur de binnenkant van de slokdarm constant uitbijt, kan dat leiden tot een ernstiger aandoening, barret-ulcus.
Supplementen voor de maag
Zie ook:
Duodenumzweer
Galstenen
Gebrekkige eetlust
Helicobacter pylori
Indigestie
Maagdarmkrampen
Maagpijn
Maagwandontsteking
Maagzweer
Misselijkheid en/of braken
Spijsverteringsproblemen
Verhoogde doorlaatbaarheid van de darm
Zwakke maag (onvoldoende maagsapafscheiding)