Brandend maagzuur (zure reflux)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij zuurbranden:


Veel mensen hebben last van zuurbranden (zure oprispingen), met klachten die variëren van lichte pijnscheuten tot een fel brandend gevoel achter het borstbeen. Brandend maagzuur is het gevolg van een mechanisch probleem in het spijsverteringskanaal. Deze stoornis treedt op als maagzuur omhoog stroomt in de slokdarm, die de keelholte met de maag verbindt.

Tussen slokdarm en maag bevindt zich een kringspier, die in normale omstandigheden tijdens de spijsvertering hermetisch afgesloten is. Zuurbranden doet zich voor als de sfincter kringspier) verzwakt is.

Als zuurbranden vaak voorkomt en het zuur het slijmvlies van de slokdarm aantast, is er hier sprake van gastro-oesofageale ziekte, waarvoor ook wel de Engelse afkorting GORD wordt gebruikt.

De maag is bestand tegen de scherpe spijsverteringssappen, maar de slokdarm niet. Het brandend gevoel achter het borstbeen bij zuurbranden is dan ook een zuur dat letterlijk brandt in de slokdarm. Soms gaat het gepaard met een hete, zure smaak in de mond, het gevoel van een brok in de keel of zelfs een astma-achtige, chronische hoest die optreedt als het zuur in de luchtpijp komt.

Op den duur kan zuurbranden zelfs het glazuur van het gebit aantasten. Als het zuur de binnenkant van de slokdarm constant uitbijt, kan dat leiden tot een ernstiger aandoening, barret-ulcus.

Zie ook:
Duodenumzweer
Galstenen
Gebrekkige eetlust
Helicobacter pylori
Indigestie
Maagdarmkrampen
Maagpijn
Maagwandontsteking
Maagzweer
Misselijkheid en/of braken
Spijsverteringsproblemen
Verhoogde doorlaatbaarheid van de darm
Zwakke maag (onvoldoende maagsapafscheiding)