Doorgaan naar hoofdcontent

Borstproblemen

Natuurlijke middelen die ondersteunend werken bij borstproblemen: 
Zie volgende thema's:
Veel vrouwen hebben een bepaalde periode in hun leven last van hun borsten. Deze problemen zijn vaak een gevolg van veranderingen in de hormoonspiegel, die samenhangen met de menstruatiecyclus of met de in de loop der jaren afnemende vruchtbaarheid. Als de hormoonspiegel zich stabiliseert verdwijnen de klachten. De meest voorkomende problemen zijn mastalgie (pijnlijke borsten) en cystische mastopathie (goedaardige knobbels in de borsten). Een ernstigste probleem is borstkanker. De problemen van vrouwen die borstvoeding geven, zijn eenvoudig te behandelen. Veel vrouwen hebben voor hun menstruatie last van pijnlijk borsten. Ook in het begin van een zwangerschap kunnen de borsten pijn doen. Doordat het oestrogeengehalte (vrouwelijk hormoon: oestradiol) en het natriumgehalte (zoutgehalte) in het bloed verhoogd is, wordt meer vocht vastgehouden. Het vocht hoopt zich onder meer op in het vetweefsel van de borsten, die daardoor gespannen, vol en pijnlijk aanvoelen. Cystische mastopathie komt voor bij ongeveer de helft van de vrouwen tussen 30 en 45 jaar. Het klierweefsel groeit sterk en er kunnen zich cysten (met vocht gevulde, ronde gezwellen) vormen. De borsten zijn knobbelig en pijnlijk, vooral vlak voor de menstruatie. Eén enkel, hard knobbeltje kan een (goedaardig) adenoom zijn. Omdat het knobbeltje goed te bewegen is en makkelijk onder de vingers wegglipt, wordt het ook wel een borstmuis genoemd.

Borsten, hoe houd ik ze mooi en gezond?
Het boek bestaat uit 4 hoofdstukken:
  • Hoofdstuk 1 geeft praktische informatie over de gezondheid en het welbevinden van borsten en leert waar op te letten bij het kiezen van de juiste beha. Het geeft ook adviezen over voeding (inclusief recepten) en homeopathische middelen die de schoonheid en gezondheid van borsten kunnen bevorderen. 
  • Hoofdstuk 2 behandelt de preparaten en kuren die bepaalde schoonheidsfoutjes kunnen wegnemen.
  • Hoofdstuk 3 beschrijft verschillende oefeningen en massages ter bevordering van de stevigheid van borsten.
  • Hoofdstuk 4 geeft informatie over het zelfonderzoek van de borsten. Bovendien komen veel voorkomende klachten aan bod, met name borstkanker wordt uitgebreid besproken.
Het boek is goed geillustreerd met kleurenfoto's. Erg toepasselijk is de roze steunkleur die is gebruikt bij tekstkaders en (tussen)titels.
Borsten, hoe houd ik ze mooi en gezond?
Auteur: Annalisa Zocco